Gonal F bijwerkingen & ervaringen

Gonal F wordt in de medische wereld gebruikt als een middel om een eisprong bij een vrouw te creëren. Dit is wenselijk indien een eisprong uitblijft, zelfs na behandeling met clomifeencitraat. Naast de bovengenoemde functie wordt Gonal-F ook inzet als geneesmiddel voor andere doeleinden. Gonal-F bevat de werkzame stof follitropine alfa; dankzij deze stof kunnen vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen opgelost worden.

Gonal F

Gonal-F is namelijk een exacte kopie van het natuurlijke hormoon FSH. Dit hormoon heeft de volgende functies:

  • Bij vrouwen stimuleert FSH de productie van eicellen
  • Bij mannen stimuleert FSH de productie van sperma in de testikels

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen bij beide geslachten ontstaan door een mindere/nauwelijks productie van FSH. Hierdoor worden bij vrouwen weinig tot geen eicellen geproduceerd en bij mannen weinig tot geen sperma in de testikels. Met een Gonal F behandeling is het mogelijk om deze productie alsnog op gang te brengen, zodat bij een vrouw bijvoorbeeld een eisprong gecreëerd kan worden.

Gonal-F kan én mag alleen gebruikt worden door artsen die ervaring hebben met vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij een Gonal F behandeling wordt met een injectie onder de huid het middel dagelijks ingebracht. Een andere optie is om te gaan voor Gonal-F in de vorm van poeder.

Ervaringen met Gonal F

Wat zijn de Gonal F ervaringen?

Zijn er al veel ervaringen met deze behandeling? Ja, op zich wel. Dit komt onder andere doordat de behandeling goedgekeurd is door het Committee for Medicinal Products for Human Use. Deze instantie is verantwoordelijk voor alle kwesties omtrent geneesmiddelen. Nadat deze behandeling door deze instantie goedgekeurd is, waren artsen in staat om de behandeling ook toe te gaan passen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, mag de behandeling alleen uitgevoerd worden door een ervaren en gespecialiseerde arts.

De ervaringen met Gonal F zijn in ieder geval bijzonder positief. Althans; op het internet vallen veel positieve verhalen te lezen. In verschillende verhalen valt bijvoorbeeld te lezen dat de bijwerking onwijs mee vallen; over de Gonal-F bijwerkingen vertellen we later in dit artikel nog iets meer. Daarnaast geven veel gebruikers aan dat de behandeling direct aansloeg en dat het toedienen van de injecties pijnloos was.

Wel geven sommige ervaringsdeskundigen aan dat het in eerste instantie zoeken was naar de juiste dosering. De juiste dosering is van belang om de productie van de eicellen te optimaliseren. Bij een verkeerde dosering kan je last krijgen vna bijvoorbeeld over stimulatie. Aangezien er steeds meer kennis omtrent Gonal-F voorhanden is, zijn artsen ook beter in staat om direct de juiste dosering te bepalen. Tot slot laten sommige Gonal F ervaringen zien dat het enigszins intensief is. Dit komt met name doordat je elke dag de injectie toe moet dienen. Dit kan je zelf doen, maar je kunt het ook laten doen door bijvoorbeeld je partner.

Gonal F bijwerkingen

Wat zijn de Gonal-F bijwerkingen?

Brengt deze behandeling bepaalde bijwerkingen met zich mee? Ja, die mogelijkheid bestaat. Veel ervaringsdeskundigen geven echter aan dat zij (gelukkig) helemaal geen last van bijwerkingen hebben gehad. Mogelijke bijwerkingen zijn in ieder geval hoofdpijn, pijn bij de injectieplaats en ovariumcysten. Een ovariumcyste is een cyste op/bij de eierstok.

Over het algemeen vallen de Gonal F bijwerkingen dus reuze mee. Je moet echter wel rekening houden met het feit dat je eventueel last van bovengenoemde bijwerkingen kunt krijgen. Mocht je last van deze bijwerkingen hebben, is het zaak om dit direct aan je arts te melden.

Let op: Gonal-F mag niet gebruikt worden als je mogelijk overgevoelig bent voor follitropine alfa. Ook bij patiënten met tumoren in de eierstokken, de baarmoeder, de borst, de hypofyse of de hypothalamus kan deze behandeling niet toegepast worden.

Gonal F kosten

Wat zijn de Gonal F kosten?

Het mag duidelijk zijn; de Gonal F behandeling is om meerdere redenen ontzettend interessant. De bijwerkingen vallen mee, de behandeling kan zowel bij vrouwen als bij mannen uitgevoerd worden en de ervaringen zijn behoorlijk positief. Maar, wat zijn nou de kosten voor een dergelijke behandeling?

Het is goed om te weten dat Gonal-F meestal als vloeibaar middel toegediend wordt. Om dit vloeibare middel in te dienen, heb je een zogeheten prikpen tot je beschikking. De kosten voor één prikpen liggen tussen de 300 en 400 euro. Met één prikpen kan je ongeveer 4 dagen doen. Het advies is dan ook om bij je zorgverzekeraar na te gaan of Gonal-F in het basispakket opgenomen is. Mocht je aan de vooravond van een vruchtbaarheidsbehandeling staan, kan het mogelijk ook interessant zijn om naar aanvullende verzekeringen te kijken. Laat je goed informeren door je zorgverzekeraar en door je behandelend arts. Je arts kan ongetwijfeld ook vakkundig advies geven omtrent de kosten van een dergelijke behandeling.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie