Wat is Utrogestan?

Utrogestan bijwerkingen en ervaringen

Je hebt er misschien over gehoord “Utrogestan” maar misschien vraag jij jezelf ook wel af wat het is of waar je het voor nodig hebt. De werkzame stof progesteron is te vinden in Utrogestan, wat een vrouwelijk geslachtshormoon is. Het hormoon is belangrijk voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Bijvoorbeeld omdat er een aanzienlijke kinderwens is. Sommige vrouwen krijgen recept voor dit medicijn daarom bij verminderde vruchtbaarheid. Maar in sommige gevallen schrijven artsen het medicijn ook voor bij menstruatiestoornissen of bij buitenproportioneel vaginaal bloedverlies. Maar ook bij voorkoming van mogelijke vroeggeboorte kan deze medicatie worden voorgeschreven door de behandelend arts.

Utrogestan

Het medicijn is alleen op recept verkrijgbaar, in capsules of tabletten voor oraal of vaginaal gebruik. Afhankelijk om welke reden je het medicijn krijgt voorgeschreven. Bij IFV behandelingen kan dit medicijn ook worden gegeven middels injecties. Die de werking van de medicatie verbeterd waardoor kansen vergroten.

Je kunt aan dit medicijn veel hebben in verschillende opzichten. Er zijn dan ook veel positieve ervaringen bekend bij de verschillende toepassingen die mogelijk zijn. Bij dit medicijn treden er zelden tot niet bijwerkingen op. Het medicijn is onder ziend oog van een behandelend arts makkelijk maar ook veilig te gebruiken.

Utrogestan instructie video

video credits voor: Vitalab Fertility Clinic – Sandton  een fertiliteitskliniek uit Johannesburg

Wat zijn de ervaringen met Utrogestan?

De ervaringen bij gebruik van deze medicatie zijn wisselend. Er zijn veel positieve ervaringen bekend. Maar net als bij andere medicatie ook negatieve, welke direct verband houden met de mogelijke bijwerkingen. Die in zeer geringe gevallen zullen optreden.

De meeste positieve ervaringen hebben betrekking tot het voorkomen van een vroeggeboorte. De algemene tevredenheid over dit medicijn bij vroeggeboorte scoort hoog. Slechts in enkele gevallen heeft de medicatie bij vroeggeboorte geen of een nadelig effect. Maar dit komt zelden voor.

Utrogestan ervaringen

Bij vrouwen die deze medicatie gebruikte tijdens IVF behandelingen verschilt de tevredenheid aanzienlijk. Wat deels ook afhankelijk is van of het gewenste resultaat behaald is, of er sprake van bijwerkingen is maar ook van de algemene situatie.

De tevredenheid bij gebruik tijdens de overgang scoort in algemene zin voldoende.

Hieruit is te concluderen dat het medicijn het meest geschikt is bij gebruik om een vroeggeboorte te voorkomen of bij IVF behandelingen. Deze groep vrouwen is dan ook het meest tevreden over de werking, inname maar ook minimaal last heeft van relatief zeldzame bijwerkingen.

Wat zijn de bijwerkingen van Utrogestan?

Wat zijn de utrogestan bijwerkingen?

Er komen zelden bijwerkingen voor bij gebruik van deze medicatie. Waarbij de meest voorkomende bijwerkingen onregelmatig bloedverlies. Het wegblijven van menstruatie zijn. De bijwerking van onregelmatig bloedverlies hoort na enige tijd over te gaan. De menstruatie zal dan weer regelmatig zijn. Als de menstruatie wegblijft komt dit veelal door langer gebruik van de medicatie, bijvoorbeeld meer dan enkele maanden achtereenvolgend. Ook dit zal na verloop van tijd weer herstellen.

Ook misselijkheid komt vaak voor bij gebruik van deze medicatie. Het is voor vrouwen die deze medicatie gebruiken belangrijk om te weten dat dit een van de bijwerkingen kan zijn.

Andere bijwerkingen van het medicijn “die in zeer geringe mate tot zelden” kunnen voorkomen zijn jeuk of een branderig gevoel van de vagina. Ook kun je last hebben van meer afscheiding. Verdere bijwerkingen zijn darmklachten, hoofdpijn of duizeligheid. Deze bijwerkingen kunnen binnen 1 tot 4 uur na inname of inbrengen optreden.

Lees hier de volledige bijsluiter

Utrogestan bij IVF / ICSI

Utrogestan bij IVF & ICSI

Wanneer de hormoonproductie bij vrouwen niet genoeg hormonen aanmaakt kun je als vrouw minder tot niet vruchtbaar zijn. Schiet de productie te kort? Dan kan Utrogestan je helpen om om vruchtbaarder te worden, door de hormoonproductie weer op pijl te brengen. Door een goede balans tussen de progestageenhormonen en oestrogeenhormonen verbeterd de eisprong. Bij een verstoord evenwicht kan deze uitblijven.

