Waar is vitamine E goed voor tijdens het zwanger worden?

Jouw zwangerschap gezond doorkomen is niet altijd eenvoudig. Er kunnen verschillende complicaties voorbijkomen, welke vaak te maken hebben met een tekort aan een bepaalde stof in het lichaam. Een van de stoffen die je in de gaten moet houden tijdens het zwanger worden en de zwangerschap zelf is vitamine E. Deze antioxidant kan namelijk voor veel bescherming zorgen, waardoor je gezond de volledige zwangerschap af kunt leggen. Met behulp van onderstaande informatie weet je precies waar je op moet gaan letten en waar vitamine E nou echt goed voor is tijdens het zwanger worden.

Wat zijn vitamines E?

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een antioxidant die de cellen in het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Deze radicalen komen voornamelijk door stress, roken en andere invloeden van buitenaf. Tekorten heb je vaak niet, doordat het lichaam deze vitamine altijd op kan nemen. Toch is het goed om de waarden in de gaten te houden. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor alle weefsels in het lichaam. Ook stimuleert het de aanmaak van de rode bloedcellen. Vitamine E speelt daarom een beschermende rol bij het beschermen van cellen tegen beschadiging door oxidatie van onverzadigde zuren. Jouw weerstand kan daarom alleen maar omhooggaan als je deze in jouw lichaam hebt zitten.

Waar zit deze vitamine allemaal in?

Doordat het lichaam de vitamine niet zelf aan kan maken, moet je weten waar je het allemaal uit kunt halen. Vitamine E komt in veel voeding voor, maar ook bij crèmes, zalven en shampoo. Jouw gehele lichaam kan daarom worden voorzien van deze antioxidant. In feite is het een verzamelnaam voor verschillende tocoferolen, die van nature in voeding zitten. De alfatocoferol wordt hiervan het beste in ons lichaam opgenomen. Dierlijke producten bevatten eigenlijk nauwelijks vitamine E, maar plantaardige oliën en producten weer wel. Zo kun je met een handje vol noten al veel binnenkrijgen, maar met zonnebloemolie nog meer.

Een tekort tijdens het zwanger worden

Ook voedingssupplementen kunnen vitamine E bevatten. Ook hierbij gaat het voornamelijk om de alfatocoferol. Het gehalte vitamine E wordt hierbij altijd aangegeven in de internationale eenheden IE of IU, waarbij 1 IE gelijk staat aan 0,67 milligram. Ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat altijd op het etiket aangegeven. Het is belangrijk dat je naar jouw lichaam gaat kijken voordat je aan de slag gaat met voedingssupplementen. Wel wordt dit vaak geadviseerd wanneer een natuurlijke zwangerschap niet eenvoudig is. Jouw lichaam kan dan namelijk wel een tekort hebben, wat gevolgen heeft voor jouw gezondheid. Zo kunnen chronische aandoeningen optreden, maar ook bloedarmoede, spierzwakte of schade aan de hersenen.

Vitamine E voedingssupplementen

Aan de slag met een dieet

Met vitamine E zwanger worden kan daarom een goede oplossing zijn als een natuurlijke zwangerschap op zich laat wachten. Samen met de arts ga je aan de slag om het gehalte omhoog te brengen. Dit kan in de vorm van een dieet, maar ook in de vorm van voedingssupplementen gebeuren. Het is daarbij van belang dat je de adviezen opvolgt. Een grote hoeveelheid vitamine E toedienen kan namelijk weer andere gevolgen krijgen. Zo kan het voorkomen dat er een stapeling in de verschillende weefsels plaatsvindt, wat een nadelig effect heeft voor de processen die hierin afspelen. Ga daarom altijd na wat jouw lichaam nodig heeft om gezond te kunnen werken en begin van hieruit aan het traject voor jouw zwangerschap.

Een gezonde ontwikkeling

Ook tijdens en na de zwangerschap is een goede hoeveelheid vitamine E van belang. Wanneer jij gezond bent, is de ontwikkeling van jouw ongeboren kind immers ook vele malen beter. Jouw lichaam neemt vitamine E op, waarna het ook in de baarmoeder en placenta terecht komt. Hierdoor kan het kind zich gaan ontwikkelen. Een tekort aan deze vitamine zorgt voor een verstoring, wat onder andere voor hersenschade kan zorgen. Daarbij ga je het zelf merken aan verschillende zwangerschapskwalen. Een tekort aan meerdere voedingsstoffen kan daardoor erg nadelige gevolgen hebben voor de zwangerschap en het zwanger worden.

Vitamine E

Ook tijdens de borstvoeding

Na de geboorte is het goed om de vitamine E aan te vullen voor de borstvoeding. Uit de borstvoeding haalt het kind veel stoffen die nodig zijn om te kunnen groeien. Denk daarbij wederom aan de hersenen, maar ook aan de bouw van het lichaam. Hoe meer voedingsstoffen je in jouw eigen lichaam hebt zitten, hoe beter je deze over kunt brengen aan jouw kind. Ga daarom samen met jouw arts aan de slag met een goed voedingsschema, zodat je jouw lichaam voor kunt gaan bereiden op alles wat er komen gaat. Door alle tekorten weg te werken zal een natuurlijke zwangerschap eenvoudiger worden en kun je ook tijdens de zwangerschap gaan genieten van de gezonde uitstraling.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie