10 tips Hoe steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?

Hoe steun je iemand of een stel met vruchtbaarheidsproblemen? Dat is ook een vraag die wij onszelf wel eens hebben gesteld. Waar hebben wij wel behoefte aan en waar hebben we geen behoefte aan? Hier hebben wij het samen als stel veel over gehad, wat wij wel fijn vonden als steun vanuit de omgeving. En wat we juist niet fijn vonden. Dit is natuurlijk ook persoonlijk en iedereen ervaart dit weer op zijn eigen manier.

Wat wij allebei heel belangrijk en fijn vonden was dat er interesse werd getoond naar ons traject. En juist niet dat er werd gedaan dat ons vruchtbaarheidsprobleem er niet bestond. Maar kregen wij het idee dat familie en vrienden het lastig vinden/vonden om erover te praten. En dat ze ons niet wouden over vragen, want misschien wouden we er wel helemaal niet over praten. Daarom heb ik onderstaande tips uitgewerkt, wat wij fijn vonden qua steun tijdens ons traject.

1. Vermijd clichés

Vermijd clichés zoals ´ga eens lekker op vakantie´, ´je bent er te veel mee bezig´. Deze dingen zijn zeker niet leuk om te zeggen tegen iemand met vruchtbaarheidsproblemen. Mensen denken vaak dat vruchtbaarheidsproblemen tussen de oren zitten. Maar dat hoeft niet altijd waar te zijn, er kan soms ook een medische oorzaak zijn.

2. Vul niet in voor een ander

Zoals hierboven al staat beschreven vul het niet in voor een ander. Betrek het stel in kwestie juist bij alles zoals een kraamfeest of een cadeautje geven voor iemand die wel zwanger is. Door het stel er juist wel bij te betrekken, krijgen zij het gevoel niet dat ze er niet bij horen. Zo laat je de keuze altijd bij het stel, maar sluit je ze niet buiten.

Het is en blijft altijd lastig hoe je hier mee om kunt gaan. Maar als je niet weet hoe je hier mee om moet gaan, kun je dit ook altijd aangeven bij het stel in kwestie.

3. Stel een vraag als je iets wilt weten, of niet begrijpt

Stel gewoon een vraag als je iets wil weten, of als je het niet begrijpt! Dan kunnen ze je uitleg geven over een bepaald onderwerp. Of hoe een behandeling/traject er uit ziet. Het maakt niet uit hoe vaak je iets vraagt, of als je iets niet begrijpt. Dat is ook logisch, omdat je zelf niet bezig bent met een fertiliteitstraject. En is het voor de meesten onbekend, wat ook begrijpelijk is. Als je het zelf niet nodig bent, denk je er ook niet zo veel over na. 

steun tijdens vruchtbaarheidstraject

4. Geef geen ongevraagd advies

Geef het stel in kwestie geen ongevraagd advies, hoewel deze vaak goed bedoeld is. Dit komt vaak vervelend over, en vaak weten ze het zelf ook wel. Geef ze juist steun, die hebben ze hard nodig. Een vruchtbaarheidsbehandeling vergt vaak veel van het stel. En ongevraagd advies komt vaak over alsof anderen het beter weten hoe en wat je moet. Maar uiteindelijk kan niemand daar over oordelen die niet in een fertiliteitstraject zit.

5.Laat zien dat je geïnteresseerd bent in hun traject

Laat het stel zien dat je geïnteresseerd bent in hun traject of hoe het met hun gaat. Willen ze er niet over praten, dan geven ze dit zelf wel aan. Het is gewoon heel erg fijn als mensen in je omgeving interesse tonen in jullie traject. Dit geeft ook weer enorme steun en moed om verder te gaan.

6. Vraag of het stel er over wil praten

Vind je het lastig in te schatten of het stel er over wil praten? Dan kun je ze het beste vragen of ze er over willen praten. Ze kunnen dan zelf aangeven of ze er juist wel of juist niet over willen praten. Dan heeft degene waar het aan wordt gevraagd altijd de keuze om er wel of niet over te praten. Zo laat je zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent.

