Ondanks het feit dat zwanger worden niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is, wordt bij stroomstoringen vaak geroepen dat deze negen maanden later een babyboom tot gevolg kunnen hebben. Ook aan het begin van de lockdown vorig jaar in maart werd aangekondigd dat er meer zwangerschappen zouden komen. In beide gevallen blijkt niets minder waar.
Misverstanden
Oorzaak en gevolg worden vaak op een vreemde manier met elkaar verbonden. Een botsing in het verkeer ontstaat niet door drukte, maar door menselijke fouten. Een autoverzekering afsluiten wil niet zeggen dat de chauffeur vanaf dat moment lekker kan gaan racen. Een maximumsnelheid instellen heeft daarentegen niet direct tot gevolg dat men langzamer gaat rijden, er gaat bewustwording aan vooraf, alsmede het schrikbeeld van hoge boetes. Ander voorbeeld: Ontbossing voor sojaplantages gebeurt niet omdat er veel vegetariërs zijn, maar omdat al dat slachtvee gevoed moet worden.
Toevalligheden
Het zijn hersenkronkels die aangeven dat ook over zoiets als een zwangerschap nogal eens misgaat in het doolhof der gedachtenspinsels. We weten dat een geboorte, hoe cliché het ook mag klinken, elke keer weer een wonder der natuur is. Een aantal toevalligheden komt samen en als alles goed gaat, is er na 40 weken nieuw leven. Zo makkelijk als het wordt voorgeschoteld door stuurlui aan wal, die geslachtsgemeenschap direct aan voortplanting linken (‘kindjes maken’), is het niet.
Dun trechtertje
Een geboortegolf als regelrecht gevolg van een stroomstoring kan naar het rijk der fabelen worden verwezen, zegt ook Joop de Beer, demograaf bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI): “Als het zou gebeuren, zou het vooral gaan om ongeplande geboortes bij mensen die geen anticonceptie gebruiken. Dan zal het misschien bij een enkel geval blijven en dat kan je nooit terugzien in de cijfers.” Een woordvoerder van het Rutgers Instituut filtert de stations die aan een zwangerschap vooraf gaan: “Hoeveel mensen wonen er? Hoeveel daarvan zijn er in de vruchtbare leeftijd? Hoeveel besluiten seks te hebben én gebruiken geen anticonceptie? En hoeveel daarvan raken dan in één keer zwanger? Dat wordt wel een erg dun trechtertje.”
Corona-babyboom: leuk bedacht, maar irreëel
Zoals bepaalde media het voorspiegelden vorig jaar, is niet uitgekomen. Weekblad Viva repte al aan het begin van de lockdown dat er meer intimiteit zou ontstaan hetgeen een geboortegolf zou veroorzaken in 2021. Meer aandacht voor elkaar, niets beters te doen, dat soort redenen gaf het lijfblad op. Leuk bedacht, maar irreëel, zo blijkt, want naast het uitblijven van een babyboom zorgde de lockdown – let wel: indirect – voor ongeveer evenveel liefde als irritatie. Lockdown en zwangerschap kunnen een samenloop van omstandigheden vormen, maar zijn eveneens allerminst onlosmakelijk met elkaar verbonden.