Het medicijn wordt vaak gebruikt als aanvulling op intensieve IVF behandelingen, die er voor zorgen dat je als vrouw zwanger kan worden. Het bevorderd het innestelen van een bevrucht. Waardoor het een gewenst effect kan hebben voor vrouwen die zwanger willen worden.

Om juist gebruik van deze medicatie te waarborgen is het belangrijk dat de hormoonbalans van het lichaam in de gaten zal worden gehouden. Zo weet je hoe lang het gebruiken nodig is om het gewenste effect te bereiken. Een arts kan je hierin goed adviseren. Hoe lang je het medicijn Utrogestan moet gebruiken kan voor elke vrouw anders zijn.

Bij gebruik van deze medicatie voor IVF behandelingen wordt het veelal ook direct in het bloed geïnjecteerd. Het is bewezen dat de werking hierdoor beter is dan andere vormen van inname of inbrengen. Je blijft het medicijn vaak gebruiken tot aan de dag dat je de zwangerschapstest gaat doen, tot soms daarna.

De vriendelijkste zwangerschapstesten & ovulatietesten van Nederland, Friendly Test. Friendly Test is opgericht door Laura & Jurriën van Niet vanzelf zwanger, dezelfde of zelfs betere kwaliteit dan andere testen alleen een stuk vriendelijker! ♡ Via onze website krijg je altijd 5% korting op ons gehele assortiment!

Delen is lief!

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on facebook

Lieve reacties zijn altijd welkom!

10 Replies to “Utrogestan bijwerkingen en ervaringen”

  1. Hoi Katrien,

   Bedankt voor je reactie!
   Het kan inderdaad dat je wat down/suf kan worden van Utrogestan.
   Ik zelf werd er vooral moe van en kreeg minder puf/zin om wat te doen.

   Wellicht is dit wat jij voelt?
   Als je echt twijfels hebt mbt tot wat je voel adviseer ik je om contact op te nemen met je behandelend arts.

   Hartelijke groetjes,
   Laura

 1. Ik heb 27 september een terugplaatsing gehad van een vers embryo. Ik moet aankomende dinsdag testen…. Zo spannend. Ik gebruik vanaf de terugplaatsing ultrogestan, maar nu heb ik sins een paar dagen steken rondom me eierstok en krampen bij me baarmoeder, soms zijn het pijn scheuten die ik gewoon in rust stand krijg. Zou dit door de ultrogestan komen?

  1. Wauwww zo spannend inderdaad die wachtweken!
   Ik durf het eerlijk niet te zeggen of dit door de utrogestan kan komen.
   Misschien is het wel de innesteling?
   Ik ga voor jullie duimen!!!

 2. Is het normaal bij uterogestan vaginaal gebruik, dat je witte vlokjes uitplast, ik heb schrik dat niet alles opgenomen wordt… Wat toch wel belangrijk is binnen ons IVF behandeling.

  1. Hey Wendy,

   Ja dat kan had ik ook wel een beetje.
   Ik probeerde na het inbrengen van utrogestan (vaginaal) zo lang mogelijk mijn plas uit te stellen.
   Het is niet de fijnste medicatie helaas, maar het is voor het goede doel!

   Groet Laura

 3. Vorige maand ben ik weer gaan menstrueren na mijn (tweede) miskraam.
  Van de arts heb ik de capsules progesteron gekregen (oraal) en heb ik tijdens mijn ovulatie ineens veel bloedverlies(doorbraakbloeding?) het lijkt wel menstruatiebloed maar dat is onmogelijk aangezien ik twee weken geleden mijn menstruatie heb.(cyclus35) . Nu weet ik niet of het een bijwerking is van dit medicijn of dat er een ander achterliggend oorzaak is. Dit maakt mij onzeker hebben meerdere vrouwen hier last van gehad?

 4. ik heb 23 januari een terug plaatsing gehad ..
  nu 2 weken wachten zo spannend … ik voel mij vooral erg moe .. en gevoelige borsten..
  en ik weeg mij elke week maar ben 0,9 aangekomen .. ik weet niet of dat ook door de utrogestan kan komen..

  gr

  1. Hey Femke,

   Wat spannend! wij duimen mee 🙂
   Ik heb geen idee of dit door de utrogestan kan komen.
   Wel ben ik veel aangekomen door de hormoon injecties :O

   Groetjes,
   Laura

 5. Ik heb een vraag, ik heb mijn tp gehad en ik ben zwanger positief zwangerschaptest. Nu is mijn progestorn gestest en is wat aan de lage kant, ik moet nu ipv 1200mg utrogestan 1600mg innemen. Ik heb de vaginale capsules mij is gezegd om op een dag 800mg van de vaginale capsules oraal in te nemen. Ik vraag me af als dit wel kan de vaginale capsules oraal innemen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vier =

Laura Kwint

Ho, Wacht! Ik wil je wat vertellen..

Wist jij dat ik een platform opgericht heb speciaal voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen? De community is volledig gratis en beschikt over een openbaar forum en besloten groepen. Kom in contact met lotgenoten en praat in vertrouwen over je emoties en leer nieuwe mensen kennen!