Wat is foliumzuur en wanneer starten met foliumzuur slikken?

Als je met voedingssupplementen aan de slag wilt gaan om op een natuurlijke manier zwanger te kunnen worden, dan kom je onder andere foliumzuur tegen. Deze staat ook wel bekend als vitamine B11. Door middel van deze supplementen wordt jouw vruchtbaarheid versterkt, wat de kans op een natuurlijke zwangerschap aanzienlijk kan vergroten. Het is daarom belangrijk om te weten wat je ervan kunt verwachten en met name wanneer het goed is om te starten met het slikken van deze voedingssupplementen. Zo kun je ervoor zorgen dat er geen andere medicatie nodig is om zwanger te raken en zal jouw lichaam weer aangespoord worden. Lees daarom snel verder om te zien wat het voor jouw lichaam kan betekenen.

Foliumzuur voor de juiste groei

Foliumzuur is nodig voor onder andere de groei en een goede werking van ons lichaam. Ook witte en rode bloedcellen worden door middel van dit zuur aangemaakt. Normaal gesproken maakt het lichaam dit zelf aan, maar er zijn mensen waarbij dit niet zo vanzelfsprekend is. Hierdoor is de vruchtbaarheid lager en kunnen er ook andere gezondheidsproblemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan bloedarmoede bij de moeder, maar ook aan een vergrootte kans op een open ruggetje, hazenlip of een gespelen verhemelte bij een ongeboren kind. Om de zwangerschap te bevorderen wordt daarom aangeraden om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Dit gebeurt vaak door middel van voedingssupplementen, waardoor de risico’s aanzienlijk kleiner worden.

Meer dan alleen voor de zwangerschap

Vanaf het moment dat de vrouw zwanger raakt, moet er voldoende foliumzuur ingenomen worden. Het advies is daarom iedere dag 400 microgram te slikken, totdat je 10 weken zwanger bent. De risico’s worden hierdoor vanaf het eerste moment al beperkt. Ook kan het verschillende andere gezondheidseffecten hebben. Ondanks dat er veel effecten nog niet bewezen zijn, zou foliumzuur ook kunnen helpen tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, dikkedarmkanker, dementie en depressie. Echter moet je jezelf hier niet op vastpinnen. Wel kan het tijdens de zwangerschap bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid tegengaan. Zorg er daarom voor dat je deze niveaus op peil houdt.

Foliumzuur

Tijdens de zwangerschap meer microgram nodig

Dit kun je niet alleen door middel van voedingssupplementen doen, maar ook met een gezonde voeding. Er zijn verschillende gerechten waarmee je de niveaus in jouw lichaam omhoog kunt brengen. Houd er dan wel rekening mee dat het tijdens jouw zwangerschap niet voldoende is om alleen op de voeding te letten. Jouw lichaam werkt dan immers op een andere manier, waardoor foliumzuur ook door middel van pillen nog extra toegediend moet worden. Het is namelijk van belang dat je als volwassene 300 microgram binnenkrijgt en tijdens jouw zwangerschap zelfs 400 microgram extra. De aanvullingen zijn dus wel degelijk nodig in deze periode, waardoor jouw arts dit ook altijd zal aanraden. 

Vanaf wanneer starten met foliumzuur slikken?

Foliumzuur tijdens de zwangerschap moet vanaf een bepaald moment ingenomen worden. Dit begint eigenlijk al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Wanneer je iedere dag 400 microgram extra slikt, zorg je ervoor dat een natuurlijke zwangerschap mogelijk wordt gemaakt. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je voor de rest binnenkrijgt via het eten. Het is van belang dat je vier weken voor de mogelijke bevruchting al begint met de voedingssupplementen. Dit is vaak het moment wanneer er gestopt wordt met anticonceptie. Als een natuurlijke zwangerschap lastig is, moet er dus voor langere tijd gewerkt worden met de voedingssupplementen. Hiermee zorg je ervoor dat jouw lichaam op een goede manier gaat werken.

voedingssupplement foliumzuur

Niet schadelijk voor de gezondheid

Vanaf de tiende week van de zwangerschap is het niet meer nodig om extra foliumzuur te slikken. Wanneer je pas laat weet dat je zwanger bent geworden, dan zal je dus ook langer doorgaan met de voedingssupplementen. Je hoeft dan niet bang te zijn voor schade aan de ongeboren baby. Foliumzuur is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid en kan alleen maar helpen bij de ontwikkelingen. Door het slikken van de supplementen kun je immers alleen maar meer voedingsstoffen binnenkrijgen die helpen bij een betere gezondheid, waardoor je zelfs jaren kunt proberen om op een natuurlijke manier zwanger te worden met deze voedingssupplementen.

Andere risico’s in de gaten houden

Gedurende de tijd dat je foliumzuur slikt, is het goed om ook andere waarden in de gaten te houden. Er zijn namelijk ook waarden die hierdoor minder goed zichtbaar zijn. Zo is vitamine B12 hier een van. Het kan daarom aan te raden zijn om gedurende deze periode ook vitamine B12 toegediend te krijgen. De verschillende voedingssupplementen moeten dan wel op de juiste manier gedoseerd worden. Er kan namelijk een chemische reactie ontstaan, waardoor er wel weer schade aan de gezondheid kan worden toegebracht. Zorg er daarom voor dat je eerst met jouw arts gaat overleggen wat er allemaal nodig is en zorg ervoor dat deze voedingssupplementen ook de juiste werking gaan hebben tijdens de zwangerschap.

wanneer starten met foliumzuur slikken?

Op het juiste moment beginnen met foliumzuur

Je moet dus altijd meerdere zaken in de gaten houden. Als eerste is het goed om te beginnen met het slikken van foliumzuur wanneer je van plan bent om zwanger te worden. Vanaf dat moment moet deze stof namelijk meer in jouw lichaam zitten, zodat er geen bloedarmoede of een ander gezondheidsrisico ontstaat wanneer je uiteindelijk echt zwanger wordt. Je moet daarom op het juiste moment beginnen met het slikken. Denk daarom goed na wanneer je stopt met het gebruiken van anticonceptie, zodat jouw lichaam de stoffen op een goede manier op kan nemen en je vanaf dat moment op een natuurlijke manier zwanger kunt gaan worden. Daarbij kun je deze blijven slikken tot tien weken in de zwangerschap, maar soms ook iets langer.

Goed aan de slag gaan

Al met al kun je door het gebruik van foliumzuur dus meer controle krijgen bij de juiste ontwikkeling van een ongeboren kind. Doordat het lichaam deze zuren niet meer goed opneemt uit de voeding moet het door middel van de voedingssupplementen opgevangen worden. Hierdoor kun je op een gezonde manier jouw lichaam gaan stimuleren en wordt het wellicht eenvoudiger om natuurlijk zwanger te worden. Uiteindelijk is dit de eerste stap in een goede richting, waardoor andere middelen vaak al niet meer nodig zijn.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie