Relatief veel meisjes en vrouwen in Nederland slikken de pil. Door deze pil te slikken, voorkomen zij een ongewenste zwangerschap. De pil is één van de meest gebruikte methodes op het gebied van anticonceptie. Het doel van anticonceptie is om onverwachte zwangerschappen te voorkomen. Door de pil te slikken, voorzie je je lichaam van bepaalde hormonen. Deze hormonen die zorgen er simpelweg voor dat er geen eicel vrijkomt. Bovendien zorgen deze hormonen ervoor dat het slijm in de baarmoederhals op gaat zetten. Doordat dit slijm dikker wordt, kunnen zaadcellen minder goed door de hals heen komen.
Met de pil beginnen
Wil je graag met de pil beginnen? Dan heb je daarvoor een recept van de huisarts nodig. De huisarts kan, in overleg met jou, bepalen wat de beste pil voor jou is. Er bestaan namelijk verschillende soorten pillen: combinatiepil en de pil zonder oestrogeen. Beide varianten hebben zo hun voor en tegens, maar beide varianten bestaan ook weer uit nóg meer sub-varianten. Jouw huisarts kan op basis van jouw situatie en lichaam bepalen welke pil het meest geschikt is.

De bijwerkingen van de pil
Het is een duidelijke tendens dat steeds meer meisjes/vrouwen stoppen met de pil. Waarom ze dat doen? Dit heeft onder meer met de bijwerkingen van de pil te maken. Deze bijwerkingen verschillen van vrouw tot vrouw en komen met name in beginperiode tot uiting.

Kenmerkende bijwerkingen van de pil zijn gevoelige borsten, hoofdpijn, misselijkheid, toename van gewicht, doorbraakbloedingen en stemmingsveranderingen. In de meeste gevallen is er tijdelijk sprake van deze klachten, waarna de bijwerkingen ook grotendeels verdwenen zijn. Bij sommige vrouwen is er echter consequent sprake van deze klachten. In dat geval is het aan te raden om naar de huisarts te gaan, aangezien de pil dan niet voor jouw lichaam bestemd is. In dat geval is het de moeite waard om met de huisarts te overleggen over een ander soort pil of mogelijk een ander anticonceptiemiddel.
Daarnaast brengt de pil ook nog enkele risico’s met zich mee. De kans op kanker en de kans op trombose neemt namelijk toe door het slikken van de pil. De kans op trombose neemt met name in het eerste jaar van het pilgebruik fors toe; houd hier rekening mee, zeker als je al een groter risico op trombose loopt. Dat is het geval als je overgewicht hebt, een operatie moet ondergaan of als je een erfelijke stollingsafwijking hebt.

Tot slot is het goed om te weten dat de pil niet goed samengaat met bepaalde medicijnen. De pil werkt bijvoorbeeld niet samen met middelen tegen epilepsie, middelen tegen schimmelinfecties en middelen tegen tuberculose. Slik je medicijnen voor één van deze aandoeningen? Dan is het ook zaak om met de huisarts te overleggen. In dat geval is het namelijk verstandiger om uit te kijken naar een ander conceptiemiddel.

Anticonceptie ervaringen
Op het internet zijn onwijs veel ervaringen over/met de pil te vinden. Deze ervaringen zijn nogal wisselend; sommige vrouwen zweren bij de pil, terwijl andere vrouwen de pil nóóit meer willen zien. Dit is met name afhankelijk van de mate waarin de vrouw last van bijwerkingen (heeft) gehad. Het advies is dan ook om uit te proberen of jij last van bijwerkingen krijgt. Mocht dat het geval zijn, kan je altijd nog uitwijken naar andere anticonceptiemiddelen. Net zoals veel andere meisjes/vrouwen kan je namelijk ook voor bijvoorbeeld een spiraaltje kiezen.