Hoe combineer je werk met een fertiliteitstraject?

Ja, hoe combineer je werk samen met een fertiliteitstraject? Dat kan lastig zijn, als je er nog niet open over bent. In het begin van ons fertiliteitstraject waren wij er ook nog niet heel erg open over. Dus vertelde ik dit in het begin ook nog niet op mijn werk. En kon ik vaak net alles zo plannen op de dagen dat ik vrij was. Maar eigenlijk valt het helemaal niet te plannen, want je weet niet vaak van te voren wanneer je weer naar het ziekenhuis moet.

Maar toen ik eenmaal een datum had gekregen voor de kijkoperatie (laparoscopie) van de eileiders en baarmoeder. Heb ik dit wel gelijk gedeeld op mijn werk, ook omdat ik daarna nog een tijdje rustig aan moest doen. Ik werk zelf in de zorg, en dat is lichamelijk ook wel zwaar werk.

Het komt ook wel vaak genoeg voor dat je pas 1 of 2 dagen van te voren weet wanneer je een afspraak hebt in het ziekenhuis. Zodra ik dit zelf weet geef ik het gelijk door aan mijn werk. Soms kan ik voor een controle ook naar het ziekenhuis in Meppel (hier kan ik lopend naar toe), en als dit niet mogelijk is moet ik naar Zwolle.

hoe ga je om met je werk tijdens een fertiliteitstraject

Wees open over je fertiliteitstraject

Nadat ik de kijkoperatie had gehad, zouden we gauw daarna starten met iui´s (inseminaties) in de natuurlijke cyclus. Daarna ben ik wel gelijk open over ons fertiliteitstraject geweest, omdat je dus ook op momenten naar het ziekenhuis moet terwijl je aan het werk bent.

Gelukkig is mijn werkgever hier niet moeilijk in, als ik het maar op tijd meld dat ik even weg moet. Dat is echt super fijn, want vaak vind ik het altijd al vervelend als ik onder werktijd naar het ziekenhuis moet. Je voelt je dan bezwaard dat je onder werktijd weg moet. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook niet anders. Ik probeer dit zelf los te laten, want uiteindelijk kan ik er verder niks aan veranderen.

werk en fertiliteitstraject

Ook is het fijn als je open bent en kunt zijn over je vruchtbaarheidstraject naar collega´s toe. En gelukkig heb ik het daar erg mee getroffen! Doordat ik er gelijk open over ben geweest dat we bezig waren met een fertiliteitstraject. Dat is fijn, want onder werktijd moet je ook wel eens naar het ziekenhuis voor een controle. En dit kun je niet altijd plannen, zeker niet als je ook nog hormonen moeten spuiten.

Hormonen toedienen tijdens je werk

Ook dit hoort bij een fertiliteitstraject. En moet je de hormonen (Gonal-F en Cetrotide vaak toedienen op verschillende tijden. Aangezien ik zelf in de zorg werk, maakt dat het soms wel lastig. Wat ik zelf altijd doe is dat ik een alarm op mijn telefoon aanzet, zodat ik door de drukte de tijd niet vergeet. Want het is zeker van belang om de hormonen op de juiste tijd toe te dienen.

Vaak vertel ik dit ook tegen de collega waar ik die dag of avond mee samen werkt. Zodat diegene ook weet dat ik hormonen moet toedienen. Ik zet dan vaak wel het alarm iets eerder, aangezien ik ook wel eens de medicatie moest laten oplossen. En zeker in het begin ben je hier wel even mee bezig, en de volgende keren heb je het binnen een paar minuten klaar. 

Tips

  • Bespreek het met je leidinggevende.
  • Wees open over jullie fertiliteitstraject.
  • Probeer je niet bezwaard te voelen dat je onder werktijd weg moet.
  • Kijk naar je rechten en plichten, dit kan wel verschillen per werkgever.
  • Wees eerlijk over je fertiliteitstraject, zo hoef je niet iedere keer een smoesje te verzinnen waarom je weg moet.
  • Je kunt altijd een gesprek met de bedrijfsarts aanvragen, als je het moeilijk vindt om er over te praten.
  • Neem de tijd om in alle rust je hormoon injecties toe te dienen.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie