Hoe zorg je ervoor dat kwetsbaarheid je kracht wordt?

Zoals de titel het al zegt: Hoe kun je er voor zorgen dat kwetsbaarheid je kracht wordt? Ik vond dit zelf wel erg interessant hoe je ervoor kunt zorgen dat kwetsbaarheid je kracht wordt. En dan helemaal als je bezig bent met een vruchtbaarheidsbehandeling. Veel mensen durven zich niet kwetsbaar op te stellen naar de buitenwereld.

Ik moet zeggen zelf vond ik dit in het begin ook erg lastig. Maar nu ik dit eenmaal heb gedaan, krijg ik zoveel leuke en lieve reacties. En dit is uiteindelijk waarvoor ik het doe, en hopelijk kan ik anderen hierbij helpen. Door je juist wél kwetsbaar op te stellen. Waarom moet je je altijd groot houden voor de buitenwereld? Het is juist fijn om er wel over te praten of te schrijven. Zo kun je je verhaal kwijt.

Mijn man en ik gaan allebei heel anders met onze emoties om, wat natuurlijk heel logisch is. Omdat iedereen anders met zijn of haar emoties om gaat. Maar ik heb het hier zelf wel heel erg moeilijk mee gehad, omdat ik hier erg emotioneel van werd. En mijn man is heel erg nuchter, en dat botste wel eens flink. Maar uiteindelijk zitten we nu wel redelijk op 1 lijn, en zijn we dichterbij elkaar gekomen. Wat natuurlijk heel erg fijn is!

Soms wordt het ook niet gewaardeerd als je je kwetsbaar opstelt. Maar ja je kunt natuurlijk ook niet iedereen tevreden houden. Het belangrijkste is dat jezelf achter je gemaakte keuzes staat. Uiteindelijk schiet je er zelf het meeste mee op door het juist wel te doen. Waarom zou je het laten voor de meningen van een ander?

https://youtu.be/aXpY1fOSha0

Jouw verhaal mag er zijn!

Vaak vinden mensen het erg fijn om herkenning te vinden in het verhaal van anderen. Dat is ook zeker zo tijdens een fertiliteitstraject. Het is fijn om de verhalen en ervaringen van anderen te lezen. Zo ervaar je dus ook echt de erkenning, omdat je hetzelfde mee maakt. Doordat je de herkenning in het verhaal van een ander vindt, geeft je dit echt het gevoel dat je begrepen wordt. Juist door herkenning te vinden in het verhaal van een ander stelt je meestal gerust, en biedt je weer een nieuwe kijk op de situatie.

Als voorbeeld: Doordat er tijdens on eerste ivf traject helaas geen bevruchting is opgetreden. Kreeg ik van een aantal vrouwen een persoonlijk berichtje dat zij dit ook hadden meegemaakt. En dat het met ICSI wel gelukt is! Ik vond dit zelf wel erg fijn om te horen, dat er dus toch nog hoop is. Door deze berichtjes kreeg ik toch weer hoop en moed om niet op te geven.

Waarom zou jij je verhaal, droom of passies niet met anderen delen? Jouw verhaal mag er zeker zijn, evenals jouw dromen en passies! Wees niet bang wat anderen van je zullen vinden, het gaat erom dat jij je er goed bij voelt. Zelf vond ik het in het begin ook heel erg eng om ons verhaal te delen. En was ik bang wat anderen van mij/ons zouden vinden. Maar nu maakt het me eigenlijk weinig uit wat anderen ervan vinden. Ik zeg altijd maar zo: ´Voor een ander doe je het toch nooit goed genoeg, als jezelf maar achter je gemaakte keuzes staat´.

Ik heb er voor gekozen om mijn/ons verhaal juist wel te delen. En dat er zo hopelijk veel andere vrouwen/stellen hier steun in kunnen vinden. En ook jij kunt er voor kiezen om juist wel jouw/jullie verhaal te delen, het is ontzettend fijn om je verhaal te delen met anderen. En voor jezelf levert het ook weer wat op! Anderen kunnen hier weer moed, inspiratie en hoop uit halen!

Als je je verhaal durft te vertellen omdat je weet dat er iemand troost in vindt, al is het maar één persoon, dan stel je je kwetsbaar op.

Kwetsbaarheid is een kracht

Wat levert je kwetsbaarheid nu eigenlijk op?

Ja, wat levert je kwetsbaarheid nu eigenlijk op? Hieronder een opsomming wat je kwetsbaarheid juist kan opleveren! Het zijn erg veel voordelen om je juist wel kwetsbaar op te stellen. En dan heb ik het nu vooral over als je bezig bent met een fertiliteitstraject.

 • Je ontdekt steeds beter wie je bent, en wat je wil
 • Je kwetsbaarheid opent je eigen hart, en daardoor open je het hart ook van andere mensen.
 • Je bent verbonden met je eigen ziel
 • Je kwetsbaarheid verbindt, kwetsbaarheid is juist heel erg moedig
 • Bij kwetsbaarheid laten zien, laat je je echte gevoelens zien
 • Als je je kwetsbaar opstelt, zet je je masker af
 • Door je kwetsbaar op te stellen laat je je moed en lef in je zelf groeien
 • Je maakt een enorme (spirituele) groei door als mens zijnde
 • Kwetsbaar zijn maakt je een mooi, zacht en heel open mens
 • Je laat de liefde groeien in je hart voor jezelf, maar ook zeker voor anderen
 • Door je kwetsbaar op te stellen komt je eigen persoonlijkheid steeds meer naar voren
 • Je krijgt meer waardering voor anderen die zich kwetsbaar opstellen

Je kwetsbaar opstellen betekent onder meer dat je deelt, wat je voelt,denkt en wilt. Je hoeft echt niet meteen alles te delen. Maar deel vooral waar jij je goed bij voelt, en wat je wilt delen met de mensen om je heen.

denk positief tijdens fertiliteitstraject

4 Tips om je kwetsbaar op te stellen

Geen oordeel: Accepteer jezelf zoals je bent. Spreek in vriendelijke, positieve woorden over én tegen jezelf.

Laat al je emoties toe. Wie schaamte, angst of boosheid onderdrukt, zal ook moeite hebben met andere emoties zoals liefde en vreugde. Laat dus al je emoties toe. 

Falen mag en kan. Er is nog nooit iemand geweest die helemaal geen fouten maakte. Imperfectie is mooi. En iedereen mag en kan een fout maken. Je kunt van je gemaakte fouten alleen maar weer leren.

Heb een beetje lef. Durf jezelf open te stellen voor anderen, durf lief te hebben en durf risico’s te nemen. Doe dit ook ook al heb je niet altijd de zekerheden. Maar aan de andere kant, waarom zou je het niet gewoon proberen?

durf je dromen en passies uit te spreken

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie