Cetrotide bijwerkingen en ervaringen

Als het niet lukt om op de natuurlijke manier zwanger te raken, zijn daar uiteenlopende redenen voor. Deze redenen zijn soms te herleiden naar een eisprong die volledig uitblijft, maar in sommige gevallen vindt de eisprong juist in een te vroeg stadium plaats. Om dat te voorkomen, kan een vrouw cetrotide toegediend krijgen. In dit artikel kan je meer informatie vinden over dit middel, de werking van het middel, de cetrotide ervaringen, de cetrotide bijwerkingen en verband tussen cetrotide en IVF/IUI.

Cetrotide

Wat is cetrotide precies?

Cetrotide is een middel bestaande uit onder meer cetrorelix. Dit werkzame hormoon is in staat om de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen te remmen. Het gevolg hiervan? De eisprong kan niet meer te vroeg ontstaan. Zoals hierboven reeds gezegd, hebben sommige vrouwen last van een te vroege eisprong. In dat geval wordt een nog niet rijpe eicel gebruikt, waardoor de zwangerschap uitblijft. Om dat te voorkomen, kan een vrouw cetrotide injecties toegediend krijgen. In dit middel zit het hormoon cetrorelix en dat hormoon is in staat om de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen te remmen c.q. te beperken.

Injectie set

Een vrouw kan cetrotide bij zichzelf indienen middels een injectie. Mocht je dat als vrouw zijnde niet prettig vinden, kan je dit uiteraard ook door een ander laten doen. Het belangrijkste is dat te allen tijde de instructies van de arts en de verpleegkundige opgevolgd worden. Zo is het belangrijk om de injecties op het juiste tijdstip toe te dienen, om op het juiste moment met de injecties te stoppen en om een juiste dosering te gebruiken.

Bij het toedienen van de injecties is het van belang om eerst het poeder op te lossen in het bijgeleverde steriele water. Hoe je dit exact moet doen, wordt door een arts/verpleegkundige uitgebreid aan je uitgelegd. Vervolgens is het van belang om de injectie onder de huid van de buikwand toe te dienen. De meest gunstige plek hierbij is zo dicht mogelijk bij de navel, maar zorg er sowieso voor dat je elke dag een andere plek pakt.

Wanneer moet je cetrotide toedienen?

Bij cetrotide is het van belang dat je met deze behandeling start vanaf de vijfde of zesde dag van het rijpen van de eicellen. Vervolgens is het zaak om de injectie dagelijks toe te dienen; door dit dagelijks vanaf de vijfde of zesde dag te doen, kan je voorkomen dat de eisprong te vroeg begint.

Hoe lang je dit middel moet gebruiken? Totdat de arts een echo heeft gemaakt en vastgesteld heeft dat de eicellen voldoende ontwikkeld zijn. Vervolgens dient de arts je nog één injectie toe, waarmee de eisprong in gang gezet wordt.

Cetrotide bijwerkingen en ervaringen

Wat zijn de Cetrotide bijwerkingen?

Brengt deze behandeling bijwerkingen met zich mee? Ja, zeker. Sommige vrouwen ervaren bijvoorbeeld een te sterke reactie van de eierstokken. In dat geval kunnen teveel eicellen zich gaan ontwikkelen; dit is iets waar de arts nadrukkelijk op let.

Daarnaast kan het voorkomen dat je last van kortademigheid, braken, ernstige buikpijn en/of diarree krijgt. Als dat het geval is, is het aan te raden om tijdig aan de bel te trekken bij de behandelend arts. Een andere cetrotide bijwerking is pijn op de plaats waar de injecties toegediend worden. Om die pijn zoveel mogelijk te voorkomen, is het aan te raden om dagelijks te variëren van plek.

In hele zeldzame gevallen krijgen vrouwen ook last van galbulten, jeuk en/of huiduitslag. Als dat het geval is, is er sprake van een allergische reactie of overgevoeligheid. Ook deze bijwerking dient zo spoedig mogelijk aan de arts gemeld te worden.

Cetrotide ervaringen

Wat zijn de Cetrotide ervaringen?

Hebben veel vrouwen positieve cetrotide ervaringen? Ja, zeker. Veel vrouwen benoemen dat dit middel het gewenste resultaat opgeleverd heeft. Daarnaast valt veelvuldig te lezen dat de vrouwen weinig tot geen last hebben gehad van bijwerkingen.

Wel geven sommige vrouwen aan dat de cetrotide injecties enigszins pijnlijk waren. Dat komt met name door de naald die bij dit middel gebruikt wordt. Helaas is dit iets waar je door heen moet zien te komen; aan deze naald kan verder niks veranderd worden. Maar, al met al zijn de ervaringen tamelijk positief.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kinderwens ♡ IUI ♡ IVF ♡ ICSI (@nietvanzelfzwanger) op

Cetrotide & IVF / IUI / ICSI

Bij een IVF / IUI of ICSI behandeling is een belangrijke rol weggelegd voor cetrotide. Tijdens deze vruchtbaarheidsbehandelingen is het namelijk wenselijk dat een te vroege eisprong uitblijft. Door cetrotide injecties kan de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen afgeremd worden, waardoor de vroege eisprong uitblijft. Bij een IVF / IUI of ICSI behandeling wordt niet altijd voor cetrotide gekozen; lucrin depot en synarel hebben namelijk een vergelijkbare werking en genieten soms de voorkeur.

Hier een filmpje hoe ik de spuit zet

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie