Hoe ontspannen als je gespannen bent?

Je moet er niet zo mee bezig zijn… Goed bedoeld advies waar je natuurlijk helemaal niks mee kan. Je weet het zelf ook wel, maar hoe kun je ontspannen als je 24 uur per dag ergens mee bezig bent? 

‘Gelukkig’ ben je niet de enige met dit probleem. ‘Gelukkig’ want dat betekent dat er meer mensen over nagedacht hebben. Daardoor weten we dat ontspannen op vele manieren kan. Als je bezig bent met zwanger worden, maar ook als er iets speelt op je werk, je je druk maakt om familie of je gewoon je dag niet hebt.

Wandelen

Een hele goede manier om je gedachten te laten uitrusten is om naar buiten te gaan en te gaan lopen. Wandelen of lopen is op vele manieren goed voor je. Niet voor niets werd de app ‘het ommetje’ dit afgelopen jaar zo’n succes. Buitenlucht geeft je brein letterlijk lucht en het ritme van je stappen, ordent op een prettige manier je gedachten.

Probeer te gaan lopen en niet meer. Dat wil zeggen dat je niet moet proberen om ergens niet aan te denken. Wil je ergens ‘niet’ aan denken, dan geef je het eigenlijk direct aandacht en denk je er nog veel meer aan. Probeer daarom te lopen en de dingen om je heen bewust op te merken. De bomen, de bloemen, de vogels of misschien wel de voortuinen van de straat waar je door heen loopt. 

Neem zo min mogelijk ‘bagage’ mee. Zowel letterlijk als figuurlijk. Laat je tas dus liever thuis, neem in plaats daarvan een heuptas mee met je telefoon (op stil). Loop het liefst in stilte en als er gedachten in je opkomen, probeer je geen oordeel te hebben maar ze er gewoon even te laten zijn. Focus daarna weer op je ademhaling of, als je dat lastig vindt, op wat je onderweg ziet. Kun je je gedachten helemaal niet loslaten, bedenk dat iets wat je onderweg gaat tellen. Zo leid je je gedachten ook af. Ga je wandelen met een vriend of vriendin? Focus dan op een ander gesprek. Laat ze vooraf ook weten dat je bepaalde onderwerpen even met rust wil laten. 

Mediteren of yoga

Voor mediteren of yoga heb je helemaal niet heel veel tijd nodig. Sterker nog om je gedachten even op nul te zetten, zijn korte sessies juist perfect. Plan ze bijvoorbeeld elke ochtend in of ’s avonds voor je gaat slapen. Vijf of tien minuten doet echt al wonderen. Voor beide zijn genoeg (gratis) apps te vinden. Zo train je je zelf in het loslaten van gedachten. 

En sommige oefeningen zijn zo makkelijk dat, als je ze eenmaal onder de knie hebt, je ze op elk moment even kunt toepassen. Zo krijg je snel rust en het gevoel dat je grip kunt houden in plaats dat je gedachten met je op de loop gaan. 

Ademhalingsoefening om te ontspannen

Gedachten opschrijven

Je hoeft helemaal geen goede schrijver te zijn, om plezier uit schrijven te halen. Zorg dat er bijvoorbeeld altijd een klein notitieblokje en een pen in je tas of rugzak zit. Maak je je ergens zorgen om, schrijf dat dan op. Door het op te schrijven, haal je het uit je hoofd en blijf je niet in kringetjes draaien. 

Voel je je gedeprimeerd, schrijf dan eens een aantal zaken op waar je dankbaar voor bent in je leven. Je partner, je werk, je huis, de tuin, of die mooie nieuwe schoenen? Ben je dankbaar dat de zon schijnt je tijd hebt om een boek te lezen… Het maakt niet uit wat het is, maar je zult merken dat als je je focust op de fijne dingen, je jezelf gelijk ook vrolijker of fijner voelt. Het werkt echt. Probeer het maar!

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie