Wat is vaginale echoscopie?

Wanneer je onder behandeling bent bij een fertiliteitsarts of gynaecoloog, kan er op een gegeven moment een uitgangsecho bij je worden uitgevoerd. Dit onderzoek wordt ook wel vaginale echoscopie genoemd. In tegenstelling tot de gebruikelijke uitwendige echo, wordt een echoscopie inwendig uitgevoerd met behulp van een eendenbek. Bij een echografie wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Dit geluid hoor je zelf niet, maar door de weerkaatsing van de geluidsgolven, de echo, wordt weefsel op een scherm zichtbaar gemaakt. Op deze manier kan de arts goed onderzoeken of er zich geen afwijkingen voordoen in of rond de baarmoeder.

Hoe wordt een uitgangsecho uitgevoerd?

Voor een echoscopie vraagt de specialist je om je onderkleding uit te doen en om op de gynaecologische stoel te gaan liggen. Tijdens een uitgangsecho wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde transducer met daaroverheen een condoom en glijmiddel. Door het glijmiddel zal de transducer makkelijker in te brengen zijn en zal het onderzoek nagenoeg pijnloos zijn, maar bij bepaalde klachten zou het wat gevoelig kunnen zijn. Vervolgens brengt de arts de transducer in via de vagina tot aan de baarmoedermond. In totaal duurt een uitgangsecho ongeveer 20 minuten.

Vaginale echoscopie in de praktijk (video)

Wat is er te zien tijdens een echoscopie?

Wanneer de arts de vaginale echoscopie aan het uitvoeren is, kun je meekijken op het scherm. Tijdens het onderzoek zal de arts precies uitleggen wat je op het scherm ziet. Bij een uitgangsecho kunnen de volgende zaken te zien zijn:

  • Vleesbomen: dit zijn goedaardige verdikkingen in de baarmoederwand
  • Een afwijkende vorm van de baarmoeder
  • Poliepen: over het algemeen zijn poliepen onschuldige woekeringen in het slijmvlies. 1 op de 20 poliepen kunnen echter uitgroeien tot een kwaadaardige vorm en lijden tot baarmoederhalskanker.
  • Endometriose
  • Cystes: met vocht gevulde blaasjes in de eierstokken
Wat is vaginale echoscopie?

Wanneer moet je een uitgangsecho laten uitvoeren?

Een uitgangsecho kan bij verschillende complicaties of gewoon ter controle uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een zwangerschap in vroegtijdig stadium (onder de 10 weken)
  • Om te kijken of een geplaatst spiraaltje nog goed zit
  • Vermoeden van een aanwezige cyste in één van de eierstokken
  • Buikpijn

Vooral in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsonderzoek worden er echoscopie’s uitgevoerd. Bij een uitgangsecho, dus een inwendige echo, is het beeld van de echo vaak veel scherper dan een uitwendige echo via de buik. Hierdoor zullen de resultaten veel accurater zijn.

echografie uitgangsecho

Wanneer je in behandeling bent bij een fertiliteitsarts, kan er een uitgangsecho gemaakt worden. Bijvoorbeeld bij ovulatie-inductie of intra-uteriene inseminatie (IUI). Een ovulatie-inductie wordt uitgevoerd bij vrouwen met een onregelmatige menstruatie, waardoor er onvoldoende eisprongen plaatsvinden. Ovulatie-inductie is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van medicijnen om de eisprong op te wekken. IUI houdt in dat er zaadcellen in de baarmoeder worden ingebracht om zo tot een zwangerschap te leiden. Bij beide behandelingen wordt er via een uitgangsecho gecontroleerd of er zich geen afwijkingen in de baarmoeder voordoen.

Waarom een echoscopie bij je wordt uitgevoerd

Een (huis)arts kan ervoor kiezen om een uitgangsecho bij je te laten uitvoeren, wanneer zij complicaties tijdens een jonge zwangerschap (voor 10 weken) of baarmoederhalskanker vermoeden. Door middel van een uitgangsecho kunnen problemen en complicaties zeer snel worden vastgesteld. Een echoscopie kan scherp op het scherm worden afgebeeld en is dus zeer nauwkeurig. Wanneer je doorverwezen bent door je huisarts kun je twee werkdagen na het onderzoek contact met je huisarts opnemen voor de uitslag. Als je onder behandeling bent bij de gynaecoloog, dan krijg je direct de uitslag te horen.

Echoscopie

Wat kun je doen als je tegen een uitgangsecho opkijkt?

De uitvoering van een uitgangsecho is in de meeste gevallen compleet pijnloos. Een beetje bloedverlies na de echo kan voorkomen, maar kan absoluut geen kwaad. Het kan natuurlijk nog steeds zijn dat je tegen de uitvoering van een vaginale echoscopie opziet. De reden kan zijn doordat je simpelweg nog geen goed beeld hebt van het onderzoek, maar ook kan het zijn dat je in het verleden nare seksuele ervaringen hebt gehad. Overleg dit in alle gevallen met de gynaecoloog. Samen kunnen jullie op zoek gaan naar een passende oplossing.

Wat gebeurt er na een vaginale echoscopie?

Het vervolg van een echoscopie verschilt per onderzoek. Wanneer je onderzocht wordt op baarmoederhalskanker kan het gebeuren dat er inderdaad kanker vermoed wordt. Vervolgens vinden er nog een aantal andere onderzoeken plaats om het met zekerheid vast te kunnen stellen en vervolgens een passende behandeling te kunnen starten. Ben je in behandeling voor bij een fertiliteitsarts? Dan kan er na een positieve uitslag van de uitgangsecho gestart worden met de eigenlijke behandeling zoals ovulatie-inductie of IUI.

Meer informatie? Download gratis de PDF over vaginale echoscopie van het Jeroen Bosch ziekenhuis via onderstaande button!


Uitgangsecho uitleg

GezondheidGezondheid