Wat is Menopur en wat zijn de Menopur bijwerkingen?

Voordat er sprake kan zijn van een zwangerschap spreekt het voor zich dat er een gerijpte eicel is vereist. Deze eicel rijpt in de eierstokken. Pas op het ogenblik dat een eicel voldoende is ontwikkeld zal ze bevrucht kunnen worden. Dit heet de eisprong. Dit hele proces lijkt voor de hand liggend (en voor veel vrouwen is het dat ook), maar dat is het lang niet altijd. Bij menig aantal vrouwen die geconfronteerd worden met zwangerschapsproblemen ligt hier namelijk precies het probleem. Gelukkig zijn er inmiddels verschillende middelen op de markt verschenen die dit probleem kunnen aanpakken. Eén van deze middelen luistert naar de naam ‘Menopur’ en we laten je er graag op deze pagina kennis mee maken!

Menopur

Hoe wordt Menopur gebruikt?

Wanneer je er voor kiest om Menopur te gaan gebruiken is het belangrijk dat ze op de correcte wijze wordt ingespoten. Dit dient dan ook te gebeuren in een spier of onder de huid. Het is in principe de arts die afhankelijk van de patiënt in kwestie zal bepalen wat de meest aangewezen plaats is op het lichaam. In het merendeel van de gevallen is het zo dat uitsluitend de eerste injectie gebeurt door de arts. 

Vanaf dat ogenblik is het de bedoeling dat je de injectie zelf plaatst of dat je dit vraagt aan bijvoorbeeld je partner. De arts of verpleegkundige zal je uiteraard in eerste instantie van de nodige informatie voorzien. Is er iets niet duidelijk? Dan is het uiterst belangrijk om dit even te bespreken met de arts of verpleegkundige.

Hoe werkt menopur?

Hoe gebruik je menopur? (Video)

In onderstaande video wordt stap voor stap uitgelecht hoe je de menopur injectie klaarmaakt en injecteert. Leer hier de volledige bijsluiter!

Wanneer start de behandeling precies?

De behandeling met Menopur begint binnen een week na het plaatsvinden van de eerste dag van de menstruatie. Je zal vanaf dit ogenblik ten minste gedurende een week elke dag een injectie toegediend krijgen. De hoeveelheid menopauzegonadotrofine waarvan sprake is, is afhankelijk van de mate waarin de eicel zich zal ontwikkelen. Dit wordt door de arts opgevolgd door het uitvoeren van periodieke echo’s en / of bloedonderzoeken. 

De duurtijd van de injecties varieert van situatie tot situatie. Dit zorgt er voor dat de injecties tussen de 6 en 14 dagen vereist kunnen zijn. Na afloop dient dit middel niet meer te worden geïnjecteerd, maar wordt er een hormoon toegediend om de eisprong in gang te zetten. Tijdens die dag of de dag erna moeten de eicellen bevrucht worden. Dit betekent dat je er goed aan doet om tijdens deze dagen geslachtsgemeenschap te hebben met je partner.

bijwerkingen van monepur

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Menopur?

Wanneer je Menopur gaat gebruiken dien je er rekening mee te houden dat je geconfronteerd kan worden met bepaalde bijwerkingen. Deze bijwerkingen verschillen afhankelijk van vrouw tot vrouw en kunnen ook op vlak van intensiteit behoorlijke verschillen vertonen. In ieder geval, potentiële bijwerkingen waar je rekening mee dient te houden zijn de volgende:

• Pijn op de plaats van de injectie evenals mogelijke roodheid;
• Hoofdpijn en een algemeen vermoeid gevoel;
• Een opgezette buik evenals maagdarmklachten;
• Pijn aan het bekken en aan de rug;
• Pijnlijke, gespannen borsten en opvliegers;
• Dorst;

De bovenstaande bijwerkingen zijn het vaakst voorkomend. In eerder zeldzame gevallen kan er ook sprake zijn van een verhoogde bloeddruk en gewichtstoename evenals een overreactie van de eierstokken. In het laatste geval worden er te veel eicellen ontwikkeld wat tot ernstige klachten kan leiden. De verschijnselen die in dit geval optreden na de eisprong zijn ernstige pijn aan de buik, diarree, braken evenals een plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilogram. Ook kortademigheid en weinig kunnen plassen zijn verschijnselen van deze aandoening. Bij het vermoeden van deze aandoening is het een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met de behandelende arts.

GezondheidGezondheid

1 gedachte over “Wat is Menopur en wat zijn de Menopur bijwerkingen?”

  1. Hallo, ik ben deze maand gestart met injecties Menopur. De artsen stellen vast dat er 3 follikels gerijpt zijn waardoor ze mijn IUI deze maand willen cancelen (ik word in België behandeld). Ik stel mij de vraag of er toch nog steeds kans is op een natuurlijke zwangerschap als ik en mijn man deze week zouden vrijen. Want ik moet stoppen met de spuiten en ik krijg geen extra pregnylspuit om de eisprong op te wekken (maar ik krijg wel steeds elke maand een eisprong, ook zonder de spuit).

    In het ziekenhuis vertelden ze mij zaterdag dat ‘indien de drie follikels verder rijpen de cyclus deze maand zal worden afgebroken’. Ik vroeg dan om misschien gewoon te stoppen met de spuiten zodat de situatie niet ‘verergerd’ maar daar zeiden ze dat wanneer ik zou stoppen met Menopur, de hormonen meteen verdwijnen uit mijn lijf. Dus dat dit geen oplossing is.

    Hoe zit dat dan als ik nu moet stoppen met Menopur en niet kies voor onthouding?

    Beantwoorden

Plaats een reactie