De terugplaatsing van ons embryo

En dan was het eindelijk zover op woensdag 26 februari werd er bij mij een embryo van goede kwaliteit teruggeplaatst. Spannend, want zover zijn we tot nu toe nog niet gekomen in ons fertiliteitstraject. En wat ontzettend bijzonder en mooi om dit mee te maken. Normaal sta je er natuurlijk niet zo bij stil. Maar nu maak je het mee van de andere kant, wat we zelf erg bijzonder vinden. Want dit hadden we eigenlijk bijna niet meer verwacht!

We hebben ons op tijd aangemeld bij het fertiliteitscentrum, zodat we in ieder geval op tijd waren. Voor de terugplaatsing moest ik een gevulde blaas hebben, maar ik heb van te voren niet heel veel gedronken. Ik weet namelijk van mezelf dat ik als ik gespannen ben vaak moet plassen. En ja, je moet dus voor de terugplaatsing een gevulde blaas hebben en niet een lege blaas.

Voordat we aan de beurt zijn drinken we toch nog even samen een kopje koffie in de wachtkamer. En dan zien we ineens een grote kar aankomen rijden, wat wel wat lijkt op een couveuse. Deze gaat de behandelkamer binnen en er worden allerlei spullen alvast klaar gelegd. En dan worden we opgehaald: de terugplaatsing kan dus bijna beginnen.

De embryo terugplaatsing

Als we eenmaal in de behandelkamer zijn wordt alles eerst even rustig uitgelegd hoe de gang van zaken zijn bij een terugplaatsing. Ook krijgen we van de analist te horen dat alle 4 embryo´s zijn beoordeeld als goed. Dat is natuurlijk super fijn, want dat vonden we allebei ook nog wel eventjes spannend. Maar gelukkig lijkt het tot nu toe allemaal goed, dus we blijven positief. Dat het hopelijk toch mag gaan lukken.

Als de analist bezig gaat zodat het embryo kan worden geplaatst, kunnen we op een beeldscherm ons embryo zien. Wat mooi om het embryo zo toch even te kunnen zien, ook best apart dat we naar iets kijken van ons samen. Maar tegelijkertijd ook super mooi om het te zien. Vervolgens komt het embryo tussen 2 luchtbelletje in een dunne katheter, zodat deze straks door de andere katheter heen kan zodat het embryo kan worden teruggeplaatst. Voor het embryo en achter het embryo zit een luchtbelletje. Dit zodat het embryo niet in de katheter blijft zitten. Mijn man en ik zeggen nog tegen elkaar wat een precies werk, je zult het embryo maar per ongeluk laten vallen.


De terugplaatsing van ons embryo
De embryodeling, afbeelding credits voor Tom van Gelder.

Door middel van een katheter wordt het embryo teruggeplaatst in mijn baarmoeder. De arts doet als eerste wat gel op mijn buik, omdat ze met een echo meekijken. Hierdoor kunnen ze mijn baarmoeder goed zien en kunnen ze zien waar ze het beste het embryo kunnen terugplaatsen. Op de echo kunnen we meekijken, maar je kunt het embryo niet zo zien. Maar door de luchtbelletjes weten ze ongeveer waar het embryo is teruggeplaatst. Heel leuk om dit zo mee te kunnen kijken. Dit was gelukkig geen pijnlijke ingreep zoals de punctie. Maar door de uitkomst van de 4 goede embryo´s ben je pijn van de punctie al snel weer vergeten.

Als het allemaal klaar is, krijgen we van de arts een foto mee van de echo. Waarop we kunnen zien waar ongeveer ons embryo is teruggeplaatst. Toen we eenmaal weer thuis waren hebben we voor de echo foto een mooi plekje uitgezocht, zodat we er elke dag toch even naar kunnen kijken. Want het is en blijft toch bijzonder dat het op deze manier gaat!

Vanmiddag hebben we de terugplaatsing gehad van 1 mooi 8 cellig embryo van goede kwaliteit😍😍. De andere 3 embryo’s waren ook van goede kwaliteit, maar hopelijk zijn we die voorlopig nog niet nodig. Wel ontzettend mooi en bijzonder om dit mee te mogen maken! ❤️ pic.twitter.com/Od31MqhW62

Niet vanzelf zwanger (@niet_VZ_zwanger) February 26, 2020


View this post on Instagram

♡Walking to our new adventure♡ De wachtweken zijn voor ons begonnen. Een nieuw avontuur in ons fertiliteitstraject. Zo ver zijn we tot nu toe nog niet gekomen in 6 jaar tijd. En ja we vinden het ontzettend spannend, Maar we zijn ook ontzettend blij en dankbaar dat we dit mogen meemaken. Hopelijk gaan de wachtweken snel voorbij😊 ♡ ♡ ♡ ♡ #vruchtbaarheid #isala #vruchtbaarheidsproblemen #moeilijkzwangerworden #nietvanzelfzwanger #ivfsupport #ivfcommunity #ivfpregnancy #ivfbaby #ivficsi #ivfjourney #ivfsucces #zwanger #zwangerschap #fertiliteitstraject #fertiliteitsproblemen #fertiliteit #kinderwens #hormonen #emoties #wensmama #hope #geloof #liefde #love #icsibaby #alszwangerwordennietlukt #icsi #icsijourney

A post shared by Kinderwens ♡ IUI ♡ IVF ♡ ICSI (@nietvanzelfzwanger) on

De wachtweken

Voor nu moet ik nog 2 weken doorgaan met de Utrogestan medicatie, dat zorgt ervoor dat mijn baarmoederslijmvlies mooi dik blijft. En hopelijk kan ons embryo zich goed instellen. Er komen nu wel weer spannende weken aan, de wachtweken. Gelukkig hebben we genoeg dingen op de planning staan en vliegen de weken voorbij. En proberen we de focus er niet zo op te leggen en juist afleiding te zoeken. We hebben er allebei wel een goed gevoel over, zeker omdat we nog nooit zo ver zijn gekomen. Voor nu houden we vooral hoop en we hopen een mooie uitkomst!

Volg onze Facebookpagina 🙂

GezondheidGezondheid

2 gedachten over “De terugplaatsing van ons embryo”

Plaats een reactie