Heb jij ook zo’n moeite om soms de medische termen te kunnen begrijpen? Vrouwen krijgen bijvoorbeeld te horen dat ze aan het ‘Polycyteus ovarium syndroom’ afgekort PCOS lijden. Wat is dat voor syndroom? Het is een syndroom dat bij zo’n 5 tot 10 procent van alle vrouwen voorkomt. Hiermee behoort polycyteus ovarium tot de meest voorkomende aandoening bij vrouwen op het gebied van hormonen.
PCOS Symptomen
PCOS staat te boek als een veel voorkomende hormonale aandoening. Hiervoor zijn twee hormonen eigenlijk verantwoordelijk: testosteron en insuline. Een opvallend kenmerk van dit syndroom is dat de symptomen per individu verschillen. We kunnen wel de volgende PCOS symptomen direct linken aan dit syndroom:
- Uitblijven van menstruatie
- Onregelmatige menstruatie
- Haarverlies
- Acne
- Overgewicht
- Verminderde vruchtbaarheid
- Veel kleine eiblaasjes in de eierstokken
Eigenlijk spreken alle symptomen voor zich, met uitzondering van het laatste PCOS symptoom. Als een arts een echo van je buik maakt, zijn daarop de eierstokken te zien. Als in die eierstokken meer dan 12 kleine eiblaasjes te zien zijn, duidt dat mogelijk op het polycyteus ovarium syndroom. Hebben jullie een kinderwens, zijn jullie al een tijdje bezig en heb je bovenstaande PCOS symptomen? Ik raad je aan om contact op te nemen met je huisarts!
Lees ook even rustig de uitleg van Isala door 😉

Verminderd vruchtbaar door PCOS?
Door het polycyteus ovarium syndroom kan je minder vruchtbaar zijn. Toch raakt ongeveer 30% van alle vrouwen met dit syndroom alsnog spontaan zwanger. Bij andere vrouwen is het zo dat de ontwikkeling van follikels lastiger verloopt. Deze follikels (of eiblaasjes genoemd) ontwikkelen zich moeizaam, waardoor er ook zeer moeizaam ovulatie ontstaan. Als de ovulatie uitblijft, is het simpelweg niet mogelijk om zwanger te worden.
De oorzaken van het polycyteus ovarium syndroom
Op welke manieren kan je last krijgen van deze hormonale aandoening? Bij sommige vrouwen speelt het overgewicht een bepalende rol. Overgewicht is ongelooflijk ongezond en kan in direct verband staan met dit syndroom. Daarnaast kan ook de leefstijl of een erfelijke aanleg de reden zijn van PCOS (polycyteus ovarium syndroom). Tot slot is het ook nog mogelijk dat er tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder sprake was van hogere hormoonwaarden. Dit kan jaren later dus nog gevolgen hebben als je tracht om zwanger te raken.

PCOS behandeling
Heb je een grote kinderwens terwijl je last van het polycyteus ovarium syndroom hebt? Geen zorgen! Er zijn tenslotte meerdere PCOS behandelingen. Het is daarbij wel van belang dat je eerst op streefgewicht zit. Als er sprake van overgewicht is, is het niet mogelijk om met de PCOS behandeling te starten. Het is dan ook zaak om eerst van de overtollige kilo’s af te komen. Als dat gelukt is, kan een arts meerdere PCOS behandelingen in gang zetten. Allereerst wordt gestart met ovulatie-inductie; daarmee wordt een ovulatie opgewekt met behulp van medicatie. Vervolgens kan een arts voor intra-uteriene inseminatie kiezen en tot slot nog voor IVF/ICSI. Het is dus goed om te weten dat er meerdere behandelingen beschikbaar zijn bij het polycyteus ovarium syndroom.
We moeten echter wel stellen dat PCOS meerdere gevolgen met zich mee brengt. Als je last van dit syndroom hebt, heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en een grotere kans op diabetes. Ook heb je in de toekomst een grotere kans op hart- en vaatziekten en baarmoederkanker. Des te meer reden om een bewuste/gezonde leefstijl er op na te houden. Overgewicht ligt altijd op de loer en is absoluut niet wenselijk.

Naast de lichamelijke risico’s brengt PCOS ook geestelijke risico’s met zich mee. Zo zorgt deze hormonale aandoening voor een grotere kans op angststoornissen, depressie en een laag zelfbeeld. Mocht je last van één of meerdere symptomen hebben, is het ontzettend belangrijk om spoedig aan de bel te trekken bij de huisarts! Met een juiste behandeling is het alsnog mogelijk om (spontaan) zwanger te raken!
Wat toevallig dat jullie een dagje voor lopen qua terugplaatsing! Hopelijk inderdaad beiden snel mooi nieuws! Ga voor jullie duimen,…