Gemoedstoestand verbeteren met deze 8 supplementen

Lekker in je vel zitten is veel waard! Maar het is niet altijd even makkelijk om een goed humeur te hebben helemaal niet met alle tegenslagen die een vruchtbaarheidstraject kent. Gelukkig zijn er een aantal manieren hoe jij je gemoedstoestand verbeteren kunt. Voldoende beweging, een gezond dieet; twee doeltreffende manieren om jezelf beter te voelen.

Maar wist je dat er ook voedingssupplementen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je vrolijker en opgewekter wordt? Deze supplementen beïnvloeden namelijk het dopamineniveau in jouw lichaam in positieve zin.

Laten we, voordat we de 8 beste supplementen voor een betere gemoedstoestand beschrijven, eerst eens kijken wat de stof dopamine precies inhoudt.

Gemoedstoestand verbeteren

Wat is dopamine en wat doet het?

Dopamine is een chemische stof in je hersenen die een rol speelt bij tal van processen. Daarbij kun je denken aan de regulatie van jouw cognitie, geheugen, motivatie, stemming, aandacht en vermogen om te leren. Het helpt alsmede bij besluitvorming en slaapregulatie.

Onder normale omstandigheden wordt de productie van dopamine beheerd door het zenuwstelsel in jouw lichaam. Er zijn echter verschillende leefstijlfactoren en medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat het dopamineniveau daalt. Dit gaat vanzelfsprekend ten koste van een betere gemoedstoestand.

Een daling van het dopamineniveau kan resulteren in een aantal symptomen. Bijvoorbeeld het verlies van plezier in dingen die je ooit leuk vond, een gebrek aan motivatie en empathie, en een verslechterde gemoedstoestand.

Gelukkig kun je jouw dopamineniveau een handje helpen op een verantwoorde wijze.

https://www.youtube.com/watch?v=J2koLlOi0Dk

8 supplementen om gemoedstoestand te verbeteren

Zoals eerder beschreven in dit artikel, zijn er een aantal supplementen die jouw dopamineniveau een natuurlijke boost kunnen geven, zodat jouw humeur zal verbeteren en je lekkerder in je vel zit.

Het lijkt alsof het gebruik van CBD olie tegenwoordig een trend is om jezelf beter te voelen, maar er zijn nog meer effectieve remedies die jouw humeur verbeteren.

Het is belangrijk om te vermelden dat het altijd verstandig is om eerst een medisch specialist te raadplegen, alvorens je besluit om één of meerdere voedingssupplementen toe te voegen aan je dagelijkse dieet.

Gemoedstoestand verbeteren met deze 8 supplementen

1. Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die jouw spijsverteringskanaal bedekken. Ze helpen je lichaam goed te functioneren.

Probiotica – beter bekend als goede darmbacteriën – zijn niet alleen noodzakelijk voor de darmgezondheid, maar kunnen ze ook verschillende gezondheidsproblemen voorkomen of behandelen, waaronder stemmingsstoornissen.

Hoewel is aangetoond dat schadelijke darmbacteriën de productie van dopamine verminderen, is eveneens inzichtelijk gemaakt dat probiotica beschikken over het vermogen om het dopamineniveau te verhogen. Dit kan logischerwijs resulteren in een betere gemoedstoestand.

Verschillende onderzoeken bij ratten hebben een verhoogde productie van dopamine en een verbeterde stemming aangetoond, nadat zij een kwalitatief hoogwaardig probioticum toegediend kregen.

Bovendien bleek uit een andere studie bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) dat degenen die probiotische supplementen kregen, een vermindering van depressieve symptomen hadden. Dit in tegenstelling tot degenen die een placebo kregen.

Je kunt probiotica aan jouw dieet toevoegen door gefermenteerde voedselproducten (zoals yoghurt of kefir) te consumeren. Daarnaast is suppletie een goede manier om probiotica tot je te nemen.

Gemoedstoestand verbeteren met deze 8 supplementen

2. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba is een notenboom afkomstig uit China die al honderden jaren wordt gebruikt als remedie tegen verschillende gezondheidsproblemen.

Sommige studies hebben aangetoond dat suppletie van ginkgo biloba op de lange termijn de dopaminegehaltes bij ratten verhoogde, wat hielp bij het verbeteren van hun cognitieve functie, geheugen en stemming. Al deze factoren zouden vervolgens uitmonden in een betere gemoedstoestand.

Tevens toonde een reageerbuisstudie aan dat het extract van ginkgo biloba de secretie (ofwel productie / afscheiding) van dopamine leek te verhogen door oxidatieve stress te verminderen.

Deze voorlopige dier- en reageerbuisstudies zijn veelbelovend. Desalniettemin is er verder onderzoek nodig voordat wetenschappers kunnen bepalen of ginkgo biloba daadwerkelijk het dopaminegehalte bij mensen verhoogt.

