In het menselijk lichaam is een belangrijke rol weggelegd voor de schildklier. Dit orgaan is onder meer verantwoordelijk voor de stofwisseling in het menselijk lichaam. De stofwisseling is eigenlijk het proces van het omzetten van eten naar energie. De schildklier zet dus het eten dat jij binnenkrijgt om in energie. Die energie wordt vervolgens door het lichaam gebruikt om de dag door te komen.
Bij de meeste mensen werkt de schildklier naar behoren, maar helaas hebben sommige mensen last van schildklierafwijkingen. In dit artikel vind je meer informatie over deze afwijkingen. We bespreken onder meer welke afwijkingen er bestaan, wat de symptomen van een schildklierafwijking zijn en wat je hier (mogelijk) aan kunt doen.

Wat zijn schildklierafwijkingen?
Als je last van een schildklierafwijking hebt, werkt je schilder niet naar behoren. Deze afwijkingen leiden tot een te traag werkende schildklier of tot een te snelwerkende schildklier. Beide varianten brengen bepaalde symptomen met zich mee; deze symptomen verschillen.
De oorzaak van een schildklierafwijking heeft meestal te maken met een auto-immuunziekte. Een dergelijke aandoening zorgt ervoor dat het afweersysteem niet meer goed werkt, waardoor het lichaam eigenlijk tegen zichzelf gaat werken. Daardoor kunnen onder meer de schildkliercellen aangevallen worden, waarna de schildklier dus te traag of te snel kan gaan functioneren.
Er zijn daarnaast nog meer oorzaken van een schildklierafwijking:
- Een beschadiging van de schildklier na een medische behandeling
- Een afwijking in de hypofyse (een klier in het midden van het hoofd)
- Een ontsteking van de schildklier (bijv. na een zwangerschap)
- Een acute zwelling van de schildklier
Te traag werkende schildklier
Een te traag werkende schildklier ontstaat in de meeste gevallen door de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte waardoor de schildklier te traag gaat werken. De schildklier maakt hierbij te weinig schildklierhormonen aan, waardoor je last van meerdere symptomen kunt krijgen. De mogelijke symptomen die je kunt ervaren, zijn de volgende:
-
- Last van haaruitval (op het hoofd, maar ook bij de wenkbrauwen)
- Een droge en bleke huid
- Continue koud hebben
- Last van psychische problemen, zoals somberheid of depressieve gevoelens
- Zwelling van het gezicht, de oogleden en het gebied rondom de schildklier
- Onregelmatige menstruatie (heftige menstruatie)
- Een lage hartslag
- Langzame spraak en een lage stem
- Last van gewichtstoename

Bij een te traag werkende schildklier is de schildklier niet in staat om al het eten te verwerken. Het eten wordt daarom niet volledig in energie omgezet, waardoor je een lusteloos gevoel kunt krijgen. Ondertussen blijft het eten in je lichaam achter, waardoor je last van overgewicht kunt krijgen.
Te snel werkende schildklier
Het is ook mogelijk dat je schildklier té veel schildklierhormonen aanmaakt. In dat geval is er meestal sprake van de auto-immuunziekte Graves. Deze auto-immuunziekte kan de volgende symptomen met zich meebrengen:
-
- Vermoeid gevoel
- Zweetaanvallen
- Verhoogde en onregelmatige hartslag (mogelijk hartkloppingen)
- Zwelling van de schildklier
- Bolling van de ogen (pijnlijke ogen)
- Last van diarree en gewichtsverlies
- Last van psychische klachten (angst, agressie en stemmingswisselingen
- Last van trillende handen
- Een opgejaagd gevoel (snel prikkelbaar)
- Een minder heftige menstruatie

Hoe kan een schildklierafwijking gediagnosticeerd worden?
Ervaar je de bovengenoemde symptomen? Dan kan dit mogelijk duiden op een te traag werkende of een te snelwerkende schildklier. Om hierachter te komen, is het noodzakelijk dat je een bloedonderzoek bij de huisarts uit laat voeren. De huisarts kan dit bloedonderzoek in de meeste gevallen zelf beoordelen. In enkele gevallen is ook een verwijzing naar de huisarts noodzakelijk.
Op de basis van het bloedonderzoek kan de diagnose gesteld worden. Er blijkt namelijk direct of er een tekort of een overschot van het schildklierhormoon is.
Hoe kan een schildklierafwijking behandeld worden?
De behandeling van een schildklierafwijking is afhankelijk van de symptomen, de oorzaak en het soort schildklierafwijking. Over het algemeen kan het volgende gesteld worden:
- Te traag werkende schildklier: hierbij krijg je medicijnen om het tekort van het schildklierhormoon aan te vullen. Deze medicijnen moet lange tijd (wellicht voor altijd) geslikt worden.
- Te snel werkende schildklier: hierbij krijg je in eerste instantie medicijnen om de aanmaak van het hormoon te remmen. Daarna kan er gekozen worden voor radioactief jodium; ook daarmee wordt de aanmaak geremd worden. In sommige gevallen is ook een operatie noodzakelijk waarbij een deel van de schildklier verwijderd wordt.
Wat toevallig dat jullie een dagje voor lopen qua terugplaatsing! Hopelijk inderdaad beiden snel mooi nieuws! Ga voor jullie duimen,…