Het toont in ieder geval je betrokkenheid en interesse en je laat zien dat je aan ze denkt.

7. Een luisterend oor bieden

Een luisterend oor bieden is een erg fijne steun. Zo kan het stel in kwestie hun verhaal doen, en hebben ze echt het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt. Zeker als ze net zijn gestart met een traject, dan komen er veel nieuwe dingen op je af. Of op de momenten een luisterend oor aanbieden als er minder goed nieuws is.

praten over fertiliteitsproblemen

8. Een belletje of berichtje op de belangrijke momenten

Stuur een berichtje of bel als er een belangrijk moment is voor het stel. Dit is op de spannende momenten erg fijn. Zo kun je het stel meer steunen, door te laten weten dat je aan ze denkt. En dat je er voor ze bent op welk moment dan ook. Het is erg fijn als je steun krijgt vanuit je omgeving en dat er begrip wordt getoond voor de situatie.

9. Het rouwproces: hier staat geen tijd voor

Voor het rouwproces staat geen tijd. Iedereen gaat anders met zijn emoties om. Er blijven altijd momenten in het leven waarop het verdriet weer naar voren komt. Zoals bijvoorbeeld zwangerschappen in je omgeving (ook al gun je het een ander ook heel erg!) Er zijn 5 fasen in het rouw proces waar je door heen gaat, ook tijdens een fertiliteitstraject. Er komt ontzettend veel op je af als stel. De 5 fasen van het rouwproces zijn: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding.

Ontkenning:
Ontkenning is een bewuste of onbewuste weigering om de realiteit onder ogen te zien. Dit is een natuurlijke vorm van zelfbescherming. Dit helpt je om zelf te bepalen in welk tempo je het verdriet toe laat in je leven. Sommige mensen blijven opgesloten in deze fase, en weten niet hoe ze met de situatie moeten omgaan.

Woede:
Als de waarheid tot je doorgedrongen is ontstaat er vaak woede. Als je in deze fase zit, ben je meestal moeilijk te benaderen. En laat je anderen niet toe in je verdriet. Onder je woede ligt veel pijn.

Onderhandelen:
In deze fase probeer je te onderhandelen. Hierin beloof je het één te doen als er wat anders tegenover staat. Ook is de hoop hierin de drijfveer om verder te gaan.

Depressie:
Wanneer je dus de realiteit begint te accepteren komen er veel gevoelens los. Zoals verdriet, spijt, angst en de onzekerheid. Op dit moment is de rouwende bijna niet meer te bereiken. En keer je je helemaal in jezelf, je voelt je opgesloten in je eigen gevoelens en gedachten. Je kan in deze fase heel erg de behoefte hebben om je verdriet te uiten. Ook kun je in deze fase je woede uiten, vaak is dit eerst diep weg gestopt. Door dat je alles hebt opgekropt kan een depressie ontstaan.

Aanvaarding:
Als je voldoende tijd en rust heb gehad, kan je met enige hulp van een psycholoog. Gaan beginnen met de realiteit te accepteren. Vaak komt er een berusting en kun je het loslaten. Je hebt een manier gevonden hoe je kunt omgaan met de situatie zoals die nu is. En kun je weer naar de toekomst kijken, en verder gaan met je leven.

10.Stuur eens een kaartje

Stuur het stel in kwestie af en toe eens een kaartje. Dat geeft hun echt het gevoel dat er aan ze gedacht wordt. Altijd leuk om een kaartje te mogen ontvangen. Zelf bewaren wij alle kaartjes die we tot nu toe hebben gekregen. En bekijken en lezen deze kaartjes vaak even. Dit geeft je vaak weer de moed om verder te gaan!

denk positief tijdens fertiliteitstraject

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie