Je kunt op meerdere manieren onvruchtbaar raken. Helaas is het niet altijd mogelijk om de vinger op de zere plek te leggen. Met andere woorden: het is niet altijd duidelijk waar de onvruchtbaarheid vandaan komt. Als dat het geval is, wordt hier de medische term ‘onbegrepen verminderd vruchtbaar’ aangehangen. Deze term komt dus ter sprake als er geen oorzaak gevonden wordt voor het uitblijven van een zwangerschap.
Voor een ieder kan dit als zeer vervelend ervaren worden. Je bent verminderd onvruchtbaar, maar kan daar geen verklaring voor vinden. Dat kunnen we ons goed voorstellen. Echter heeft ongeveer 10% van de mensen hier ook daadwerkelijk last van. Bij de overige 90% wordt tijdens een onderzoek, bijvoorbeeld een oriënterend fertiliteitsonderzoek, wél een aanwijsbare reden gevonden.
Bij de 10% van de mensen is het dus niet mogelijk om een oorzaak te vinden. Ondanks meerdere onderzoeken is het simpelweg niet mogelijk om de vinger op de zere plek te leggen. Dit heeft overigens niet altijd met het menselijk lichaam te maken. Nee, de wetenschap is momenteel al ver, maar nog niet ver genoeg. Sommige gebeurtenissen in het lichaam zijn dan ook nog niet door de wetenschap te verklaren. Dat kan ook één van de redenen zijn waarom er over ‘onbegrepen verminderd vruchtbaar’ gesproken wordt. Gelukkig hebben we het hier niet over onvruchtbaarheid maar verminderde vruchtbaarheid, gelukkig komt het veel minder voor dat vrouwen helemaal niet zwanger kunnen worden.

Wat als je onbegrepen verminderd vruchtbaar bent?
Probeer je al langere tijd zwanger te raken? Lukt het maar niet, terwijl de dokter hier ook geen aanwijzing voor kan vinden? Dat kan als zeer vervelend ervaren worden, maar tegelijkertijd kan het ook als een opluchting aanvoelen. Enerzijds heb je namelijk de bevestiging dat er niks ernstigs aan de hand is. Als dat wel het geval zou zijn, blijkt dat wel uit de onderzoeken. Aan de andere kant lukt het je niet om zwanger te raken zonder verklaarbare reden. Dat is bijzonder frustrerend. Voor sommige vrouwen/mannen kan het ook als een hopeloze situatie aan gaan voelen. Een situatie waar je helaas weinig tot geen invloed op hebt.
Het is echter goed om te onthouden dat het soms iets langer duurt om zwanger te raken. Je hoeft dus niet direct de hoop op te geven. Nee, integendeel zelfs. In veel gevallen kan de wetenschap je ook gaan helpen. Zo kan een arts ervoor kiezen om een behandeltraject in gang te zetten. Een behandeltraject wordt alleen door de arts opgestart als hij/zij daar een daadwerkelijke meerwaarde in ziet. Sommige artsen besluiten om de natuur haar werk te laten doen. Met andere woorden: simpelweg te wachten totdat je wel zwanger raakt.

Als je al ouder bent, kan een arts wel besluiten om over te gaan tot een behandeltraject. Dat heeft dan puur te maken met de tijdsdruk die gaat tellen. Hierbij wordt in de meeste gevallen begonnen met IUI (Intra Uteriene Inseminatie). Bij deze behandeling wordt het sperma in een laboratorium opgewekt. Door deze opwekking blijven alleen de allerbeste zaadcellen over. Vlak voor de ovulatie worden deze zaadcellen, de allerbeste dus, in de baarmoeder van de vrouw gespoten.
Deze behandeling kan enkele keren achter elkaar geprobeerd worden. Heeft de behandeling na 5 á 6 keer nog niet het gewenste resultaat opgeleverd? Dan kan de arts besluiten om over te stappen naar een andere methode. In dat geval kan een arts altijd nog een IVF-traject voorstellen. Het is aan jou en je partner om te beslissen of je dit traject in wilt gaan. Dit traject kan als behoorlijk lang en slopend ervaren worden. Als je onbegrepen verminderd vruchtbaar bent, kan het echter absoluut ook de moeite waard zijn. Aan jou om te bepalen waar je keuze naar uit gaat!
Hey Lore, Hoe is het nog afgelopen? Ik heb al sinds mijn ovulatie 2 weken bloedverlies (helder tot bruin), waardoor…