Spannend, mijn eerste blog over ons IVF traject! :)

Wat leuk dat je leest! Ik vind het erg leuk om aan dit nieuwe avontuur te beginnen. Als ik eerlijk ben vind ik het ook wel een beetje eng en spannend. Maar toch sta ik volledig achter mijn keuze, om dit nieuwe avontuur te gaan starten samen met jullie! We zitten momenteel zelf midden in het traject, en mogen binnenkort gaan starten met onze IVF behandeling. Door middel van deze blogs wil ik jullie als lezer graag meenemen in ons traject. Ik wil graag mijn gevoelens en struggles tijdens het traject delen, zodat je mijn strijd begrijpt. En wat dit met een stel in kwestie doet.

Praten over je kinderwens

Tijdens zo’n traject komen er heel wat emoties en gedachtes los, en moet je elkaar als stel hier in steunen. Want je relatie of huwelijk komt hierdoor onder spanning te staan, omdat het een zwaar traject is. Er wordt tijdens een vruchtbaarheidstraject veel van jullie gevraagd. Het belangrijkste is dat je elkaar blijft steunen en dat je samen over jullie vruchtbaarheidstraject/problemen blijven praten.

Ik hoop ook dat ik andere vrouwen en/of stellen kan inspireren, door juist wel jullie vruchtbaarheidsproblemen te delen met je omgeving. En dat je niet het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, en dat je kunt praten over je gevoelens en emoties. Zodat de omgeving jullie juist steun kan bieden, door te praten en te luisteren naar je verhaal. En dat de omgeving er voor jullie kan zijn op de moeilijke momenten.

Praten over kinderwens

Tijdens het begin van ons traject waren wij hier ook erg gesloten over, en hebben we er zo’n 4 jaar voor ons zelf gehouden. Op een gegeven moment draai je hier zelf in vast, omdat je het gevoel hebt dat je er niet over kunt praten. Niet omdat ik me ervoor schaamde maar omdat ik altijd de hoop had dat ik wel spontaan zwanger zou raken. Dan komt er toch een moment dat je het de omgeving verteld, dat het niet zomaar lukt.

Wij hebben dit zelf verteld op het moment dat we een doorverwijzing hadden voor de Gyneacoloog. En vanaf dat moment zijn we er open over geweest. Ik kan je vertellen dat we erg opgelucht waren dat we het hadden verteld. Het was alsof er een last van je schouders viel. En zo voorkom je ook de pijnlijke vragen uit je omgeving ´wanneer komt er eens een kindje´.

Praten over kinderwens

Psychologische ondersteuning tijdens zwangerschapstraject

Ik besefte me dat dit allemaal veel meer met me deed dan ik liet blijken. Uiteindelijk kwam daar het moment dat het me allemaal teveel werd, en dat ik instortte. Ik wist niet meer wat ik moest denken of voelen. En voelde mij hier erg eenzaam in, tuurlijk kon ik er wel met mijn man over praten. Maar hij stond er veel toen nog veel positiever in dan ik, terwijl ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik wist niet hoe ik hiermee moest omgaan en dit maakte bij mij veel emoties los. Toen kwam het besef dat het beter was dat ik hiervoor hulp ging zoeken.

Ik heb toen een aantal gesprekken gehad met een psycholoog hierover. Dit heeft mij enorm geholpen, en kan ik er veel beter mee omgaan. Ook ben ik er veel minder emotioneel onder, en kan ik het voor mijn gevoel meer los laten. Uiteraard gaat het de ene dag beter dan de andere, maar ik denk dat iedereen wel eens een mindere dag heeft. Wat ik zelf altijd wel lastig vond is dat andere mensen tegen je zeggen dat je het even moet ´los laten´, en dan lukt het vast wel. Maar hoe kun je de grote wens om moeder te worden zomaar even los laten?

Spannend, mijn eerste blog over ons IVF traject! :)

Wat ik (wij) zelf hebben geleerd is dat het erg helpt om open te spreken over vruchtbaarheidsproblemen. Het is en blijft voor veel mensen altijd een lastig onderwerp. Daarom kwamen mijn man en ik op het idee om hierover een website te gaan maken. We willen graag het taboe over vruchtbaarheidsproblemen doorbreken, en dat er over wordt gesproken in plaats van het te negeren. Omdat we zelf weten hoe we hier beide mee hebben geworsteld. Op die momenten gaan er allerlei gedachten door je heen, zou het ooit wel lukken? wat is er mis?. En hopelijk kunnen we andere vrouwen/stellen hier in steunen door er juist wel over te praten. Of zoek contact met lotgenoten via onze community en via het forum. Leer zo met jullie vruchtbaarheidsproblemen om te gaan!

forum over vruchtbaarheidsproblemen

Forum over fertiliteitsproblemen

We hebben er voor gekozen om een website over niet vanzelf zwanger worden te maken. Omdat ik vind dat er eigenlijk weinig tot geen informatie online hierover te vinden. Ook hebben we een openbaar forum en een community met privé groepen. Hier kunnen vrouwen of stellen zich voor aanmelden om zo samen met lotgenoten te praten. Om zo juist in contact te komen met vrouwen/stellen die hetzelfde doormaken, en dat we elkaar hierin kunnen steunen.

Het praten met andere lotgenoten heb ik vooral gemist in het begin van ons traject, omdat er zoveel op je afkomt als je net start met een traject. En ook kon ik lastig met ons vruchtbaarheidsprobleem omgaan en was er erg emotioneel onder. Ik hoop op deze manier om andere vrouwen/stellen hierin te kunnen steunen.

Leuk dat je mijn eerste blog hebt gelezen! En wie weet spreek ik je op onze community! Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van ons vruchtbaarheidstraject!

P.s. volg onze facebookpagina hieronder even 🙂

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie