De medische wereld barst van de slimme koppen. Wetenschappers en gezondheidsgoeroes zijn in staat om steeds meer alternatieve behandelmogelijkheden uit te vinden. Dat geldt voor zowel aandoeningen als op het gebied van vruchtbaarheid. Het is namelijk niet voor elke vrouw weggelegd om op de natuurlijke manier zwanger te raken. Dankzij de verschillende ontwikkelingen/uitvindingen mogen we echter van geluk spreken. We hebben nu bijvoorbeeld de beschikking over ICSI: Intra Cytoplasmatische sperma injectie.
We willen jou graag nader kennis laten maken met deze unieke vorm van IVF. Recent schreven we al een uitgebreid artikel over IVF. Daarin heb je kunnen lezen wat voor vruchtbaarheidsbehandeling dat is en hoe IVF werkt. De ICSI behandeling is een variatie op de IVF behandeling.
ICSI IVF GIF from Icsi GIFs
Wat is ICSI?
Bij de Intra Cytoplasmatische sperma injectie wordt er ook gebruik gemaakt van hormoonstimulatie. Deze hormoonstimulatie bij de vrouw zorgt ervoor dat meerdere eitjes tot rijping worden gebracht. Vervolgens worden deze rijpe eitje uit de eierstokken genomen middels follikelpunctie. De eitjes worden in een laboratorium bewaard en worden daar samengevoegd met het sperma van de

Juist op het gebied van het samenvoegen van het sperma en het eitje onderscheidt ICSI zich. Bij de Intra Cytoplasmatische sperma injectie wordt er voor elke eicel namelijk maar één zaadcel gebruikt. Bij IVF worden er meerdere zaadcellen gebruikt en is het afwachten welke zaadcel zich uiteindelijk gaat ontwikkelen
Op het moment dat er bij ICSI een bevruchting plaatsvindt, worden één of twee embryo’s terug geplaatst bij de vrouw. Dit gaat op dezelfde manier als bij IVF. Het duurt vaak enkele dagen voordat de embryo’s zich ontwikkeld hebben. In de meeste gevallen worden de embryo’s dan ook enkele dagen na de IVF behandeling teruggeplaatst.
Voor wie is ICSI geschikt?
Er zijn legio oorzaken denkbaar waarom een spontane zwangerschap uitblijft. De oorsprong hiervan kan bij de vrouw liggen, maar ook bij de man. Dat laatste is het geval bij ICSI. Deze behandeling wordt met name gebruikt als de man verminderd vruchtbaar is. Dat kan komen doordat het zaad van te lage kwaliteit is, doordat er te weinig zaadcellen zijn of omdat de zaadcellen een afwijkende vorm hebben.
Het is goed om te weten dat de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap dus niet altijd bij de vrouw hoeft te liggen. Mede hierom is het belangrijk dat óók de man de nodige onderzoeken uit laat voeren. Als uit die onderzoeken blijkt dat de man verminderd vruchtbaar is, biedt ICSI uitkomst.
Levert een ICSI behandeling altijd succes op?
Als we naar de cijfers kijken, zien we dat het niet altijd succes oplevert. We zien echter wel dat de kans op succes bij een ICSI behandeling groter is dan bij een IVF behandeling. Dat heeft te maken met de oorzaak en de reden waarom de behandeling toegepast wordt.
Een ICSI behandeling wordt toegepast omdat de man verminderd vruchtbaar is. Dit betekent indirect vaak dat de vrouw geen enkel probleem heeft én dus met het juiste zaad snel zwanger kan raken. Op het moment dat middels de ICSI behandeling de sperma geïnjecteerd wordt, kan een zwangerschap al snel het gevolg zijn.
De exacte kans op succes is niet in cijfers uit te drukken. Wel laten meerdere onderzoeken zien dat de kans op succes afhankelijk is van meerdere factoren. Zo speelt wel de leeftijd van de vrouw een rol en ook de kwaliteit van de ontstane embryo’s.
Slechte zaadkwaliteit bij de man
Een arts kan voor een ICSI behandeling pleiten indien de man verminderd vruchtbaar is. Hoe kan een man verminderd vruchtbaar zijn? De oorzaak daarvan is vaak terug te vinden in de kwaliteit van het zaad. Het zaad kan simpelweg te weinig kwaliteit hebben om uit te groeien tot een volwaardige embryo.
Daarnaast kan de man ook te weinig zaadcellen in zich hebben. Normaliter heeft een man ruim 1 miljoen zaadcellen in zich. Als een man minder dan 1 miljoen zaadcellen heeft, kan dat voor een vruchtbaarheidsprobleem zorgen.
Daarnaast kunnen de zaadcellen van een man ook een afwijkende vorm hebben. Die afwijking zorgt ook voor een verminderde kwaliteit van het zaad.
In sommige gevallen is het mogelijk om de zaadcellen direct uit de teelballen te halen. Hiervoor is een microchirurgische ingreep nodig; deze ingreep wordt Mesa/Pesa/Tese genoemd. Door de zaadcellen rechtstreeks uit de teelballen te halen, kan de kwaliteit van het zaad hoger komen te liggen.
Minderwaardige zaadcellen
Bij de ICSI behandeling worden ook minderwaardige zaadcellen gebruikt. Bij IVF daarentegen worden alleen de beste zaadcellen gebruikt. Levert dit afwijkingen op bij kinderen die middels een ICSI behandeling ter wereld komen? Nee, meerdere onderzoeken laten zien dat er niet meer afwijkingen zijn bij ICSI-kindjes ten opzichte van IVF-kindjes.
Per situatie is het overigens belangrijk om te bepalen voor welke vruchtbaarheidsbehandeling gegaan wordt. Zowel de ICSI-behandeling als de Ivf-behandeling heeft zichzelf bewezen in de afgelopen jaren. Doordat de behandelingen op detailniveau verschillen, is het van belang om per situatie af te wegen wat de beste behandeling is. Gelukkig hebben we in Nederland te maken met ongelooflijk kundige artsen en vruchtbaarheidsklinieken.

Starten met ICSI
Lukt het bij jou niet om zwanger te raken? In dat geval is de eerste stap om onderzoeken uit te laten voeren. Er moet duidelijkheid komen wáárom het niet lukt om spontaan zwanger te raken. Ligt dat aan de vrouw? Ligt dat aan de man? Of is er een onduidelijke oorzaak?
Als de oorzaak bij de man terug te vinden is, is het voor de hand liggend om voor een ICSI behandeling te kiezen. De kundige artsen in ons land kunnen je echter van het beste advies voorzien. Zij hebben ontzettend veel ervaring met de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen, waaronder IVF en ICSI.
De eerste stap die jij kunt nemen, is naar de huisarts te stappen. Een huisarts kan enkele onderzoeken uitvoeren, waarna hij/zij jou door kan verwijzen naar een specialist. Samen met deze specialist ondergaan jij en je partner vervolgens meerdere onderzoeken. Als uit deze onderzoeken blijkt dat het zaad van lage kwaliteit is, kan een arts voor de ICSI behandeling kiezen.
Hey Lore, Hoe is het nog afgelopen? Ik heb al sinds mijn ovulatie 2 weken bloedverlies (helder tot bruin), waardoor…