Syndroom van Asherman

Wanneer je last van het Syndroom van Asherman hebt, is er sprake van verklevingen in je baarmoeder. De wanden van de baarmoeder zitten net zoals water aan elkaar verkleefd. Ook is hierbij de vorming van littekenweefsel aanwezig.

Hoe kunnen deze verklevingen ontstaan? Dat heeft te maken met een beschadiging van het baarmoederslijmvlies. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een operatie. Na een operatie is om bepaalde redenen het baarmoederslijmvlies beschadigd, waardoor de verklevingen in de baarmoeder ontstaan.

De gevolgen van het Syndroom van Asherman

Als je last van dit syndroom hebt, is er sprake van een verminderde vruchtbaarheid. De verklevingen in de baarmoeder maken het namelijk lastiger om zwanger te worden. Als je eenmaal zwanger bent, zijn de verklevingen alsnog een groot risico. Deze verklevingen kunnen zorgen voor een vastzittende placenta of voor een miskraam.

Wat zijn de oorzaken van het Asherman syndroom?

Hierboven gaven we al aan dat beschadigd baarmoederslijmvlies voor de verklevingen in de baarmoeder kan zorgen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat het baarmoederslijmvlies op meerdere manieren beschadigd kan raken. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat dit slijmvlies behoorlijk kwetsbaar is. Het slijmvlies is opgebouwd uit meerdere lagen. Bij sommige vrouwen die last van het Asherman syndroom hebben, is er ook een afwijking te zien bij de lagen van het baarmoederslijmvlies. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het syndroom van asherman zich vaker ontwikkelt bij vrouwen die dunner slijmvlies hebben.

Mogelijke oorzaken van het Syndroom van Asherman zijn in onderstaande lijst te vinden:

  • Het weghalen van de placenta
  • Een keizersnede
  • Een curettage
  • Een operatie aan de baarmoeder
  • Een infectie aan de binnenwand van de baarmoeder
  • Tuberculose
  • Een infectie in de baarmoeder veroorzaakt door chlamydia

 De meeste van deze oorzaken spreken voor zich. Wellicht heb je enige vraagtekens bij het woord ‘curettage’. Wat houdt dat exact in? We spreken van curettage als weefselresten uit de baarmoeder weggehaald worden. Dat gebeurt na een zwangerschap, na een miskraam of na een abortus.

ziekte van asherman

Wat zijn de symptomen bij het Syndroom van Asherman?

De klachten van het Asherman syndroom zijn behoorlijk typerend te noemen. Zo heb je weinig tot geen bloedverlies, heb je last van alleen wat bruine afscheiding en kan je flinke last van pijn in de onderbuik hebben. Deze drie klachten kunnen duidelijk op de aanwezigheid van het Syndroom van Asherman duiden. Heb je last van dergelijke klachten? Dan is het zeker aan te raden om spoedig naar de huisarts te gaan. Een huisarts kan een diagnose stellen en/of je verder op weg helpen door je door te verwijzen naar een specialist.

Het Asherman syndroom in combinatie met een zwangerschap

Het mag duidelijk zijn dat er een duidelijke connectie zit tussen zwanger raken en het Syndroom van Asherman. Als je last van dit syndroom hebt, is het niet zomaar mogelijk om zwanger te raken. Nee, in eerste instantie moeten de verklevingen in de baarmoeder verwijderd worden. Door de recente ontwikkelingen is het mogelijk om dit middels een operatie te doen. In de weken na deze operatie krijg je een extra vrouwelijk hormoon toegediend. Dit vrouwelijke hormoon moet ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies weer volledig hersteld.

Heb je last van het Asherman syndroom? Dan heb je helaas wel kans dat de verklevingen in de baarmoeder weer terugkomen. Voor een optimale behandeling kan je het beste naar het Spaarne Gasthuis gaan. Bij dit Gasthuis hebben de chirurgen ongelooflijk veel ervaring met dit syndroom en de bijbehorende operaties. De meeste huisartsen verwijzen je dan ook direct naar dit Gasthuis door, indien men vermoedt dat je last van het Syndroom van Asherman hebt.

Syndroom van Asherman

GezondheidGezondheid