Wat is menopur?

Wat is Menopur en wat zijn de Menopur bijwerkingen?

Voordat er sprake kan zijn van een zwangerschap spreekt het voor zich dat er een gerijpte eicel is vereist. Deze eicel rijpt in de eierstokken. Pas op het ogenblik dat een eicel voldoende is ontwikkeld zal ze bevrucht kunnen worden. Dit heet de eisprong. Dit hele proces lijkt voor de hand liggend (en voor veel vrouwen is het dat ook), maar dat is het lang niet altijd. Bij menig aantal vrouwen die geconfronteerd worden met zwangerschapsproblemen ligt hier namelijk precies het probleem. Gelukkig zijn er inmiddels verschillende middelen op de markt verschenen die dit probleem kunnen aanpakken. Eén van deze middelen luistert naar de naam ‘Menopur’ en we laten je er graag op deze pagina kennis mee maken!

Menopur

Hoe wordt Menopur gebruikt?

Wanneer je er voor kiest om Menopur te gaan gebruiken is het belangrijk dat ze op de correcte wijze wordt ingespoten. Dit dient dan ook te gebeuren in een spier of onder de huid. Het is in principe de arts die afhankelijk van de patiënt in kwestie zal bepalen wat de meest aangewezen plaats is op het lichaam. In het merendeel van de gevallen is het zo dat uitsluitend de eerste injectie gebeurt door de arts. 

Vanaf dat ogenblik is het de bedoeling dat je de injectie zelf plaatst of dat je dit vraagt aan bijvoorbeeld je partner. De arts of verpleegkundige zal je uiteraard in eerste instantie van de nodige informatie voorzien. Is er iets niet duidelijk? Dan is het uiterst belangrijk om dit even te bespreken met de arts of verpleegkundige.

Hoe werkt menopur?

Hoe gebruik je menopur? (Video)

In onderstaande video wordt stap voor stap uitgelecht hoe je de menopur injectie klaarmaakt en injecteert. Leer hier de volledige bijsluiter!

Wanneer start de behandeling precies?

De behandeling met Menopur begint binnen een week na het plaatsvinden van de eerste dag van de menstruatie. Je zal vanaf dit ogenblik ten minste gedurende een week elke dag een injectie toegediend krijgen. De hoeveelheid menopauzegonadotrofine waarvan sprake is, is afhankelijk van de mate waarin de eicel zich zal ontwikkelen. Dit wordt door de arts opgevolgd door het uitvoeren van periodieke echo’s en / of bloedonderzoeken. 

De duurtijd van de injecties varieert van situatie tot situatie. Dit zorgt er voor dat de injecties tussen de 6 en 14 dagen vereist kunnen zijn. Na afloop dient dit middel niet meer te worden geïnjecteerd, maar wordt er een hormoon toegediend om de eisprong in gang te zetten. Tijdens die dag of de dag erna moeten de eicellen bevrucht worden. Dit betekent dat je er goed aan doet om tijdens deze dagen geslachtsgemeenschap te hebben met je partner.

bijwerkingen van monepur

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Menopur?

Wanneer je Menopur gaat gebruiken dien je er rekening mee te houden dat je geconfronteerd kan worden met bepaalde bijwerkingen. Deze bijwerkingen verschillen afhankelijk van vrouw tot vrouw en kunnen ook op vlak van intensiteit behoorlijke verschillen vertonen. In ieder geval, potentiële bijwerkingen waar je rekening mee dient te houden zijn de volgende:

• Pijn op de plaats van de injectie evenals mogelijke roodheid;
• Hoofdpijn en een algemeen vermoeid gevoel;
• Een opgezette buik evenals maagdarmklachten;
• Pijn aan het bekken en aan de rug;
• Pijnlijke, gespannen borsten en opvliegers;
• Dorst;

De bovenstaande bijwerkingen zijn het vaakst voorkomend. In eerder zeldzame gevallen kan er ook sprake zijn van een verhoogde bloeddruk en gewichtstoename evenals een overreactie van de eierstokken. In het laatste geval worden er te veel eicellen ontwikkeld wat tot ernstige klachten kan leiden. De verschijnselen die in dit geval optreden na de eisprong zijn ernstige pijn aan de buik, diarree, braken evenals een plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilogram. Ook kortademigheid en weinig kunnen plassen zijn verschijnselen van deze aandoening. Bij het vermoeden van deze aandoening is het een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met de behandelende arts.

De vriendelijkste zwangerschapstesten & ovulatietesten van Nederland, Friendly Test. Friendly Test is opgericht door Laura & Jurriën van Niet vanzelf zwanger, dezelfde of zelfs betere kwaliteit dan andere testen alleen een stuk vriendelijker! ♡ Via onze website krijg je altijd 5% korting op ons gehele assortiment!

Delen is lief!

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on facebook

Lieve reacties zijn altijd welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vier =

Laura Kwint

Ho, Wacht! Ik wil je wat vertellen..

Wist jij dat ik een platform opgericht heb speciaal voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen? De community is volledig gratis en beschikt over een openbaar forum en besloten groepen. Kom in contact met lotgenoten en praat in vertrouwen over je emoties en leer nieuwe mensen kennen!