Voor heel wat vrouwen is het niet bepaald voor de hand liggend om zwanger te worden. Gelukkig zijn er door de jaren heen tal van verschillende middelen op de markt verschenen die daar een aardig beetje bij kunnen helpen. Eén van deze middelen is het zogenaamde Puregon. Deze wordt ondanks het verplichte prikken (daarover later meer) door heel wat vrouwen geprefereerd ten nadele van bijvoorbeeld het middel Clomid. Hier zijn verschillende redenen voor aan te halen die we op deze pagina allemaal voor je uiteen gaan zetten. In ieder geval, ondervindt jij problemen om zwanger te worden en ben je daarvoor op zoek naar een potentieel interessante oplossing? Maak dan snel kennis met Puregon!
Wat is Puregon precies?
We hebben in de inleiding van deze pagina reeds een korte verwijzing gemaakt naar Clomid. Dat doen we zeer bewust. Voor bijzonder veel vrouwen geldt namelijk dat ze in het bijzonder twijfelen tussen Clomid en Puregon om hun kansen op een zwangerschap een boost te kunnen geven. Beide middelen kunnen uitstekende resultaten voorleggen, dus hoe moet je dan precies een keuze gaan maken? Voor heel wat vrouwen geldt dat het vooral de bijwerkingen zijn die er voor zorgen dat ze uiteindelijk voor een specifiek middel kiezen. Heel wat dames die Clomid gebruiken worden bijvoorbeeld geconfronteerd met stevige bijwerkingen zoals sterke opvliegers. Bij het gebruik van Puregon is dat veel minder het geval.

Bovenstaande is het gevolg van het feit dat Puregon een ander type (genees)middel is dan Clomid. Voor deze laatste geldt namelijk dat het een chemisch medicijn en dus niet echt een hormoon is. Clomid zorgt er voor dat je hypofyse wordt getriggerd waardoor je lichaam als het ware wordt geforceerd om een bepaald hormoon aan te maken. Elk lichaam reageert hier anders op waardoor Clomid niet bij iedereen even goede resultaten weet voor te leggen. Voor Puregon geldt dat ze op een andere manier werkt. Puregon is namelijk een puur hormoon dat in het lichaam wordt ingebracht. Dit hormoon wordt bovendien gemaakt op basis van de urine van zwangere vrouwen. Dit zorgt er voor dat ze over een directe uitwerking beschikt op het lichaam. Hierdoor kunnen ook de bijwerkingen aanzienlijk minder intens uitvallen.
Hoe werkt Puregon?
Net omdat Puregon eigenlijk een hormoon en dus geen chemisch medicijn is dient het in het lichaam te worden ingespoten. Die inspuitingen doe je als vrouw zelf (of je laat ze zetten door je partner). Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij het gebruik van Puregon je vanaf de derde dag van de cyclus elke dag één keer dient in te spuiten. Vervolgens moet je vanaf de tiende dag om de twee dagen op controle komen. Hier knelt voor heel wat mensen het belangrijkste schoentje voor wat het gebruik van Puregon betreft. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat een nauwkeurige opvolging hierbij extra belangrijk is. Je zal dus om de twee dagen de tijd moeten nemen om een vaginale echoscopie te ondergaan.
Lees hier de volledige handleiding
Wat zijn de voordelen van Puregon?
Puregon bevat het zogenaamde follitropine bèta hormoon. Het gaat hierbij om een hormoon dat bekend staat als een follikelstimulerend exemplaar. FSH maakt deel uit van de zogenaamde gonadotrofines, welke er om bekend staan van cruciaal belang te zijn voor de vruchtbaarheid en de reproductie. Voor vrouwen geldt dat FSH niet alleen nodig is voor de groei, maar tevens ook voor de ontwikkeling van follikels. Het gaat hierbij om de kleine, ronde blaasjes die zich in de eierstokken bevinden en die gevuld zijn met eicellen. Voor vrouwen waarbij geen eisprong plaatsvindt of die niet reageren op bijvoorbeeld een behandeling met het zogenaamde clomifeencitraat kan Puregon een uitstekende oplossing betekenen.

Met welke bijwerkingen dien je rekening te houden?
Ondanks het feit dat Puregon dus een hormoon is en geen chemisch medicijn betekent dit uiteraard niet dat je niet geconfronteerd kan worden met bijwerkingen. Enkele vaak voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden bij de inname van Puregon zijn de volgende:
- Hoofdpijn;
- Een reactie op de plaats van de injectie;
- Pijn in het bekken;
- Buikpijn of een opgeblazen gevoel;
Eventueel is het ook mogelijk dat je geconfronteerd wordt met een aandoening met hyperstimulatie van de eierstokken. In eerder zeldzamere gevallen is het ook mogelijk dat er sprake kan zijn van borstklachten, een vergrote baarmoeder, misselijkheid en allergische reacties. Ook een vaginale bloeding kan soms als gevolg van het toedienen van het hormoon optreden. Wanneer er bijwerkingen optreden kan het interessant zijn om dit even te melden aan de behandelende arts. Dit geldt niet in het minst voor de situatie waarin de bijwerkingen de kop op blijven steken en / of erger worden. Omdat er bij Puregon toch sprake is van een zeer frequente, periodieke controle kan dit meteen zeer sterk worden opgevolgd.