Gemoedstoestand verbeteren met deze 8 supplementen

3. Curumine

Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma. Curcumine wordt geleverd in capsule-, thee-, extract- en poedervorm. Er wordt gedacht dat curcumine een antidepressieve werking heeft, omdat het de afgifte van dopamine verhoogt.

Een kleine studie toonde aan dat het nemen van 1 gram curcumine vergelijkbare effecten had als die van Prozac op het verbeteren van de stemming bij mensen met een depressieve stoornis. Er zijn eveneens aanwijzingen dat curcumine het dopaminegehalte bij muizen verhoogt.

Er is echter meer onderzoek nodig om de rol van curcumine bij het verhogen van het dopaminegehalte bij mensen te begrijpen.

magnesium supplement

4. Magnesium

Magnesium speelt een cruciale rol bij het gezond houden van jouw lichaam en geest. Het is dus niet verwonderlijk dat je dit mineraal zou kunnen inzetten voor het verkrijgen van een betere gemoedstoestand!

Magnesium en de antidepressieve eigenschappen ervan worden nog steeds niet volledig door de medische wereld begrepen, maar er zijn aanwijzingen dat een magnesiumtekort kan leiden tot een verlaagd dopaminegehalte en een verhoogd risico op een depressie.

Wanneer je niet genoeg magnesium middels je dieet binnenkrijgt, is het een goed idee om een magnesiumsupplement te gebruiken. Suppletie van dit mineraal kan er namelijk voor zorgen dat het magnesiumgehalte in jouw lichaam weer aan de vereiste waarden voldoet.

Voeding met vitamine D

5. Vitamine D

Vitamine D heeft veel rollen in je lichaam, waaronder de regulatie van bepaalde neurotransmitters, zoals – je raadt het wellicht al – de stof dopamine. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een betere gemoedstoestand en vitamine D hand in hand gaan.

Eén studie toonde verlaagde dopamineniveaus bij muizen aan die een vitamine D-tekort hadden. Suppletie van vitamine D3 zorgde ervoor dat het dopaminepeil weer in balans kwam, hetgeen ertoe leidde dat de muizen actiever en scherper waren.

Aangezien wetenschappelijk onderzoek beperkt is, is het moeilijk te zeggen of vitamine D-supplementen enig effect zouden hebben op de dopamineniveaus zonder een bestaande vitamine D-tekort.

Voorlopige dierstudies zijn veelbelovend, maar studies bij mensen zijn nodig om de relatie tussen vitamine D en dopamine beter te begrijpen.

Gemoedstoestand verbeteren met deze 8 supplementen

6. Groene thee

Groene thee wordt al lang geprezen vanwege de antioxiderende eigenschappen en het hoge gehalte aan goede voedingsstoffen. Het bevat daarnaast het aminozuur L-theanine, wat op een directe wijze jouw hersenen in positieve zin beïnvloedt.

L-theanine kan bepaalde neurotransmitters in jouw hersenen verhogen, waaronder dopamine.

Meerdere studies hebben aangetoond dat L-theanine de productie van dopamine verhoogt, waardoor een antidepressieve werking wordt bewerkstelligd en de cognitieve functie wordt verbeterd.

Bovendien suggereren studies dat zowel groene thee-extract als frequente consumptie van groene thee als drank de productie van dopamine kan verhogen. Dit kan leiden tot het verlagen van depressieve symptomen én een betere gemoedstoestand.

Gemoedstoestand verbeteren met deze 8 supplementen

7. Visolie

Visoliesupplementen bevatten voornamelijk twee soorten omega-3-vetzuren: Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Veel studies hebben inzichtelijk gemaakt dat visoliesupplementen antidepressieve effecten hebben en bij regelmatig gebruik verband houden met een betere gemoedstoestand.

Deze voordelen kunnen gedeeltelijk worden toegeschreven aan de invloed van visolie op de dopamineregulatie van het menselijk lichaam.

Een onderzoek bij ratten toonde bijvoorbeeld aan dat een met visolie verrijkt dieet de dopaminegehaltes in de frontale cortex van de hersenen met 40% verhoogde en de dopamine-bindende capaciteiten drastisch verbeterde.

Cafeïne

8. Cafeïne

Studies hebben aangetoond dat cafeïne de cognitieve prestaties kan verbeteren; onder meer door de afgifte van bepaalde neurotransmitters, zoals dopamine, te stimuleren. Er wordt gedacht dat cafeïne de hersenfunctie verbetert door de dopaminereceptorniveaus in jouw hersenen te verhogen.

Je lichaam kan echter een tolerantie voor cafeïne ontwikkelen, wat betekent dat het leert hoe het grotere hoeveelheden moet verwerken.

Daarom moet je mogelijk, nadat je geruime tijd cafeïne voor een betere gemoedstoestand gebruikt, meer cafeïne consumeren dan voorheen om dezelfde werking te ervaren.

hoeveelheid cafeïne per kopje

Interessante video

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie