Niet voor elk stel is het mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te raken. Door medische ontwikkelingen bestaan er echter steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen om alsnog zwanger te raken. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden met dank aan embryodonatie. In dit artikel vertellen we jou graag meer over embryodonatie. We vertellen wat dit precies inhoudt, waar je rekening mee moet houden en hoe je zelf embryo’s kunt doneren.
Wat is embryodonatie?
Bij embryodonatie is er sprake van het afstaan van boventallige embryo’s door een vrouw. Deze vrouw zit op dat moment in een zogeheten fertiliteitstraject en heeft daardoor enkele embryo’s ‘over’. Door deze embryo’s af te staan, kunnen deze gebruikt worden door een andere vrouw die ook in het fertiliteitstraject zit. Met een dergelijke donatie van embryo’s is het mogelijk dat een vrouw alsnog zwanger gaat worden. Om die reden is het voor veel vrouwen dan ook prachtig om haar overtallige embryo’s af te staan, zodat andere vrouwen (mogelijk) geholpen kunnen worden.

Wie kan de embryo’s afstaan?
Er zijn meerdere vrouwen die de embryo’s af kunnen staan. Allereerst zijn dit vrouwen die met een fertiliteitstraject bezig zijn en zodoende overtallige embryo’s hebben. Dat is verreweg de meest voorkomende situatie waarin sprake is van embryodonatie. Het is echter ook mogelijk dat een alleenstaande vrouw geen kinderwens heeft en zodoende haar embryo’s beschikbaar stelt.
Hoe werkt embryodonatie?
Zoals hierboven reeds gezegd, komt deze vorm van donatie meestal vorm tijdens een fertiliteitstraject. Een vrouw heeft een hormonale behandeling ondergaan, waardoor eicellen gerijpt konden worden. Deze eicellen dienen dan vervolgens middels een Ivf-behandeling bevrucht te worden. Tijdens een fertiliteitstraject worden embryo’s ingevroren, zodat deze in een later stadium bij een vrouw ingebracht kunnen worden. op die manier is het alsnog mogelijk om zwanger te raken.

Op het moment dat de vrouw zwanger geraakt is of geen kinderwens meer heeft, blijven deze embryo’s dus ingevroren liggen. Op dat moment heeft een vrouw drie keuzes:
- De embryo’s kunnen gedoneerd worden aan de wetenschap. Hierdoor heeft de wetenschap het juiste materiaal bij de hand om gerichte onderzoeken te doen.
- De embryo’s worden vernietigd.
- De embryo’s worden gedoneerd aan een andere vrouw of een ander koppel dat met een fertiliteitstraject bezig is.
Als een vrouw/koppel voor de laatste mogelijkheid kiest, is er sprake van een embryodonatie. De ingevroren embryo’s kunnen vervolgens door de artsen bij een andere vrouw ingebracht worden, zodat die vrouw mogelijk alsnog zwanger kan raken. Wil je graag jouw embryo’s doneren aan een andere vrouw? Dan heb je daar zelf geen omkijken meer naar. Je moet alleen officieel aan de instanties laten weten dat zij jouw embryo’s bij een andere mogen indienen. Vervolgens is het aan de instanties (of de arts) de taak om deze embryo’s te bewaren, te zorgen voor de opvolging en het verdere traject in goede banen te laten leiden.

Door voor embryodonatie te kiezen, kan je er dus voor zorgen dat een andere vrouw alsnog zwanger kan raken. De enige voorwaarde die hierbij gesteld wordt, is dat er sprake is van overtallige embryo’s. daarnaast moet je als donor uiteraard ook met een fertiliteitstraject bezig zijn (geweest). Dat is immers de enige manier waarop de embryo’s tot stand kunnen komen en ingevroren kunnen worden.
Wil je graag jouw overtallige embryo’s doneren aan een andere vrouw? Of ben je juist op zoek naar embryodonaties? Dan kan je daarvoor terecht bij de kliniek ViaNeo Medisch Centrum Kinderwens te Leiderdorp. Dit is de enige kliniek in Nederland waar embryodonatie aangeboden wordt.

Hoe kom je in aanmerking voor een embryodonatie?
Lukt het bij jou/jullie niet om op een natuurlijke manier zwanger te raken? Dan beidt mogelijk de embryodonatie nog een mogelijkheid. Indien je in aanmerking voor deze donatie wilt komen, moet je wél aan enkele strikte voorwaarden voldoen:
- Geen werkende eierstokken en functionerende zaadcellen aanwezig bij jou en je partner.
- Uit een IVF/ICSI behandeling is gebleken dat een zwangerschap met eigen zaadcellen en eicellen onmogelijk is.
- Er is sprake van een erfelijke aandoening, waardoor de mogelijkheid bestaat dat deze aandoening doorgegeven wordt aan het kind van de wensouders.
Bovenstaande voorwaarden worden uiterst streng door de kliniek ViaNeo Medisch Centrum Kinderwens bekeken. Indien je niet aan deze voorwaarden voldoet, kom je simpelweg niet in aanmerking voor de embryodonatie. Mocht je zanger raken dankzij een embryodonatie, is het goed om van het volgende op de hoogte te zijn: kinderen die uit embryodonaties zijn ontstaan, hebben het recht om hun donatie ouders op te sporen. Om dit in goede banen te leiden, is de wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting opgesteld.