Je wilt jouw kinderwens altijd zo goed mogelijk vervullen. Echter zijn er verschillende factoren waardoor een natuurlijke zwangerschap bemoeilijkt kan worden. Je moet dan gaan kijken naar andere mogelijkheden, waardoor een zwangerschap tot stand gebracht kan worden en je alsnog jouw kinderwens kunt vervullen. Een van de mogelijkheden die je dan hebt, is een hormoonbehandeling. Je vergroot hiermee de kans op een succesvolle bevruchting. We leggen daarom graag uit wat je kunt verwachten en welke risico’s hierbij komen kijken.
Wat is een hormoonbehandeling?
Een hormoonbehandeling kan worden ingezet wanneer een natuurlijke zwangerschap niet lukt. De onvervulde kinderwens moet alsnog in stand worden gebracht. Wanneer er een cyclusstoornis is, is deze behandeling een goede oplossing. Je kunt hiermee namelijk de kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroten. De menstruaties kunnen hiermee namelijk regelmatig gemaakt worden, waardoor ook de eicelrijping gestimuleerd wordt. Er kan hierdoor weer een ovulatie plaatsvinden, waardoor de kans op bevruchting ook vergroot gaat worden.
De slagingskans van de hormoontherapie
Een hormoonbehandeling heeft verschillende slagingskansen. Het is afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en de onderliggende stoornissen wat het percentage echt gaat zijn. De behandeling kan daardoor tot 20 procent per maand vergroten. De behandelingen kunnen daarom het beste meerdere maanden uitgevoerd worden, zodat de kans van slagen alleen maar groter wordt en de regelmaat ook weer terugkomt in de menstruatie. Hierdoor heb je uiteindelijk een veel groter succes en is een natuurlijke zwangerschap waarschijnlijk wel nog mogelijk.
Wanneer doe je een hormoon behandeling?
Bij een normale menstruatiecyclus vindt er iedere maand een ovulatie plaats. Dit gebeurt altijd 10 tot 14 dagen voor de menstruatie. Het kan echter zijn dat er geen regelmaat is of dat de ovulatie zelfs vrijwel niet voorkomt. In dit geval is er weinig tot geen kans om zwanger te worden, doordat een bevruchting bijna niet plaats kan gaan vinden. Als dit het geval is, is er in veel gevallen een cyclusstoornis. Afhankelijk van de stoornis kan er dan voor gekozen worden om de behandelingen uit te voeren, zodat de kans op een natuurlijke zwangerschap beter kan worden. De ovulatie wordt namelijk regelmatiger en voorspelbaarder.

Een uitgebreid onderzoek
Voordat de hormoonbehandeling uitgevoerd wordt, moet er veel onderzocht worden. Het onderzoek moet aanduiden of er sprake is van een stoornis bij de hormonen. Ook wordt er gekeken naar de hormoonwaarden. Er kunnen namelijk bepaalde hormoonwaarden te hoog of te laag zijn, waarop ingespeeld moet gaan worden. Daarna volgt er nog een echo, waarbij de follikelgroei in de eierstokken onderzocht wordt. Als je niet zeker weet wanneer de eisprong plaatsvindt, kan hier ook grondig onderzoek naar plaatsvinden. Zo wordt er op de juiste manier vastgesteld of je met de hormoonbehandeling de juiste resultaten kunt behalen of dat er naar andere mogelijkheden gekeken moet worden. Tevens wordt vastgesteld welke hormoonpreparaten gebruikt gaan worden tijdens de behandeling.
Het verloop van hormoontherapie
Voordat de hormoonbehandeling gestart wordt, krijg je het advies om gezond te gaan leven. Het kan namelijk zijn dat onder- of overgewicht de boosdoener is van de stoornissen. Samen met een diëtiste ga je dan aan de slag om hier veranderingen in te brengen. Vaak merk je dan al dat er verbeteringen in zitten en dat de cyclus meer regelmaat krijgt. Toch kan het zijn dat er nog steeds een stoornis te vinden is. Als een gezond gewicht bereikt is, dan wordt de behandeling gestart door het op gang brengen van de eisprong. Hiervoor worden verschillende soorten medicijnen gebruikt, die allemaal hetzelfde eindresultaat moeten bewerkstelligen.
Door middel van tabletten
De hormoonbehandeling kan plaatsvinden met tabletten. Dit is het medicijn Clomifeen en begint meestal op de derde tot vijfde dag na de start van de menstruatie. Het verhoogt de aanmaak van het FSH hormoon, dat de eierstok stimuleert om een follikel te laten rijpen. Hiermee gaat de ovulatie eerder in de cyclus plaatsvinden, waardoor de cyclus niet langer dan 35 dagen gaat duren. In sommige gevallen slaan de tabletten niet gelijk aan. Er moet dan gekeken worden naar een ophoging van de doseringen. De behandeling wordt alleen herhaald als de menstruatie verbetert. Als dit het geval is, wordt deze 6 tot 12 keer toegepast.

Aan de hand van injecties
Als de hormoonbehandeling met tabletten niet aanslaat, kan er besloten worden om door te gaan met injecties. Ook hierbij wordt het FSH hormoon toegediend, zodat de ovulatie sneller plaats kan gaan vinden. Deze behandeling hoeft niet in het ziekenhuis plaats te vinden. Je kunt namelijk zelf de injecties inspuiten. Het zijn onderhuidse injecties, welke een aantal dagen achter elkaar toegediend moeten worden. Doordat de behandeling eenvoudig is, kun je het dus ook zelf aanleren. De groei van de follikels worden daarna grondig in de gaten gehouden door middel van een echo. De controles vinden regelmatig plaats, waardoor het proces aangestuurd kan worden. Wanneer er een hevige stoornis te vinden is, dan moet er een hormoonpompje worden aangelegd.

Na het toedienen van de medicatie
Wanneer de hormoonbehandeling is toegediend, moet er regelmatig een onderzoek plaatsvinden. Vanaf de tiende dag van de behandeling krijg je daarom een echografisch onderzoek, waarbij de follikelontwikkeling wordt bekeken. Bij sommige vrouwen vindt dan een automatische eisprong plaats zodra de grootste follikel een grootte van 18 tot 25 millimeter heeft bereikt.
Bij anderen moet de eisprong worden opgewekt door middel van andere hormonen. Dit is het zwangerschapshormoon hCG. In beide gevallen krijg je adviezen van de arts om de geslachtsgemeenschap te gaan plannen. Op sommige dagen heeft dit namelijk een grotere kans op bevruchting dan wanneer je het op andere dagen doet. Als dit ook niet werkt, dan kan er naar een kunstmatige inseminatie gekeken worden.

De hormoonbehandeling bijwerkingen en risico’s
Bij een hormoonbehandeling kunnen enkele bijwerkingen en risico’s optreden. Het is afhankelijk van jouw lichaam hoeveel last je hiervan gaat hebben. Zo kunnen hormonen zorgen voor opvliegers, hoofdpijn, moeheid en stemmingswisselingen. Bij een klein deel van de vrouwen kan ook een overstimulatie plaatsvinden. Hierbij zijn er te veel eiblaasjes ontstaan. In dit geval wordt geadviseerd om geen geslachtsgemeenschap te hebben, omdat dit ook kan leiden tot een meerlingzwangerschap of extra gevaren voor de gezondheid.