Wanneer het niet mogelijk is om op een natuurlijke wijze zwanger te worden, dan moet er gekeken worden naar andere manieren. Dan kan eicellen invriezen een optie zijn om zwanger te worden op een later moment. Het kan immers zijn dat de kinderwens er nog niet is, maar wellicht op een later moment toch komt. Je kunt er dan spijt van krijgen als het met een natuurlijke zwangerschap niet lukt. Je kunt er dan voor kiezen om eicellen in te vriezen. Dit is een behandeling waar veel voor gekozen wordt, maar je moet wel weten hoe het in zijn werk gaat. Na het lezen van onderstaande informatie ben je overal van op de hoogte.
Wat houdt het eicellen invriezen in?
Eicellen kunnen omzowel medische als niet-medische redenen ingevroren worden. Het is afhankelijk van jouw beweegredenen of je hiervoor gaat kiezen. Als het om niet-medische redenen is, dan heeft dit vaak met het uitstellen van de zwangerschap te maken. Je moet er dan voor zorgen dat de kwaliteit van de eicellen bewaard wordt, zodat de zwangerschap geen complicaties met zich meebrengt. De belangrijkste reden is het waarborgen van de kwaliteit van eicellen. Naarmate je ouder wordt, neemt de kwaliteit namelijk ook af. Hierdoor wordt het vervullen van een kinderwens steeds lastiger. Zo is er een hogere kans dat de zwangerschap op een later moment alsnog gaat lukken.
Het moment om te starten
Het eicellen invriezen moet op een zo vroeg mogelijk moment worden overwogen. Vanaf je 35e levensjaar gaat de kwaliteit van de eicellen namelijk al aanzienlijk achteruit, waardoor de kans op een zwangerschap ook sterk afneemt. Je kunt er daarom het beste al op een vroeg moment over na gaan denken. Je moet daarbij ook nadenken over de hoeveelheid eicellen die afgenomen worden. Je moet er minstens 10 hebben, maar het beste kun je tot 20 eicellen gaan om een reële kans voor jezelf te creëren. Er is daarom vaak meer dan een behandeling nodig om het aantal te verkrijgen en jouw kansen te spreiden.

De factoren van succes
Het is niet voor iedereen weggelegd om direct zwanger te raken. Zelfs na het invriezen van de eicellen is het niet gegarandeerd dat er successen behaald worden. Dit brengt ook met zich mee dat de behandelingen nog niet door de zorgverzekering worden vergoed. Er zijn echter wel een aantal factoren waarmee je het jouw geld waard kunt laten zijn. Het aantal beschikbare eicellen staat bij de geboorte al vast. Er komen dus geen eicellen meer bij, maar de voorraad gaat zelfs achteruit. Dit brengt biologische factoren met zich mee, waar je rekening mee moet gaan houden als je met de behandelingen begint.

Als eerste moet je het juiste moment bepalen voor het opvangen van de eicellen. Hoe ouder je eenmaal wordt, hoe minder eicellen er beschikbaar zijn voor een succesvolle eisprong. Hierdoor is de kans op een bevruchting ook kleiner. Daarbij gaat de kwaliteit sterk naar beneden en kunnen er tijdens de zwangerschap meerdere complicaties optreden. De kans op afwijkingen en miskramen wordt steeds groter en je moet je daarom af gaan vragen of je hier nog doorheen wilt. Het invriezen van eicellen brengt echter wel met zich mee dat de kans op succes vergroot wordt, zolang je ze maar op een vroeg moment weg hebt gehaald en de invriezing goed gebeurd is.
Het verwijderen van de eicellen
Als eerste is er een eicelpunctie. Tijdens deze fase wordt de eicel weggenomen uit de eierstokken. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een hormoonbehandeling, waardoor de eicelrijping gestimuleerd wordt. Daarna volgt regelmatig een onderzoek door middel van een echo, zodat alles nauwkeurig in de gaten kan worden gehouden. Op het juiste moment worden de eicellen dan uit de eierstokken getrokken. Het is afhankelijk van jouw ovulatie hoeveel dit er binnen een behandeling gaan zijn. De stimulatie zorgt ervoor dat alle eicellen meegenomen worden, waardoor er niets verloren gaat. Dit gebeurt immers wel bij een normale menstruatiecyclus.

De eicellen opslaan
Nadat de eicellen zijn onttrokken aan de eierstokken worden deze ingevroren bij een temperatuur van 196 graden Celcius. Hierdoor kunnen ze jarenlang veilig worden opgeslagen, waarna ze weer te gebruiken zijn. Hierbij is een bepaald percentage wat bij de hoeveelheid aan eicellen hoort. Zo kun je met 10 eicellen een slagingskans van 40 procent terugvinden, bij 12 eicellen 60 procent en bij 20 eicellen 90 procent. Deze slagingskansen zijn gebaseerd op de leeftijd van 30 jaar en ouder. Op een jongere leeftijd is de kans op een natuurlijke zwangerschap weer veel groter.

De bevruchting in stand gebracht
Als je jouw eicellen ingevroren hebt en een natuurlijke zwangerschap niet meer lijkt te lukken, dan kun je gebruik maken van deze eicellen. Er moet dan wel nog een bevruchting plaatsvinden. Dit gebeurt door de zaadcellen van de partner of een donor in te brengen in de eicel (ICSI-behandeling), waarna er maximaal drie embryo’s ingebracht worden. Het is afhankelijk van het aantal behandelingen dat je al hebt gehad en welke leeftijd je hebt, hoeveel embryo’s er ingebracht worden. Over het algemeen begint de arts met een embryo, waardoor de slagingskans bekeken kan worden. Uiteindelijk is een van de embryo’s de juiste en kun je het blijde nieuws gaan vertellen.
De risico’s van de behandeling
Het invriezen van eicellen is een behandeling die veranderingen aanbrengt aan jouw lichaam. Over het algemeen heb je bij de behandeling dezelfde risico’s als bij een gewone ICSI – IVF-behandeling. De hormoonbehandelingen hebben geen lichamelijke lasten tot gevolg, maar je kunt het wel terug merken aan onder andere jouw humeur. De hyperstimulatie treedt steeds minder vaak op, doordat er nieuwe protocollen ontwikkeld zijn. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je met erge bijwerkingen komt te zitten. Wel moet je het persoonlijke advies opvolgen dat de arts geeft, zodat je de kans op complicaties nog kleiner wordt.
