IUI behandeling & slagingskans

Niet voor elke vrouw is het mogelijk om spontaan zwanger te raken. Dit kan bijvoorbeeld belemmerd worden door een erfelijke aandoening of een aangeboren aandoening. Door de jaren heen hebben de ontwikkelingen in de medische wereld gelukkig niet stilgestaan. Door deze ontwikkelingen is het alsnog mogelijk voor vrouwen om zwanger te raken.

Een van deze ontwikkelingen heeft de term Intra Uteriene Inseminatie, ook wel IUI genoemd, meegekregen. Graag vertellen we jou van alles over deze alternatieve manier om alsnog zwanger te raken. Een manier waar menig vrouw reeds ontzettend gelukkig door geworden is.

KID behandeling uitgelegd

Wat is IUI?

Wellicht heb je wel eens van het woord inseminatie gehoord. Dit woord betekent in feite dat er iets ingespoten wordt. Dat is ook bij IUI, Intra Uteriene Inseminatie, het geval. Hierbij wordt zaad van een man middels een spuitje in de baarmoeder gespoten. Doordat het zaad in de baarmoeder gespoten wordt, hoeft het een minder lange weg af te leggen. Bovendien is het zaad van tevoren al gecontroleerd in een laboratorium. Alleen het beste zaad wordt geselecteerd en gebruikt om in te spuiten.

Bij Intra Uteriene Inseminatie wordt onderscheid gemaakt tussen KIE en KID. KIE geeft aan dat het zaad van de partner gebruikt wordt. KID geeft aan dat er gebruik van donorzaad gemaakt wordt. Indien het zaad van slechte kwaliteit is, kan er voor KID gekozen worden. Daarbij krijg je dus zaad toegediend van een donor.

Wanneer komt Intra Uterine Inseminatie van pas?

Als je niet op een natuurlijke wijze zwanger kunt raken, kan dat ongelooflijk veel verdriet/irritaties oproepen. Gelukkig is het met Intra Uterine Inseminatie dus wél mogelijk om zwanger te raken. Maar, in welke situaties is dat het geval?

Allereerst komt IUI van pas als het sperma van je partner van slechte kwaliteit is. Hiermee bedoelen we dat het zaad niet in staat is om de weg naar de eileider af te leggen. Die weg is behoorlijk lang en zaad van slechte kwaliteit haalt dat simpelweg niet. Door het zaad rechtstreeks in de baarmoeder in te spuiten, hoeft het zaad niet meer de lange weg af te leggen.

IUI behandeling

Daarnaast is het ook goed mogelijk dat het baarmoederhalsslijmvlies de zaadcellen niet goed door kan laten. In dat geval kan het zaad ook niet tot in de baarmoeder komen. Door het zaad in de baarmoeder in te spuiten, wordt het baarmoederhalsslijmvlies ontweken.

Tot slot is het ook mogelijk om van IUI-gebruik te maken als je om onduidelijke redenen niet zwanger kunt raken. Als je veel onderzoeken hebt laten plegen waar geen duidelijk uit naar voren komt, is het altijd nog mogelijk om met IUI alsnog zwanger te maken.

Hoe werkt een IUI behandeling?

Je hebt hierboven kunnen lezen in welke situaties een IUI-behandeling van pas komt. Maar, hoe werkt dit hele proces nou? Het mag duidelijk zijn dat bij een IUI-behandeling het zaad in de baarmoeder gespoten wordt. Maar, hoe komt men aan het zaad? Hoe werkt de spuit? Waar wordt het zaad exact in de baarmoeder ingespoten?

Allereerst moet een man het zaad gaan produceren. Dit kan middels masturbatie, waarbij het zaad opgevangen moet worden. Dit zaad wordt vervolgens in een laboratorium bekeken en bewerkt. De gezonde zaadcellen worden geselecteerd en worden uiteindelijk gebruikt.

IUI behandeling & slagingskans

Vervolgens kan de IUI op twee manieren plaats vinden:

  • Gestimuleerde IUI: bij een gestimuleerde IUI behandeling krijgt de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling. Door deze hormoonbehandeling is de kans groter dat meerdere eicellen tegelijkertijd gaan groeien. Je hebt dan ook een grotere kans om zwanger te raken. Ondertussen heb je ook een grotere kans dat je een meerling (tweeling bijvoorbeeld) krijgt.
  • IUI in natuurlijke cyclus: het is ook mogelijk om de eisprong middels een hormooninjectie op te wekken. Dit vindt plaats tijdens de natuurlijke cyclus. Hierbij is het wel van belang dat de behandeling op het juiste moment tijdens de natuurlijke cyclus uitgevoerd wordt.

IUI vind (bijna) altijd plaats met behulp van een eendenbek. Deze zorgt ervoor dat de gynaecoloog de opening van de baarmoeder goed kan zien. Of een eendenbek onderzoek pijnlijk is dat kun je lezen in het artikel dat wij geschreven hebben over de eendenbek. 

Voor welke behandeling gekozen wordt, is afhankelijk van jouw exacte situatie. De behandelend arts kijkt naar de achterliggende reden waarom je niet spontaan zwanger kunt raken. Op basis van onder meer die bevindingen wordt gekozen voor één van de twee behandelingen.

Wat is de IUI slagingskans?

Als je aan een dergelijke behandeling gaat beginnen, wil je ongetwijfeld weten hoe groot de kans op succes is. Het is bij een IUI-behandeling lastig om hier een bepaalde kans aan te koppelen. Het is namelijk zo dat meerdere factoren hier een invloed op hebben. Onder andere de reden achter de IUI-behandeling is van invloed. Dat geldt eveneens voor de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het zaad.

Onderzoek heeft wel uitgewezen dat de kans op succes slinkt indien een vrouw de leeftijd van 38 jaar heeft gepasseerd. Tevens laten de cijfers zien dat de kans op zwangerschap rond de 10% per inseminatie is. Na meerdere inseminaties, 3 tot 6, is ongeveer een kwart van alle vrouwen zwanger geraakt. Bij andere vrouwen duurt het iets langer en zijn dus meerdere inseminaties nodig.

IUI slagingskans per cyclus
IUI slagingskans per menstruatie cyclus

De exacte kans op succes hangt dus van jouw situatie af. Hiervoor kan je het beste navraag doen bij je behandelend arts en je behandelcentrum.

Waar kan je een IUI behandeling uit laten voeren?

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een IUI-behandeling. Nee, je hebt hier sowieso een verwijzing voor nodig van de huisarts. De huisarts moet eerst vaststellen dat je in aanmerking voor behandeling komt. Vervolgens verwijst de huisarts je door naar een behandelcentrum.

In het fertiliteitscentrum worden diverse onderzoeken gedaan om te kijken waar de vruchtbaarheidsproblemen vandaan komen. Indien er geen oorzaak gevonden is kan er worden gestart met IUI. 

In ons vruchtbaarheidstraject hebben wij ook de IUI stap doorlopen, helaas zonder gewenst resultaat. 

Kosten IUI

Kosten IUI behandeling

De kosten voor deze behandeling vallen overigens meestal onder de basisdekking van je zorgverzekering. Hierbij wordt wel de eis gesteld dat je jonger dan 43 jaar bent. Logischerwijs moet je bij een IUI-behandeling wel voor het eigen risico opdraaien. Ook eventuele medicijnen komen soms voor eigen rekening. Als je alle details hierover wenst te hebben, kan je het beste contact opnemen met je behandelcentrum of verzekeringsmaatschappij.

vergelijk hier bij Independer alle zorgkosten voor iui behandelingen!

GezondheidGezondheid