kosten voor een vruchtbaarheidsbehandeling

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, heb je hier soms hulp bij nodig. Er zijn verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen die hiervoor kunnen worden ingezet. Meestal gaat hier wel een tijdje overeen eer dat je in deze fase zit, maar hoe ouder je bent hoe eerder je het traject in kunt. Boven de 35 kun je al na een half jaar bij de huisarts om hulp vragen.

Kosten verschillende fertiliteitsbehandelingen

Er zijn verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen en afhankelijk van de reden waarom zwanger worden niet lukt zal men voor een passende optie kiezen. Soms is Ovulatie-Inductie (OI) wat staat voor het opwekken van de eisprong voldoende. Het kan ook zijn dat er Kunstmatige Inseminatie (KI) nodig is, met het eigen zaad of eventueel met donorzaad. Met Intra Uteriene Inseminatie (IUI) wordt dit zaad direct in de baarmoederholte ingebracht. De meest bekende behandeling is waarschijnlijk toch wel de In Vitro Fertilisatie (IVF), hierbij vindt de bevruchting in een reageerbuis plaats.

welke kosten worden vergoed tijdens fertiliteitstraject?

Welke kosten worden vergoed?

Er zijn nog meer opties wat betreft behandelingen en aan iedere vruchtbaarheidsbehandeling hangt een prijskaartje. De kosten kunnen ook nog eens per kliniek verschillen. Gelukkig worden de eerste drie IVF of ICSI-behandelingen tot je 43ste door de basisverzekering van je ziektekostenverzekering vergoed. Maar er moet wel een medische reden voor zijn. Je kunt niet zomaar voor een behandeling gaan, er moet wel degelijk een verminderde vruchtbaarheid zijn. Het kan zijn dat een eventuele vierde of meerdere behandelingen door de aanvullende verzekering wordt vergoed. Daarom is het altijd verstandig om, bij een kinderwens, de ziektekostenverzekeringen te vergelijken.

https://www.youtube.com/watch?v=KYxzIVfZByk

Wanneer kom je voor een behandeling in aanmerking?

Je kunt in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling als bijvoorbeeld je eileiders niet goed werken, als je ernstige endometriose hebt, een verminderde zaadkwaliteit, een niet herstelbare sterilisatie of bij onverklaarbare onvruchtbaarheid. Als er helemaal geen zaadcellen in het sperma te vinden zijn, zijn hier ook weer speciale behandelmethoden voor, zoals MESA, PESA of TESE. Meestal worden deze behandelingen gecombineerd met IVF of ICSI.

Welke voorwaarden zitten er aan vergoeding vruchtbaarheidstraject

Meestal hanteren verzekeraars een leeftijdsgrens voor de vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij vrouwen is dat vaak tot maximaal 43 jaar. De behandelingen kunnen worden uitgevoerd in een ziekenhuis, maar ook bij gespecialiseerde klinieken. Het is wel verstandig om vooraf te controleren of de zorgverzekeraar een contract heeft met deze kliniek. Soms worden zelfs vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland vergoed, je moet hier dan wel toestemming voor krijgen van je zorgverzekeraar.

worden kosten van een vruchtbaarheidsonderzoek vergoed?

Wanneer wordt een fertiliteitstraject niet vergoed?

Als je meer behandelingen nodig hebt dan dat de verzekering vergoedt, kun je ervoor kiezen om de behandelingen zelf te betalen. Dit wordt ook vaak gedaan als mensen bijvoorbeeld de voorgeschreven leeftijdsgrens zijn gepasseerd. In dat geval is het wel verstandig om eerst te informeren welke kliniek boven die leeftijdsgrens de behandeling wil uitvoeren. Bespreek ook met de arts wat de risico’s zijn als je boven een bepaalde leeftijd nog een poging wilt wagen om zwanger te worden.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie