Wat is Clomid en wat zijn de Clomid bijwerkingen?

Voor heel wat vrouwen geldt dat ze zelden of nooit een eisprong hebben. Op deze manier wordt zwanger worden uiteraard bijzonder moeilijk. Bij naar verwachting 20 à 25 procent van de stellen is het zo dat de vruchtbaarheidsproblemen worden veroorzaakt door het ontbreken van een eisprong. Er is tegenwoordig echter een medicijn op de markt terug te vinden die kan helpen om dit probleem in de kern aan te pakken. Het gaat hierbij om het medicijn ‘Clomid’. Wil jij ook graag ontdekken wat dit medicijn nu precies is en vooral op welke manier ze mogelijks ook jou kan helpen? Dat is mogelijk in dit blogartikel!

Wat is Clomid precies?

Clomid is een geneesmiddel dat voor veel vrouwen die worden geconfronteerd met zwangerschapsproblemen de oplossing kan betekenen. De werkzame stof welke zich in deze tabletten bevindt is het zogenaamde clomifeen of clomifeencitraat. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is dit geen hormoon. Dit gezegd hebbende vertoont deze stof wel sterke gelijkenissen met het bekende hormoon oestrogeen. Clomifeen zorgt voor een stimulatie van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het groeien van de eiblaasjes en voor de eisprong. Concreet geldt voor Clomid dat ze ingrijpt op de menstruatiecyclus.

Wat is clomid

Hoe werkt Clomid?

Zonder eisprong kan er uiteraard geen sprake zijn van bevruchting, zoveel is duidelijk. Zonder bevruchting is ook een zwangerschap niet mogelijk. Voor Clomid geldt dat ze de kans verhoogt dat er rond de veertiende dag van de cyclus een eisprong of zogenaamde ovulatie plaatsvindt. Het gevolg hiervan is dat er uiteraard terug sprake zal zijn van vruchtbare dagen. Bovendien is het voor jou als vrouw ook mogelijk om terug te gaan berekenen wanneer deze precies zullen vallen. Het spreekt voor zich dat de slaagkansen voor een succesvolle bevruchting op deze manier alleen maar sterk zullen toenemen.

Voor Clomid geldt concreet dat ze de hersenen stimuleert om meer FSH aan te maken. Dit zorgt er voor dat ook de groei van een zogenaamd eiblaasje wordt gestimuleerd waardoor de kans op een eisprong aanzienlijk kan vergroten. De werking van Clomid zorgt er voor dat er naar deze behandeling in de praktijk vaak wordt verwezen als zijnde ovariële stimulatie. Op dit vlak geldt op moment van schrijven dat Clomid veruit het meest gebruikte geneesmiddel is.

Wie komt in aanmerking voor een behandeling met Clomid?

In principe kunnen alle vrouwen in aanmerking komen voor een behandeling met Clomid die een kinderwens hebben en waarbij er sprake is van een cyclusstoornis met weinig tot geen ovulaties. Voorafgaand aan de behandeling vindt er altijd een uitgebreid onderzoek plaats. Hierbij wordt er in eerste instantie vooral gekeken naar de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid. Daarbij wordt er uiteraard ook gekeken naar het sperma van de partner en wordt er onderzocht of ook deze niet aan de basis van het probleem kan liggen. Bovendien wordt er ook altijd gekeken naar de BMI. Bij een BMI van boven de 32 en zonder de 19 is het namelijk zo dat de slaagkansen van een behandeling met Clomid beperkt zijn. Bovendien is er ook sprake van een verhoogde kans op complicaties. Omwille van deze reden wordt deze behandeling bij dergelijke BMI-waarden als vanzelfsprekend niet aangeraden.

Naast bovenstaande wordt er voorafgaand aan een behandeling met Clomid ook altijd nog een bloedonderzoek uitgevoerd. Op basis van de resultaten van dit bloedonderzoek krijgt de arts een duidelijk beeld van een aantal hormoonwaarden. Bovendien wordt er vaak ook een echo van de eierstokken uitgevoerd. Hierop kan dan worden vastgesteld of je eierstokken hebt die passen bij een PCOS-beeld of niet. PCOS is immers in de praktijk de vaakst gestelde diagnose bij vrouwen waarbij de eisprong ontbreekt. Aan de hand van al deze verschillende uitslagen wordt door de arts bepaald of je in aanmerking komt voor een behandeling met Clomid of niet.

clomid ervaringen

Hoe gebeurt de behandeling met Clomid?

De behandeling met Clomid gebeurt door middel van een tablettenkuur die vijf dagen duurt. De kuur wordt opgestart rond de derde dag van je cyclus. Is er sprake van een eisprong? Dan vindt deze plaats rond de veertiende dag. Dit betekent dat het aan te raden is om rond deze dag geslachtsgemeenschap te hebben met je partner. Het meest optimaal is het om tussen dag 11 en dag 16 om de dag met elkaar te vrijen. Ongeveer een week nadat de gewenste eisprong heeft plaatsgevonden kan er door door het uitvoeren van een bloedonderzoek worden achterhaald of er daadwerkelijk sprake is geweest van een eisprong of niet. Is niet het geval geweest? Dan is het mogelijk om de dosis Clomid te verhogen of kan de arts de keuze maken om een ander medicijn voor te stellen. Heb je wel een eisprong gehad? In dat geval staan er een aantal spannende weken voor de boeg…

Zijn er mogelijke Clomid bijwerkingen waar je rekening mee moet houden?

Voor elk medicijn dat op de markt is terug te vinden geldt dat je kan worden geconfronteerd met bepaalde bijwerkingen. Dat geldt ook voor Clomid. De bijwerkingen die het vaakst voorkomen zijn:

  • Opvliegers;
  • Een lichte buikpijn;
  • Een gevoel van misselijkheid;
  • Gevoelige borsten;
  • Een iets waziger zicht;
  • Duizeligheid en hoofdpijn;

Doorgaans gaan deze klachten kort na de behandeling vanzelf voorbij. Is dat niet het geval? Dan spreekt het voor zich dat je hiervoor contact dient op te nemen met de behandelende arts. Let op, er kan ook sprake zijn van een bijzondere bijwerking welke de nodige risico’s met zich meebrengt. Het gaat hierbij dan om het zogenaamde ‘Hyperstimulatie Syndroom’.

Bij dit symptoom is er sprake van overstimulatie. Het betreft hier een fenomeen dat optreedt bij een select aantal vrouwen waarbij de eierstokken zeer heftig reageren op het clomifeen. Als gevolg hiervan kunnen niet alleen ernstige buikklachten ontstaan, maar ook een gewichtstoename van meer dan 2 kilogram en kortademigheid. Bij het vaststellen van deze symptomen dien je meteen een arts te raadplegen.

GezondheidGezondheid

1 gedachte over “Wat is Clomid en wat zijn de Clomid bijwerkingen?”

  1. Ben 18 jan 22 me ELM gehad, ik kreeg 23 Jan 22 een recept clomid 50 mg van me gyn, kan ik nog ermee starten heb een cyclus van 28 regelmatig .
    Groetjes

    Beantwoorden

Plaats een reactie