Ovitrelle ervaring en bijwerkingen bij vruchtbaarheidsbehandeling

Op een natuurlijke manier zwanger worden, is niet voor elk stelletje weggelegd. De oorzaak hiervoor kan zowel bij de man als bij de vrouw liggen. Bij een vrouw is het bijvoorbeeld mogelijk dat er geen sprake is van een eisprong. Deze eisprong is uiteraard wél noodzakelijk om zwanger te raken. Middels medicatie is het gelukkig mogelijk om deze ovulatie opwekken; dit kan bijvoorbeeld met behulp van Ovitrelle

Wat is Ovitrelle precies?

Ovitrelle is een medicatie waarmee het mogelijk is om een ovulatie bij een vrouw op te wekken. Deze medicatie komt zodoende van pas bij vrouwen waarbij een eisprong niet op een natuurlijke manier plaatsvindt. Deze opwekking van de ovulatie is bij dit medicijn mogelijk dankzij de aanwezigheid van het stofje Humaan Chorion Gonadotrofine; deze stof is van nature ook in het lichaam aanwezig en bevindt zich in de placenta op het moment dat je zwanger bent. Dit stofje wordt daarom ook wel als een waar zwangerschapshormoon/zwangerschapstofje getypeerd.

Het toedienen van Ovitrelle gaat middels een injectie. Deze injectie zorgt er vervolgens voor dat het vrouwelijk lichaam meer oestrogeen gaat produceren, waardoor de eisprong plaats kan vinden. Daarnaast ondersteunt dit hormoon (oestrogeen) ook de opbouw van het slijmvlies rondom de baarmoeder; dankzij deze ondersteuning kan een eicel zich beter innestelen.

Op het moment dat je een injectie met Ovitrelle toegediend krijgt, volgt een ovulatie meestal binnen 40 uur. Dit is echter niet altijd het geval; de werking van dit medicijn is namelijk niet 100% nauwkeurig. Daarnaast is het tijdstip waarop de injectie toegediend wordt van groot belang. Voordat de injectie toegediend kan worden, wordt daarom eerst de menstruatiecyclus van de vrouw gemonitord. Op het moment dat één of meer follikels groter dan 18 millimeter zijn, krijg je de injectie toegediend. Het is mogelijk om deze injectie zelf toe te dienen, maar sommige artsen geven er de voorkeur aan dat zij de injectie toedienen. Hoe weet de arts nou of één of meerdere follikels 18 millimeter of groter zijn? Daarvoor maakt een arts gebruik van een inwendige echo. Tijdens de menstruatie voert de arts op meerdere momenten een dergelijke echo uit, waardoor de (groei van de) follikels perfect gemonitord kunnen worden.

Ovitrelle behandeling

Een Ovitrelle behandeling is overigens óók bij mannen mogelijk. In dat geval zorgt dit hormoon voor een stimulatie van de rijping van zaadcellen en voor de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Bij een man duurt een Ovitrelle behandeling minstens 3 maanden.

Lees hier de volledige bijsluiter uitgegeven door ema.europa.eu

Ovitrelle ervaringen

Als een fertiliteitsarts deze behandeling bij je voorstelt, wil je daar ongetwijfeld even over na denken. Daarbij kan het ook raadzaam zijn om op zoek te gaan naar Ovitrelle ervaringen. Het is (gelukkig) een feit dat de meeste ervaringen met Ovitrelle zeer positief zijn. Dankzij deze behandeling zijn al veel vrouwen zwanger geraakt, terwijl in eerste instantie de natuurlijke ovulatie uit bleef. Met dank aan de Ovitrelle injecties kan deze ovulatie alsnog opgewekt worden, waardoor je alsnog zwanger kunt worden.

Bij sommige ervaringen valt te lezen dat de injecties na 6 maanden nog geen effect hadden. Op dat moment is het noodzakelijk om naar andere behandelingen te kijken, waarbij bijvoorbeeld Ovitrelle gecombineerd kan worden met IVF / IUI. Deze combinatie is echter afhankelijk van de specifieke situatie waar het stel zich in bevindt. De oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap hoeft namelijk niet alleen aan de vrouw te liggen; ook als het zaad van de man bijvoorbeeld niet in orde is, kan een natuurlijke zwangerschap uitblijven. Voordat een arts start met een Ovitrelle + IVF / IUI behandeling wordt eerst de gehele situatie geanalyseerd.

Ovitrelle ervaringen

Wat zijn de bijwerkingen van Ovitrelle?

Heeft een vrouw tijdens een Ovitrelle behandeling last van bijwerkingen? Die kans bestaat; het is echter niet zo dat je per sé last van deze bijwerkingen heeft. Mogelijke Ovitrelle bijwerkingen voor een vrouw zijn onder meer maag-/darmklachten, pijnlijke borsten, vasthouden van vocht of kortademig worden. Bij een man is het mogelijk dat de Ovitrelle behandeling voor pijn of huiduitslag zorgt.

Eén van de belangrijkste ‘bijwerkingen’ is de kans op een meerlingzwangerschap. Bij een Ovitrelle behandeling is de kans op een meerlingzwangerschap vele malen groter, aangezien meerdere eicellen zich tegelijkertijd gaan ontwikkelen bij deze behandeling. De kans dat je een tweeling – of zelfs een drieling – dankzij een Ovitrelle behandeling krijgt, is groter dan gemiddeld.

Om de bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken, is het van belang om de instructies van de arts nauwlettend op te volgen. De arts geeft onder meer aan op welke tijdstippen je de injectie toe moet dienen. Vergeet je de injectie toe te dienen? Dan kan dit ten koste gaan van de gehele zwangerschapspoging. Hamer er bij jezelf dus op dat je de injecties trouw en op de juiste moment toedient.

GezondheidGezondheid

1 gedachte over “Ovitrelle ervaring en bijwerkingen bij vruchtbaarheidsbehandeling”

  1. Ik had de 1e keer ovitrelle best veel pijn aan de borsten.
    Afgelopen week nog een keer ovitrelle gespoten maar nu beetje opsopatie meer niet.
    Ik was wel moe.
    Maar dat komt denk ik puur door het zwangerschaps hormoon.

    Beantwoorden

Plaats een reactie