De oorzaak van het uitblijven van een spontane zwangerschap kan gevonden worden bij de man. Indien er sprake van mannelijke onvruchtbaarheid is, is het zaad bijvoorbeeld niet sterk genoeg om een embryo te vormen. Geen nood aan de man. In de afgelopen jaren hebben meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen hun meerwaarde bewezen. Met kunstmatige inseminatie donorzaad (KID) is het alsnog mogelijk om zwanger te raken.
Bij kunstmatige inseminatie donorzaad wordt zaad van een andere man ingebracht bij de vrouw. Het zaad wordt verstrekt door een zogeheten donorsperma en is wel sterk genoeg om uit te groeien tot een embryo.
Hoe werkt een KID behandeling?
Deze behandeling is medisch gezien niet al te ingewikkeld. Maar, op het emotionele vlak kan deze behandeling behoorlijk lastig zijn. Indien deze behandeling aanslaat, is de vader namelijk niet de biologische vader. Dit is absoluut iets waar je vooraf goed over na moet denken. Indien jullie besluiten om voor deze behandeling te kiezen, is de kans op succes relatief groot. Daarbij is de behandeling dus niet al te ingewikkeld te noemen.

In Nederland hebben we een zogeheten spermabank. De donorsperma kan hier zaad naar toe brengen; dat zaad wordt gecontroleerd en kan vervolgens ingespoten worden bij een vrouw. Bij de kunstmatige inseminatie donorzaad behandeling is het moment van inbrengen belangrijk. De kans op een zwangerschap is namelijk het grootst als het inbrengen van het donorzaad vlak voor de eisprong plaatsvindt. Bij deze behandeling is het dan ook van belang om eerst de cyclus van de vrouw in de gaten te houden. Met het volledige inzicht van de cyclus is het mogelijk om het juiste moment uit te kiezen.
De manier van inseminatie kan verschillen. Bij sommige vrouwen wordt het sperma bij de baarmoedermond ingebracht. Het is eventueel mogelijk om dit thuis zelfstandig te doen in de vorm van zelfinseminatie. Daarnaast is het ook mogelijk om het donorzaad rechtstreeks in de baarmoeder te insemineren. Die gang van zaken is vergelijkbaar met IUI (Intra Uteriene Inseminatie).
Hoe groot is de kans op succes?
Bij het uitblijven van een spontane zwangerschap kunnen de oorzaken legio zijn. Op het moment dat de man onvruchtbaar is, is de KID behandeling één van de mogelijkheden. Als je voor deze behandeling kiest, is de kans op succes relatief groot. Per inseminatie is de kans op een zwangerschap zo’n 10 tot 15% procent. Gelukkig is het mogelijk om meerdere inseminaties te doen, zodat uiteindelijk ongeveer 70% van alle stelletjes zwanger raakt met behulp van de KID behandeling.
Zoals we hierbij al zeiden, kan deze behandeling emotioneel bijzonder zwaar zijn. De man heeft er immers niet zelf voor gekozen om onvruchtbaar te zijn. Daarnaast kom je in een later stadium ook voor belangrijke vragen te staan. Ga je jouw kind informeren dat hij een andere biologische vader heeft? Of hou je dit zijn/haar hele leven geheim? Het zijn lastige keuzes die je dient te maken. De keuze om voor een kunstmatige inseminatie donorzaad (KID) behandeling te gaan, is dan ook vaak een spannend moment. Het is in ieder geval een moment waar jij en je partner goed over na moeten denken. Het sleutelwoord hierbij is ‘praten’. Praat onwijs veel met elkaar, vergelijk de verschillende mogelijkheden en vraag ook advies aan de gespecialiseerde instanties/klinieken.

Stichting Donorgegevens
Voor meer informatie en advies kan je ook terecht bij de Stichting Donorgegevens. Deze stichting heeft een leidende rol binnen de gehele wereld van zaad- en eiceldonoren. Deze stichting is tevens in staat om jou van advies te voorzien en voor jou deskundige begeleiding te zoeken. Deze stichting is overigens in 2004 opgericht nadat de Wit Donorgegevens KI ingesteld werd.