Veilig fietsen met je kindje met deze handige tips

Wanneer je trotse ouders bent geworden van een zoon of dochter, dan ben je natuurlijk nog helemaal niet bezig hoe je veilig met je kindje kunt fietsen. Vooral de eerste paar maanden, waarin je baby zijn nieuwe wereld nog moet ontdekken, staan in het teken van veel slapen, eten en natuurlijk ook knuffelen met papa en mama. Toch is het wel goed om alvast na te denken over de volgende stappen in het nu nog prille leventje van je baby.

Het klinkt als een cliché, maar voor je het weet kunnen ze zitten, kruipen en uiteindelijk lopen. Zo komt er ook een moment waarop je graag met je kleintje wil gaan fietsen en is het dus wel belangrijk dat je weet waar je allemaal op moet letten. Omdat we heel goed snappen dat je als kersverse ouders misschien nog een hele hoop vragen hebt, zullen wij het belangrijkste met je bespreken.

Vanaf wanneer mag je kindje mee op de fiets?

Het is een prachtig moment wanneer je kindje oud genoeg is om mee te nemen op de fiets. Over het algemeen wordt aanbevolen om kinderen pas in een zitje mee te nemen, zodra ze zelfstandig rechtop kunnen zitten. Dit is meestal rond de leeftijd van 9 tot 12 maanden, maar kan wel per kind verschillen. Belangrijk is vooral dat ze niet alleen rechtop kunnen zitten, maar ook hun hoofd goed rechtop kunnen houden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je het juiste zitje gebruikt, zodat je kind niet alleen fijn, maar ook veilig bij je op de fiets kan.

Pas je snelheid aan

De meeste mensen hebben tegenwoordig een elektrische fiets. Met snelheden tot wel 25 kilometer per uur kun je je dus wel voorstellen dat het ineens een stuk minder veilig wordt. Het is daarom dus ook aan te raden om je snelheid wat aan te passen, zodat je niet alleen samen met je kindje kunt genieten van alles wat er om jullie heen gebeurt, maar ook dat je sneller kunt reageren mocht er onverhoopt toch iets gebeuren. Gemiddeld genomen is het veilig om zo rond de 15 kilometer per uur te fietsen, iets wat vaak op een normale fiets ook gebeurt.

Kinderzitje voor op een elektrische heren- of damesfiets

Om je kindje veilig met je mee te kunnen nemen op de fiets, is een kinderzitje een must. Belangrijk is dus dat je goed kijkt bij het aanschaffen van een elektrische damesfiets of herenfiets of een zitje gemakkelijk te bevestigen is. Wat we daarom dus ook vaak zien, is dat de meeste moeders kiezen voor een mamafiets, waarbij je niet alleen het voordeel hebt van een lagere instap en een bredere bagagedrager, maar dus ook het bevestigen van een kinderzitje een stuk eenvoudiger is. Om er zeker van te zijn dat je kiest voor het juiste zitje, is het verstandig te kiezen voor een erkend merk en je te laten adviseren in bijvoorbeeld een fietsenwinkel.

Draag beiden een helm

Het is nog niet verplicht, maar de kans dat dit in de toekomst gebeurt, is vrij groot. Aangezien het dragen van een helm op een snorscooter al verplicht is en je op een gemiddelde e-bike dezelfde snelheden behaalt, is het niet gek dat je ook hier op termijn een helm moet dragen. Omdat je natuurlijk niets aan het toeval wilt overlaten en de kans op een ongeluk altijd op de loer ligt, is het aan te raden om zowel je kind als jij zelf een helm op te laten doen. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan is het hoofdje in ieder geval wel beschermt.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie