Waar is vitamine C goed voor tijdens het zwanger worden?

Op een gezonde manier de zwangerschap doorkomen is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden en ieder lichaam reageert op een andere manier. Je moet daarom op zoek gaan naar de goede balans. Zo moet je bijvoorbeeld naar vitamine C gaan kijken. De juiste hoeveelheid vitamine C kan namelijk voor veel voordelen zorgen voor, tijdens en na de zwangerschap. Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies waar het goed voor is en kun je op een goede en gezonde manier jouw zwangerschap doorlopen. Lees daarom snel verder.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een water oplosbare vitamine, welke in veel verschillende voeding te vinden is. Deze vitamine is onmisbaar voor onder andere onze weerstand. Door een goed niveau van deze vitamine te realiseren, zorg je ervoor dat je veel voordelen voor jouw gezondheid kunt behalen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat jouw lichaam deze stoffen niet zelf aanmaakt. Door middel van een gezonde leefstijl in combinatie met voedingssupplementen kun je er voor jouw zwangerschap voor zorgen dat er voldoende stoffen in jouw lichaam aanwezig zijn, waardoor een natuurlijke zwangerschap eenvoudiger wordt en je ook tijdens jouw zwangerschap niet tegen problemen oploopt.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C kan veel voordelen opleveren. Tijdens de zwangerschap heeft jouw lichaam extra veel van deze vitamine nodig. Voor de zwangerschap en tijdens het zwanger worden heb je 70 milligram nodig, terwijl dit tijdens de zwangerschap oploopt tot 90 milligram. Daarna ga je het aan meerdere waarden terugzien. Zo kan de juiste hoeveelheid vitamine C bijvoorbeeld het risico op ijzertekort tegengaan, maar ook bloedarmoede. IJzer is uit verschillende voeding te krijgen, maar het kan toch zijn dat jouw lichaam te weinig opneemt om gezond te kunnen functioneren.

Een ijzertekort voorkomen voor en tijdens de zwangerschap

Een ijzertekort voorkomen tijdens de zwangerschap kan door goed op de hoeveelheid vitamine C te letten. Deze vitamine stimuleert jouw lichaam om ijzer op te nemen, waardoor bloedarmoede ook minder snel ter sprake gaat komen. Ook kan vitamine C tijdens het zwanger worden en tijdens de zwangerschap zorgen dat er een kleinere kans op zwangerschapsdiabetes is. Deze vorm van diabetes is echter niet op te vangen met voedingssupplementen. Je moet daarom extra goed op jouw voeding gaan letten. Wanneer er al diabetes ter sprake is, moet je ervoor zorgen dat je meer vitamines binnen gaat krijgen, zodat je de glucoseregulatie gaat verbeteren. Alleen dan kun je op een gezonde manier door jouw zwangerschap heen kunt gaan komen.

Wat is vitamine C

Belangrijk deel van de voeding

Tijdens de zwangerschap is vitamine C een belangrijk onderdeel van de voeding. Je moet er namelijk voor zorgen dat er zoveel mogelijk ijzer wordt opgenomen door het lichaam. IJzer zit onder andere in dierlijke voedingsproducten, zoals vlees. Hierdoor worden ook eenvoudiger stoffen opgenomen door het lichaam dan wanneer je bijvoorbeeld plantaardige bronnen tot je neemt. Drink of eet daarom altijd iets waar voldoende vitamine C in te vinden is. Zo kun je tijdens de maaltijd sinaasappelsap drinken en voldoende groenten en fruit eten gedurende de dag. Ook kun je jouw lichaam stimuleren door zo min mogelijk thee of koffie te drinken. Daarbij remt melk ook de ijzeropname af. Vooral tijdens de zwangerschap moet je deze dranken daarom zoveel mogelijk vermijden.

vitamine c belangrijk tijdens zwanger worden

Een tekort aan ijzer in het bloed te vinden

Maar waarom is een ijzertekort dan extra gevaarlijk tijdens de zwangerschap? Als je zwanger bent, maakt jouw lichaam extra bloed aan. Dit bloed is nodig voor de baarmoeder, placenta en de baby. Dit bloed kan alleen aangemaakt worden wanneer er voldoende ijzer in het lichaam te vinden is. Vanaf het moment dat je zwanger bent, moet je dus al goed op jouw vitamine C inname gaan letten. Je moet namelijk de opbouw van hemoglobine gaan reguleren. De hoeveelheid bloed neemt dus toe, waardoor er ook steeds meer nodig is om jouw lichaam op de juiste manier te laten werken.

Diverse testen om de bloedwaarden vast te stellen

Bloedarmoede ligt dus op de loer tijdens de zwangerschap. Hiervoor worden de bloedwaarden meerdere malen tijdens de zwangerschap gemeten. De eerste is al aan het begin van de zwangerschap. Nadat je te horen hebt gekregen dat je zwanger bent en deze ook door middel van een echo is vastgesteld, krijg je namelijk een standaard bloedonderzoek. Als het hemoglobinegehalte te laag is, wordt er door de arts geadviseerd om meer vitamine C tot je te nemen in combinatie met ijzerrijk eten. Wanneer je moeite hebt met zwanger worden, dan kan er zelfs van tevoren al geadviseerd worden om deze stoffen op te gaan bouwen. Dit kan zowel als voedingssupplement als door middel van andere voeding.

Vitamine c voedingssupplementen

De schadelijkheid van vitamine C

Wanneer je aan de slag gaat met voedingssupplementen en andere eetgewoonten om meer vitamine C binnen te krijgen, kun je eigenlijk nooit te veel innemen. Vitamine C is namelijk wateroplosbaar. Het overschot dat niet opgenomen wordt door jouw lichaam gaat daarom via jouw blaas weer naar buiten. Daarom is een overschot niet direct schadelijk. Toch zijn er studies waaruit blijkt dat een te veel aan vitamine C wel schadelijk kan zijn. Hierbij heeft het voornamelijk met de multivitaminen te maken. Meer dan 2000 milligram tijdens een zwangerschap is bijvoorbeeld al niet aan te raden als je overgaat op voedingssupplementen. Bij de voeding kun je in ieder geval geen overschot binnenkrijgen.

De gezondheidsrisico’s tot een minimum beperken

Natuurlijk zwanger worden brengt dus ook een gezonde leefstijl met zich mee. Je moet er daarom voor zorgen dat je voldoende voeding tot je neemt waar vitamine C en andere voedingsstoffen in te vinden zijn die nodig zijn om jouw lichaam op een goede manier te laten werken en de gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken. Door hier al mee te starten vanaf het moment dat je wilt gaan proberen om zwanger te worden, zorg je ervoor dat de waarden al kunnen stijgen en jouw lichaam zich al aan kan gaan passen. Daarna is het voornamelijk opletten tijdens jouw zwangerschap, zodat jijzelf en jouw baby een goede ontwikkeling doormaken.

C vitaminen

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie