10 tips hoe zorg je goed voor jezelf tijdens een fertiliteitsbehandeling?

Een vruchtbaarheidsbehandeling kan erg zwaar zijn zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt tijdens een traject. Een fertiliteitstraject heeft veel impact in jullie leven. Voorafgaand en tijdens een vruchtbaarheidstraject is het voor jullie allebei een intensieve periode vol met teleurstellingen,stress, verdriet en vooral heel veel geduld.

Tegenwoordig vinden we allemaal dat we sterk moeten zijn in deze maatschappij. Hup, niet zeuren we doen gewoon allemaal maar door. En ook rust er een taboe op vruchtbaarheidsproblemen, wat ik persoonlijk er jammer vindt. Als we maar doen alsof het er niet is, hoeft er ook nog over te worden gesproken. Terwijl het juist zo fijn is om er wel open over te spreken, zodat je het zelf een plekje kunt geven. We hoeven ons er toch niet voor te schamen dat het niet op de ´natuurlijke´ manier lukt?

10 Tips voor ontspanning

10 tips om goed voor jezelf te zorgen als je bezig bent met een fertiliteitstraject. Deze onderstaande 10 tips gebruik ik zelf om te zorgen voor ontspanning en rust in mijn/ons leven. Zodat we samen als stel sterk door het vruchtbaarheidstraject heen komen. Deze tips helpen mij enorm, in deze spannende en onzekere tijden. Hopelijk heb jij hier ook wat aan!

1. Voeding en lifestyle

Ik probeer veel op mijn voeding te letten, door gezond te eten en geen alcohol te drinken. Zeker nu we begonnen zijn met ons IVF traject let ik hier extra op, daarvoor ook wel. Maar dan dronk ik nog wel eens een wijntje, want aangezien we al zo lang bezig zijn met onze kinderwens. Kun je er ook niet alles voor laten, en moet je ook nog een beetje kunnen genieten van het leven! Ik gebruik elke dag foliumzuur en vitaminen capsules, om te zorgen dat ik daar geen te korten van heb. Het is belangrijk dat je een eigen lifestyle creëert, waarbij jij/jullie je fijn voelen! En luister vooral naar wat je lichaam aangeeft, en zorg voor meer ontspanning in je leven. Ga er op uit, en onderneem leuke dingen!

2. Mediteren

Door dagelijks even te mediteren wordt je ontspannender. Zelf merk ik dat ik meer ontspannen ben als ik dit dagelijks even doe.  Als je moeite hebt met zwanger worden kan dit veel stress veroorzaken, en helemaal als je daarbij een IUI, IVF of ICSI behandeling ondergaat. Hiervoor gebruik ik 2 apps VGZ Mindfulness Coach en Insight Timer. Hier kun je verschillende oefeningen doen, en de meesten zijn ook nog eens gratis!

10 tips hoe zorg je goed voor jezelf tijdens een fertiliteitsbehandeling?

3. Blogs schrijven

Door blogs te schrijven, heb ik echt het gevoel dat ik mijn gevoelens en verdriet van me kan afschrijven. En ik merk dat ik hierdoor makkelijker over onze vruchtbaarheidsproblemen kan praten. Voordat ik blogs ging schrijven, hield ik een dagboekje bij met wat er allemaal gebeurde tijdens het begin van ons traject. En door dat ik ons verhaal deel, kunnen we hopelijk andere stellen helpen.

4. Bewegen

Ik kies er voor om elke dag zeker een half uur te wandelen met ons hondje Tiamo. Ik vind dit echt ontspannend om lekker buiten zijn, en even mijn gedachten los te laten. Als ik zin heb om langer te wandelen, dan doe ik dat. Ik probeer mezelf niks op te leggen dat ik ´moet´. Maar ik bekijk het per moment, en waar ik zelf zin aan heb. Vaak als ik lekker een eind heb gewandeld voel ik me vaak weer een stuk beter. Ook wandelen mijn man, Tiamo en ik vaak samen.

Wandelen met Tiamo

5. Verminder de stressfactoren waar jezelf WEL invloed op hebt

Adem doorHet is nu tijd om voor jezelf op te komen, en nee te zeggen tegen alles en iedereen die op dit moment stress bij je veroorzaakt. Zorg ervoor dat je ontspannen het traject in gaat, en denk nu een keer als eerst aan jezelf! Op dit moment kies ik ook even voor mezelf/ons. En leg ik daar de focus op in plaats van op anderen te letten. Ik denk maar zo, je kunt een ander niet veranderen maar je kunt zelf wel veranderen. Dus het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar laat het los!

6. Verwen jezelf met iets leuks

Verwen jezelf af en toe met iets leuks. Zoals een lekker warm bad, een leuk boek, iets wat je lekkers te eten. Het kunnen ook kleine dingen zijn, die geen geld hoeven te kosten! Zelf kies ik ervoor om lekker een warm bad te nemen zodat ik even kan ontspannen. En soms koop ik iets leuks voor mezelf, omdat je soms wel wat verdiend na al die spuiten en ziekenhuis bezoeken. 

7. Luister naar je lichaam

Het is erg belangrijk om tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling naar je lichaam te luisteren. Daar ben ik mezelf ook wel in tegen gekomen. Ik ben altijd wel een persoon dat maar door doet, en dus juist niet naar mijn lichaam luistert. Ik luister nu beter naar wat mijn lichaam aangeeft. Zeker nu ik bezig ben met het spuiten van hormonen, merk ik dat ik hier wel klachten van heb. Daardoor kies ik er nu wel voor om eens even rustig om de bank te gaan liggen, of zoek ik ontspanning door lekker in bad te gaan of iets leuks te doen. 

8. Samen met mijn man leuke dingen doen

Ik vind het fijn om samen leuke dingen met mijn man te doen. Het maakt eigenlijk niet uit wat het is als we maar samen zijn. Ik vind het belangrijk om tijdens het traject veel leuke dingen samen te ondernemen. Zodat onze relatie goed blijft in deze moeilijke en onzekere tijden. We hebben nu 4 concerten in het vooruitzicht, dan hebben we om wat naar uit te kijken!

Samen leuke dingen doen

9. Films of Series kijken

Ik vind het heerlijk om zo nu en dan een film of serie te kijken. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik hier gewoon even tijd voor maak. Lekker onder een dekentje met een kop thee erbij, en even lekker tijd voor jezelf. Tegenwoordig kijk ik veel films of series op Netflix. Ik kijk vaak samen met mijn man films en series, en zo nu en dan kijk ik zelf wat ik leuk vind!

10. Zoek steun en /of herkenning bij lotgenoten

Zoek steun en of herkenning bij lotgenoten op een social media of een forum. Dit kan je namelijk erg helpen door erover te praten met lotgenoten. Hierdoor voel je, je minder eenzaam en krijg je steun van lotgenoten. Dit heb ik zelf in het begin wel erg gemist, om te praten met lotgenoten. Want lotgenoten weten vaak precies wat je bedoelt, door dat je het zelfde mee maakt. Maar ik praatte er juist met vriendinnen en familie over, dit heeft mij ook zeker geholpen. Wil jij in contact komen met lotgenoten? Meld je dan nu aan bij de community van Niet vanzelf zwanger, en hopelijk komen we zo in contact met elkaar. En kunnen we elkaar steunen in deze onzekere tijden!

Bedankt voor het lezen van mijn blog, en hopelijk tot de volgende keer!


REGISTREREN

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie