Wat is Omega 3 en waar is het goed voor tijdens zwanger worden?

Als je zwanger wilt worden, merk je al gauw dat niets vanzelf gaat. Veel vrouwen hebben moeite met zwanger worden, wat verschillende redenen kan hebben. Je moet daarom ook goed gaan kijken naar de oorzaak. Zo zou het kunnen zijn dat je een te kort hebt aan Omega 3 in jouw lichaam. Deze vetzuren zijn van belang om in jouw lichaam te hebben naast foliumzuur en calcium. Je moet daarom goed weten wat deze vetzuren zijn en waarom ze belangrijk zijn tijdens het proces om zwanger te worden. Onderstaande informatie helpt jou daarbij.

Wat is Omega 3?

Omega 3 is een belangrijk onderdeel tijdens en voor de zwangerschap. Het zijn meervoudige onverzadigde vetzuren, welke geleverd worden door een gezonde voeding. Er zijn verschillende soorten vetzuren te vinden, waarvan er drie het bekendste zijn. Zo heb je Alfa-Linoleenzuur (ALA), Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA). ALA is hierbij een plantaardige vetzuur, terwijl de andere twee terug te vinden zijn in vetzuren. DHA en EPA kunnen daarbij alleen aangemaakt worden met behulp van ALA. Echter zal jouw lichaam nooit grote hoeveelheden aanmaken, waardoor het ondersteund moet worden met behulp van voeding of voedingssupplementen.

Veel voordelen voor jouw gezondheid

Het is namelijk van belang dat je voldoende Omega 3-vetzuren binnen krijgt. Dit levert jou verschillende gezondheidsvoordelen op, maar is ook belangrijk voor het ongeboren kind. Doordat jouw lichaam zelf geen ALA aan kan maken, dan moet je hier voldoende van binnenkrijgen door middel van andere soorten voeding. Maar dan moet je wel weten welke voordelen dit op gaat leveren voor jouw gezondheid. Zo werkt het bijvoorbeeld goed op de hersenen. Hierdoor kun je beter dingen onthouden, waardoor zwangerschapsdementie bijvoorbeeld geen kans meer krijgt. Daarnaast heeft het een werking op hart- en bloedvaten. Je gaat het daarom direct merken als je een extra dosis Omega 3 tot je neemt.

Omega 3 stimuleert ontwikkeling van de embryo/foetus

Omega 3 is ook belangrijk voor de ogen en motorische vaardigheden. Voor de ogen draagt het voornamelijk bij aan een goed gezichtsvermogen. Zelfs bij ongeboren kinderen kan het ervoor zorgen dat het zicht aanzienlijk beter wordt dan wanneer je geen Omega 3 tot je hebt genomen. Je gaat het ook terug merken bij de motorische vaardigheden van jouw kind. Het kind gaat namelijk een beter ontwikkelde motoriek krijgen, waardoor alles sneller aangeleerd kan worden. ALA is daarbij ook nodig voor de groei en ontwikkelingen van kinderen. Als je hier tijdens jouw zwangerschap al mee begint, dan merk je dit ook terug tijdens de ontwikkeling van jouw kind.

Waar is omega 3 goed voor?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 vetzuren

Na de zwangerschap krijgen jij en jouw kind Omega 3 binnen via de voeding. ALA vind je vaak terug in verschillende soorten oliën. Ook het eten van walnoten en plantaardige margarines kan eraan bijdragen dat je voldoende vetzuren binnen krijgt. EPA en DHA vind je voornamelijk in dierlijke voeding, zoals vis. Vette vis, zoals makreel, zalm en sardines, kennen de meeste Omega 3-vetzuren. Daarom wordt het aangeraden om minimaal een keer per week vis te eten, zodat je 200 milligram binnenkrijgt. Je moet er dan wel goed op letten dat je de juiste soorten vis pakt, zodat je verzekerd bent van de juiste hoeveelheden voor jouw lichaam.

Ook na de zwangerschap profijt hebben

Tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker om producten met Omega 3 tot je te nemen. Het kan namelijk veel verschillende voordelen opleveren. Het grootste voordeel is een goede ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het ongeboren kind. De stoffen die je binnenkrijgt helpen echter ook na de bevalling. DHA wordt namelijk opgeslagen, waardoor het kind ook tijdens de borstvoeding voldoende toegediend krijgt. Het is daarom extra belangrijk als je zwanger bent dat je voldoende Omega 3 producten eet. Je kunt het daarom ook goed opvangen door middel van voedingssupplementen. Hiermee voorkom je dat je producten gaat eten die niet goed zijn en heb je toch de juiste hoeveelheden in jouw lichaam zitten.

Omega 3 vetzuur

Visolie en andere capsules

Omega 3 kent daarom verschillende voedingssupplementen. Deze vangen voornamelijk EPA en DHA op. Dit zijn bijvoorbeeld visoliecapsules, welke bij veel drogisterijen te koop zijn. Deze capsules geven net voldoende, waardoor je tijdens de zwangerschap jouw lichaam kunnen blijven ondersteunen. Ook andere producten met visolie kunnen hun steentje bijdragen. Je moet er dan echter wel voor zorgen dat je dit bij twijfel altijd overlegt met de arts. Deze kan jou namelijk voldoende adviezen geven waardoor je ervan verzekerd bent dat je geen verkeerde producten gaat eten en de voedingssupplementen aan blijven sluiten bij de behoeften van jouw lichaam.

Niet alles mag genomen worden

Wanneer je twijfelt over bepaalde producten is het altijd goed om deze niet te nemen. Er zijn ook een aantal ingrediënten met Omega-3 die je echt niet mag eten tijdens de zwangerschap. Zo mag je bijvoorbeeld geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling eten. Heerlijk voor op toastjes, maar niet goed tijdens de zwangerschap. Zo ook sushi met rauwe vis of rauwe haring, schaal- en schelpdieren en roofvissen. Over het algemeen mag je gewoon niets eten wat je niet zelf gevangen hebt, omdat dit bewerkt is voordat het verpakt is. Hierdoor zitten er andere stoffen in die schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Wel vette vis die goed verhit wordt, mag gegeten worden. Als er vis uit blik of pot al voorgegaard is, dan is het niet nodig om deze opnieuw te verhitten.

Omega 3 voedingssupplementen

Ga zelf aan de slag

Zoals je ziet komt er veel kijken tijdens de zwangerschap op het gebied van Omega 3. Je moet er in ieder geval te allen tijde voor zorgen dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aanhoudt. Begin op tijd met het stimuleren van het lichaam zodat een natuurlijke zwangerschap gerealiseerd kan worden. Het hoeft soms maar een kwestie van de juiste voedingssupplementen innemen zijn, waardoor je binnen een korte tijd aan jouw vrienden en familie kunt vertellen dat jullie een kindje verwachten. Wanneer je aan de slag gaat met de voedingssupplementen is het echter wel altijd aan te raden om te overleggen met de behandelend arts, zodat je ervan verzekerd bent dat je alles op de juiste manier gaat doen.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie