Dagboek van een kinderwens door Patty Zoet

Acht jaar lang bewandelde schrijfster Patty Zoet met haar vriend Paul het loodzware traject van vruchtbaarheidsonderzoeken en ivf-behandelingen, met alleen een zwangerschap van vijf maanden en een miskraam als resultaat. Ze kon het verlies niet onder woorden brengen, maar het wel beschrijven. Nu is er het boek Pech gehad? Dagboek van een kinderwens.

Haperende energieleverancier

‘Pech gehad’, het is een zin die Patty Zoet niet meer kon horen nadat haar langgekoesterde kinderwens niet in vervulling ging op de manier zoals dat in haar hele omgeving wel leek te gebeuren. Bij andere stellen is er een wilde avond of een haperende energieleverancier voor nodig om negen maanden later een ooievaar in de tuin te mogen zetten. Hoewel een babyboom als direct gevolg van een stroomstoring een fabeltje is. Maar romantische weekendjes weg of gemeenschap op gezette tijden, het heeft allemaal geen resultaat.

Grote kleine wens

Patty beschrijft hoe ze als mens verandert van hoopvolle, energieke jonge vrouw tot een geestelijk wrak – en daar uiteindelijk langzaam weer uit kruipt. Chagrijnig, moe, onredelijk, jaloers op andere vrouwen die wel zwanger worden, depressief, wanhopig en suïcidaal, Zoet schaamt zich niet voor de gemoedstoestanden die het hele traject bij haar veroorzaakt. In het eerlijke dagboek zet ze uiteen hoe haar leven al die jaren wordt beheerst door die ene grote kleine wens.

Normaalste zaak van de wereld

Een grote wens omdat een kind zoveel moois brengt, een kleine wens omdat de kans doorgaans groot is dat de zwangerschapstest op een gegeven moment positief uitpakt: om haar heen lijken de zwangerschappen de normaalste zaak van de wereld. Behalve in Patty’s kinderwens en het langlopende traject krijgt de lezer inzicht in haar hele leven, dat verder net zo ‘normaal’ lijkt te verlopen als dat van elke andere jonge vrouw. Alleen ontbreekt er iets, tot haar grote verdriet. Zoet beschreef overigens eerder in het boek Overleven al dezelfde frustratie van zeven andere ongewenst kinderloze stellen.

20-wekenecho

Die frustratie, zo zet Zoet onomwonden uiteen, wordt deels veroorzaakt door niet-begrijpend en niet-inlevend medisch personeel. De schrijfster maakt zich kwaad om starre bureaucratie en lompe opmerkingen van receptionisten, dokters en verplegers. De zin ‘Pech gehad’ komt haar neus uit. Na ontelbare pogingen is Patty zwanger, maar kort na de 20-wekenecho is het mis. Na vijf hoopvolle zwangerschapsmaanden wordt haar dochter Jolijn dood geboren. Er volgen meer pogingen, maar langzaam is er de acceptatie dat een kind krijgen op de ‘natuurlijke wijze’ niet weggelegd is voor Patty en Paul. Intussen hebben ze een dochter geadopteerd en staat het stel positiever in het leven. Het boek is te bestellen op pattyschrijft.nl, de opbrengst gaat naar de stichting Freya.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie