10 X Goed bedoeld advies tijdens vruchtbaarheidsbehandeling

Je kent het wel je bent een tijdje bezig met zwanger worden, wat niet gemakkelijk gaat. Of zelfs wat heel erg moeilijk gaat. En je komt in de medische molen terecht, en wordt het een lang traject. Een vruchtbaarheidsbehandeling duurt vaak lang, en je moet veel wachten. Vaak zijn er dan mensen in je omgeving die je goed bedoeld advies geven, wat helaas niet helpt. Of wat soms verkeerd kan worden opgevat door het stel in kwestie. Ook wordt er naar mijn mening veel te makkelijk gezegd ´oh nou dan doe je toch gewoon IVF´. Net alsof het niks is, zo wordt er vaak over gepraat. Het wordt dus vaak onderschat wat een fertiliteitsbehandeling met je doet. De meesten weten niet precies wat het inhoudt en dat je wekelijkse ziekenhuisbezoeken hebt. Daarom heb ik de goedbedoelde adviezen die wij ook hebben gekregen tijdens ons vruchtbaarheidstraject opgeschreven. Hieronder heb ik 10 x goedbedoelde adviezen uitgewerkt waarom het juist niet werkt. En dat sommige adviezen je ook erg kunnen kwetsen.  

1. Je moet er niet zoveel mee bezig zijn

Dit advies wordt erg snel gegeven, omdat anderen denken dat je er teveel mee bezig bent. Maar dat is lekker makkelijk zeggen, hoe kun je er niet veel mee bezig zijn? Elke maand komt je menstruatie weer terug en elke keer is het weer een teleurstelling. En als je in een vruchtbaarheidsbehandeling zit, vraagt dit ook veel van je. En moet je geregeld voor controles naar het ziekenhuis. Ook al bedoeld een ander het zo goed, ik vond dit altijd erg vervelend als dit tegen ons werd gezegd. Omdat je het eigenlijk niet kunt loslaten door alle ziekenhuisbezoeken etc.

2. Ach, jullie hebben nog even de tijd, jullie zijn nog jong

Ook deze bovenstaande goed bedoelde advies, is een echte dooddoener. Iemand anders kan toch niet voor je bepalen of je te jong bent voor kinderen? Ook hebben wij deze vaak gehoord, ook in het ziekenhuis van een Gynaecoloog. Maar je bent baas over je eigen leven, en als je klaar voor kinderen bent maakt het niet uit hoe jong je bent.

Ik heb altijd het gevoel dat ik ons moet verdedigen omdat we een kinderwens hebben, en omdat we toch nog zo jong zijn. Dan denk ik bij mezelf, dat bepalen we toch zelf wel? Maar tegenwoordig kan ik denken dat het me niet meer uitmaakt wat een ander denkt. Als wij zelf maar achter onze keuzes staan.

3. Het stel buitensluiten als het gaat om (kraam)feestjes of cadeau´s)

Door het stel in kwestie buiten te sluiten geef je hun het gevoel dat ze er niet bij horen. Of dat ze er niet bij worden betrokken, omdat het moeilijk voor hun kan zijn. Het is juist pijnlijk als je wordt buitengesloten. Je kunt zelf altijd aangeven of je wel ergens aan meedoet of niet? Dit kan niet voor iemand anders worden bepaald. De keuze kun je altijd bij het stel zelf laten.

Mijn man en ik hebben dit zelf nooit ´ontlopen´. Wij gingen juist wel overal heen, want zo wordt het voor jezelf ook niet ongemakkelijk. En door niet heen te gaan, voelde ook niet goed. 

gender reveal party

4. Hun gemaakte keuzes bekritiseren

Waarom moet je perse je mening geven over de keuze die het stel zelf heeft gemaakt? Het is altijd makkelijk om je mening te geven, over een situatie waar jezelf niet in zit. Laat jouw mening achterwege, het stel in kwestie heeft het al moeilijk zat. Of geef eens een keer een compliment over hoe ze met de hele situatie omgaan. Dat is erg fijn, als je dat van je omgeving terug krijgt. 

Gelukkig hebben wij dit zelf niet vaak meegemaakt. En krijgen we juist vaak vanuit onze omgeving te horen dat ze het knap vinden hoe we met deze situatie omgaan.

5. Het helemaal niet hebben over hun vruchtbaarheidsproblemen

Helaas is dit nog steeds aan de orde. Als we er niet over praten is het er ook niet! Ik vind het persoonlijk erg jammer dat er nog steeds een taboe rust op vruchtbaarheidsproblemen. Waarom mag er niet over gepraat worden? Tenslotte kan het stel in kwestie zelf aangeven of ze er over willen praten of niet.

6. Oh maar je kunt altijd nog IVF doen

Oh, maar je kunt altijd nog IVF doen. Is altijd lekker makkelijk zeggen, even een IVF traject doen. Maar staan ze er niet bij stil dat dit een erg zwaar traject is. En bestaat er ook altijd nog de kans dat er geen zwangerschap uit voort komt.

Er wordt inderdaad heel snel gezegd ´oh, nou dan ga je toch even IVF doen´. Het wordt gezegd alsof het allemaal maar niks is. Maar wat ze dan niet begrijpen is dat het niet zo maar even IVF is. Je moet er veel voor doen qua hormonen spuiten en veel ziekenhuis bezoeken.

7. Grappen maken over onvruchtbaarheid

Het kan soms verkeerd vallen als anderen grappen maken over onvruchtbaarheid. Op zich kan ik om veel dingen wel lachen en zie de humor er wel van in. Maar soms kan er ook een verkeerde grap worden gemaakt, die juist pijnlijk is.

Zelf heb ik/we hier geen probleem mee, en kunnen we vaak ook wel weer lachen op de grappen die worden gemaakt.

8. Ga eens lekker samen op vakantie, als je terugkomt ben je vast zwanger

Hoe vaak wordt dat wel niet tegen je gezegd? Goed bedoeld dat snap ik zeker wel. Maar helaas gaat het niet altijd zo, even op vakantie en dan ben je vast zo zwanger. Was het maar zo makkelijk, maar helaas.

Ook deze hebben we vaak gehoord. En in deze bijna 6 jaar zijn we vaak genoeg op vakantie geweest of weekendjes weg. Maar helaas daarna nooit zwanger geraakt. 

vakantie zwanger worden

9. Dan kun je allerlei leuke dingen doen die je niet kunt doen als kinderen hebt

Ook dit goed bedoelde advies hoor je vaak genoeg voor bij komen. ´Ja, je kunt gaan en staan wanneer je wilt´, ´Je hoeft nergens rekening mee te houden´, ´Ja, als je eenmaal kinderen hebt dan doe je dat niet meer´.

Zelf heb ik dit ook wel eens te horen gekregen ´Oh, ja maar je kunt zo weg gaan wanneer je wilt, je hoeft verder nergens rekening mee te houden´. Hoewel het natuurlijk niet verkeerd bedoeld is, komt dit soms wel hard aan. Ik heb er alles voor over om moeder te worden, ook al kun je dan misschien minder snel even spontaan weg. Maar als dat het grootste probleem is? Ik zie er in ieder geval geen probleem in.

10. Je leven kan ook heel rijk zijn zonder kinderen hoor

Ja, dat zou best kunnen. Maar wat als je kinderwens heel groot is? Dan is dit extra pijnlijk wanneer dit tegen je wordt gezegd. Ik geloof best dat je óók dan wel gelukkig bent, maar dit is gewoon niet leuk als dit tegen je wordt gezegd. En zeker als je nog volop bezig bent met een fertiliteitstraject.

Wat kun jezelf doen met goed bedoelde adviezen?

Zoals hierboven al staat wat kun je zelf doen met de goed bedoelde adviezen? Ik denk altijd maar zo heel vaak worden deze ´goed bedoelde adviezen´ gezegd en zijn de meestal goed bedoeld. Tenminste daar ga ik vanuit. Maar je mag en kunt best een eerlijk antwoord terug geven. Want vaak worden deze dingen gezegd zonder er over na te denken. En dat snap ik best wel, maar daarom mag je soms best een raak antwoord terug geven. Maar onthoudt wel dat het hoeft niet altijd slecht bedoeld te zijn wat er tegen je wordt gezegd! 

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie