Embryotransfer behandeling – Hoe gaat een ET in zijn werk?

Op een natuurlijke manier zwanger worden is niet voor iedereen weggelegd. Het lichaam werkt op een andere manier, waardoor er ook naar andere mogelijkheden moet worden gezocht om toch die kinderwens te kunnen vervullen. Als er meerdere malen geprobeerd is om op een natuurlijke manier de zwangerschap te starten, kan gekeken worden naar een embryotransfer. Ondanks dat het geen zware medische ingreep is, moet je wel goed weten hoe het in zijn werk gaat en hoe het verloop van de zwangerschap gaat.

Wat is een embryotransfer?

Een embryotransfer (ET) is ook wel een embryo plaatsing verworven door IVF of ICSI behandeling. Het is een vrij eenvoudige handeling, waardoor er eenvoudig op overgestapt kan worden. Veel stellen zien het wel als een spannend en bijzonder moment als deze behandeling plaats gaat vinden. Je wilt immers de kinderwens uit laten komen, terwijl je wel met een kwetsbaar iets bezig bent. Een embryo moet daarom heel zorgvuldig behandeld worden, zodat er geen schade aangebracht wordt en de zwangerschap een succes kan worden. Na het uitvoeren van de behandeling kun je wellicht binnen een korte tijd het goede nieuws gaan vertellen aan vrienden en familie.

Het gehele proces uitgelegd

Een embryotransfer is een proces van slechts enkele minuten. Voor veel artsen is het een routinematige ingreep, die zonder narcose kan worden uitgevoerd. De arts plaatst hierbij het embryo of meerdere embryo’s in de baarmoeder, waarbij een speculum gebruikt wordt om de baarmoedermond in beeld te kunnen brengen. Ook wordt er een katheter ingebracht en wordt de exacte locatie door middel van een echografie bepaald. Op het moment dat het embryo ingebracht wordt, is het nog nauwelijks zichtbaar. Het is hierdoor een nauwkeurig proces, waarna het embryo in het baarmoederslijmvlies kan gaan innestelen en ontwikkelen. Direct na de ingreep kun je weer naar huis.

embryotransfer proces uitgelegd

Wanneer is de embryotransfer / terugplaatsing?

Voordat er een embryo geplaatst kan worden met een embryotransfer worden er eicellen uit de eierstokken weggehaald. Deze worden in het laboratorium bevrucht door een in-vitrofertilisatie of een intracytoplasmatische sperma-injectie. Vanaf dat moment kan het in de broedstoof, zodat ze zich gaan delen. Er gaan vijf dagen voorbij voordat de transfer plaatsvindt. Dit wordt ook wel de blastocystentransfer genoemd. In sommige gevallen worden de embryo’s ingevroren, zodat deze op een later moment gebruikt kunnen gaan worden en de kinderwens dus op een later moment vervuld kan gaan worden en de embryo intact blijft wanneer een natuurlijke zwangerschap bemoeilijkt wordt.

Embryotransfer behandeling - Hoe gaat een ET in zijn werk?

De nazorg voor jou als patiënt

Nadat de embryotransfer plaats heeft gevonden, hoef je vrijwel niets te doen. Het wordt zelfs aangeraden om het normale dagelijkse leven weer te hervatten. In sommige gevallen kan een bedrust voorgeschreven worden. Echter kan dit ook nadelig werken op de zwangerschap, waardoor een normaal leven een betere optie is. Het zwangerschapspercentage gaat hierdoor omhoog en je hebt ook minder kans op andere gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld trombose. In goed overleg met de arts kun je dus veel gaan doen tijdens de zwangerschap. Wel worden verschillende voedingsadviezen opgesteld, zodat de ontwikkeling van het ongeboren kind op de juiste manier plaats kan vinden.

De kwaliteit heeft invloed op de voortgang

Het is echter niet altijd mogelijk om een directe slagingskans te hebben. Het is namelijk afhankelijk van de kwaliteit van de embryo en de ontwikkeling na de plaatsing hoe de zwangerschap gaat verlopen en hoe hoog de slagingskans van de behandelingen gaat zijn. Net als bij een normale zwangerschap heb je hier niet of nauwelijks invloed op. Twee weken na de embryotransfer kun je door middel van een zwangerschapstest zien of de innesteling van het embryo gelukt is. Het zou dus ook kunnen zijn dat de eerste poging niet gelukt is. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er een back-up is of dat je toch weer naar een andere behandelmethode gaat kijken.

kwaliteit van het embryo

De risico’s en kansen van de behandeling

Een embryotransfer kent vrijwel geen risico’s. Wel zijn er enkele richtlijnen opgesteld om de gezondheid van de vrouw te kunnen waarborgen. Zo mag er bij vrouwen jonger dan 38 jaar tijdens de eerste twee behandelingen slechts 1 embryo geplaatst worden. Vanaf een derde behandeling of bij vrouwen hoger dan 38 jaar mogen er twee embryo’s geplaatst worden. Ook is er een hogere kans op het zwangerschapshormoon hCG. Dit is een overstimulatiesyndroom en treedt alleen op nadat er tijdens de follikelpunctie veel follikels groeien. De eierstokken kunnen hierdoor groter worden. In het ergste geval is hier een ziekenhuisopname voor nodig.

hoe gaat een embryo transfer in zijn werk?

Wat als het niet lukt?

Op de dag van de embryotransfer wordt het beste embryo geplaatst in de baarmoeder. Er worden echter wel andere embryo’s ontwikkeld, maar deze worden voor een later moment bewaard en verder doorgekweekt. De embryo’s die zich in de eerste vijf dagen goed hebben ontwikkeld kunnen namelijk ingevroren worden, waardoor ze op een later moment opnieuw gebruikt kunnen worden. Wanneer de eerste behandeling niet gelukt is, is er dus altijd een mogelijkheid om het op een ander moment opnieuw te proberen. Deze wordt dan ook weer in de baarmoeder geplaatst, waardoor een nieuwe zwangerschap geprobeerd wordt. Hierdoor hoeft het volledige proces dus niet herhaald te worden.

De juiste stimulatie van het lichaam

Als vrouwen aan hun kinderwens gaan beginnen wordt te allen tijde geadviseerd om een gezonde leefstijl te realiseren. Er kan hiervoor een voedingsschema opgesteld worden, zodat je weet waar je op kunt gaan letten. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de verschillende supplementen die jouw lichaam nodig heeft. De verschillende vitaminen (vitamine D, vitamine C en vitamine E)  en zuren (Foliumzuur en Omega 3) moeten met de juiste dosis toegediend worden. Sommige worden door het lichaam aangemaakt, maar andere kunnen alleen uit voeding komen. Ook het gebruik van voedingssupplementen wordt soms aangeraden, zodat er een extra dosis in het lichaam komt en de ontwikkeling op een goede manier voortgezet kan worden. Je kunt er dus alleen maar profijt van hebben als je deze adviezen volgt.

Header afbeelding credits/copyright: https://www.invitra.com/en/

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie