Virus van afwachting

Doordat ik veel vragen kreeg over het stoppen van fertiliteitsbehandelingen heb ik de stoute schoenen aangetrokken door het Fertiliteitscentrum Zwolle (Isala) een berichtje te sturen via hun Instagram account. We vroegen of ze het leuk zouden vinden om een blog te schrijven over waarom zo goed als alle vruchtbaarheidsbehandelingen zijn gestopt. 

Na een nachtje geslapen te hebben kregen wij een positief bericht, het fertiliteitscentrum wou hierover een blog schrijven op Nietvanzelfzwanger.nl. Onderstaande mooie en duidelijke tekst kregen wij niet veel later in onze mailbox. 

Ik wil het Isala Fertiliteitscentrum hartelijk danken voor deze blog, hopelijk kunnen we in de toekomst op deze manier nog meer samenwerken 🙂

Op uitnodiging van Laura, oprichter van de community ‘nietvanzelfzwanger’, vertelt het Isala Fertiliteitscentrum waarom de deuren (tijdelijk) zijn gesloten.

Minimaliseren van verspreiding COVID-19 (het coronavirus)

Na China was Italië op 30 januari 2020 aan de beurt. Er werden 2 toeristen positief getest op het COVID-19 virus en het hek was van de dam. Heel snel breidde het virus zich verder uit en iedereen weet welke gevolgen dit tot op de dag van vandaag heeft voor de mens, de maatschappij, de economie en het dagelijkse leven.

Het stoppen of minimaliseren van het virus kan alleen wanneer contact tussen mensen wordt geminimaliseerd. Dit heeft consequenties óók voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Het leven staat letterlijk en figuurlijk stil.

Stay home corona virus

Spoedbehandelingen gaan door

Net als andere Fertiliteitsklinieken in Nederland (en in andere landen) is het beleid van Isala en het Fertiliteitscentrum in Zwolle aangescherpt met betrekking tot het uitvoeren van de reguliere behandelingen. De hoofdzaak is het minimaliseren van de mensenstroom en de menselijke contacten. Daarnaast is de focus gelegd op het helpen van collega’s die er alles aan doen om het virus te verslaan.

Het Fertiliteitscentrum heeft op het moment een minimale bezetting en ziet alleen de patiënten die bezig zijn met een traject en deze aan het afronden zijn. Het gaat om de embryotransfer en de zwangerschapsecho. Verder gaan spoedbehandelingen (denk aan invriezen van zaad- of eicellen wanneer een ernstige ziekte is geconstateerd) ook door.

De telefoon wordt beantwoord door collega’s van het contactcentrum en medewerkers van het Fertiliteitscentrum voor vragen van huisartsen en andere dringende vragen.

Helpen op andere afdelingen

Medewerkers van het Fertiliteitscentrum die besmet zijn met het virus of waarvan er enigszins een verdenking is op het hebben van het virus zijn thuis.

Een aantal collega’s blijft in teams de afdeling bemannen en een aantal collega’s worden ingezet op verschillende afdelingen binnen Isala. Denk aan de kinderafdeling, verpleegafdelingen, afdeling met verdachte besmettingen en op de afdeling waar de ernstig zieke patiënten liggen (besmet met het COVID-19 virus). Een aantal verpleegkundigen wordt ingewerkt op de intensive care zodat zij op een later moment ingezet zouden kunnen worden wanneer de nood aan de man is.

We hopen met z’n allen dat het virus binnen een aantal weken zo goed als verslagen is!

Dit bericht bekijken op Instagram

EMERGENCY Binnen Isala wordt een beroep gedaan op alle medewerkers om elkaar te steunen en te helpen waar nodig. Omdat onze polikliniek “gesloten” is zijn ook verschillende van onze collega’s ingezet op andere afdelingen ❤️ Één van de fertiliteitsartsen werkt op de “COVID-afdeling”, een ander ondersteunt artsassistenten die op de intensive care werkzaam zijn (peer support). Deze support is hard nodig!! Deze periode werkt een polikliniekassistente als secretaresse op de verdachte “COVID afdeling” en één van onze doktersassistenten werkt als secretaresse op de kinderafdeling. Daarnaast worden verpleegkundigen ingewerkt op de intensive care (IC) en kunnen zij opgeroepen worden wanneer het nodig is of verpleegkundigen gaan aan de slag op de recovery. Je ziet op de foto collega’s Alette en Diana op de IC. Geweldig dat er hulp geboden kan worden waar nodig! 🦸‍♂️🦸🏻‍♀️ #samenwerken #Zorgen #covid19 #strijdtegencorona #intensivecare #allehulpishardnodig #ziekenhuis #herstel #collega #isalawerkt #isalafertiliteitscentrum

Een bericht gedeeld door Isala Fertiliteitscentrum (@fertiliteitscentrum.isala) op

Reset

We snappen de verslagenheid wanneer het wachten op een vruchtbaarheidsbehandeling uitgesteld is en niemand met zekerheid kan zeggen wanneer behandelingen weer zullen worden gestart. Het “virus van afwachten” is een geestelijke beproeving en een bewuste stop waarbij een pauzeknop is ingedrukt.

Het Fertiliteitscentrum is bezig met een plan om na de crisis zo snel mogelijk een start te kunnen maken met het opnieuw inplannen en oproepen van patiënten. Tot die tijd hopen we met alle mensen om ons heen en de hele wereld dat het virus een halt toe wordt geroepen en dat het virus tot het verleden behoort. Hierna gaan we met elkaar vol goede moed “EEN NIEUW LEVEN” tegemoet.

Laten we hopen dat we de ‘pauzeknop” snel kunnen indrukken om weer verder te gaan!

“Push to reset de world”

GezondheidGezondheid

2 gedachten over “Virus van afwachting”

 1. Toppers! Hoewel ik meeleef met lotgenoten en zelf ook wel zorgen heb mbt vruchtbaarheidsbehandelingen, snap ik dat het corona-virus eerst verslagen moet worden. Pas goed op jezelf en op elkaar. ❤️

  Beantwoorden
 2. Het is ontzettend dubbel voor ons. Na heel veel tegenslagen was het eindelijk zover dat we konden starten alles leek goed. Eindelijk een lichtpuntje.. tot het telefoontje kwam dat het vanwege het corona-virus de afspraken niet door konden gaan. Het leek zo zicht bij en nu is het weer heel erg ver weg.

  Ik snap echt heel goed dat de virus de wereld uit moet. En laten we met zijn allen het nodige er aan doen. Zelf ben ik werkzaam in de gehandicaptenzorg en ook bij ons is het aanpoten en puzzelen. De bewoners snappen het allemaal niet en dan valt hun vaste programma met school/dagbesteding ineens weg en mogen ze alleen nog maar naar buiten op het terrein.
  Ik heb ontzettend veel respect voor alle zorgmedewerkers! ( en ook alle andere beroepen die door moeten gaan)
  Zorg goed voor jezelf en samen staan we sterk!♡

  Beantwoorden

Plaats een reactie