Herhaalde miskraam wat is er aan te doen?

Herhaalde miskramen

Een miskraam behoort, helaas, tot de risico’s tijdens een zwangerschap. Als je twee of meer miskramen hebt gehad, spreken we van een herhaalde miskraam. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen primaire herhaalde miskramen en secundaire herhaalde miskramen:

Primaire herhaalde miskramen: hierbij heeft de zwangerschap niet langer dan 20 weken geduurd (in alle gevallen van een miskraam).
Secundaire herhaalde miskramen: hiervan is sprake als de vrouw in een eerder stadium een zwangerschap wel volledig uitgedragen heeft

Als we naar de statistieken kijken, zien we dat 15% van alle zwangerschappen uitmonden in een miskraam. Hierbij moeten we wel opmerken dat dit alleen om de geregistreerde zwangerschappen gaat. In sommige situaties is de zwangerschap namelijk nog niets een geregistreerd voordat de miskraam al plaats vindt.

De kans op herhaalde miskramen

Is het zo dat de kans op een miskraam groter is als je eerder al een miskraam hebt gehad? Nee, dat is niet per sé het geval. Als je eerder al een miskraam meegemaakt hebt, is de kans op een herhaling tijdens de tweede zwangerschap niet veel groter. Pas als je twee miskramen hebt gehad, is de kans bij de derde zwangerschap ongeveer 25%. Die kans is echter ook niet al te groot; de kans is tegelijkertijd namelijk 75% dat de zwangerschap wél goed gaat.
Hoe groot de kans bij jou is, is afhankelijk van je specifieke situatie. Onder andere je leeftijd en het aantal miskramen spelen hier een rol bij. Ook kan een arts hierbij aanvullend onderzoek verrichten, zodat er meer duidelijk wordt over de eventuele kans op herhaalde miskramen.
gezonde leefstijl kan een miskraam voorkomen

Wat is de oorzaak van een herhaalde miskraam?

Hoe komt het dat sommige vrouwen te kampen hebben met herhaalde miskramen? Feit is dat de oorzaken hiervoor flink uiteen kunnen lopen. De exacte oorzaak is dan ook afhankelijk van hoe ver de zwangerschap reeds gevorderd is. Hierbij moeten we echter ook constateren dat de oorzaak vaak niet gevonden wordt. De oorzaken kunnen in ieder geval bij zowel de man als de vrouw gezocht worden. In veel situaties is het dan ook zoeken naar een speld in een hooiberg.

De kans is echter ook aanwezig dat de oorzaak bij het vruchtje terug te vinden is. Dit heeft dan te maken met een chromosoomafwijking. De chromosoomafwijking kan ‘toevallig’ zijn; in dat geval is deze afwijking na de bevruchting ontstaan. Bij zowel de man als bij de vrouw kan er echter ook sprake van een erfelijke chromosoomafwijking zijn. Als dat het geval is, is verder onderzoek vereist. Die erfelijke chromosoomafwijking kan namelijk in de toekomst ook voor miskramen gaan zorgen.

Is het mogelijk om herhaalde miskramen te voorkomen?

Het is uitermate lastig om op deze vraag antwoord te geven. Dat heeft onder andere met bovenstaande paragraaf over de oorzaken te maken. Omdat de oorzaak niet altijd achterhaald kan worden, is het ook lastig om dit te voorkomen. Wel kunnen de volgende factoren ervoor zorgen dat je de kans op herhaalde miskramen zoveel mogelijk kunt beperken:

  • Een gezond lichaamsgewicht hebben
  • Alleen medicijnen in overleg met een arts slikken
  • Niet roken
  • Geen overmatig alcoholgebruik
  • Een gezond en gevarieerd voedingspatroon
  • Voldoende beweging
Alle informatie over een herhaalde miskraam
Dit zijn in feite zaken die je bij een gezonde leefstijl altijd er op na houdt. Deze gezonde leefstijl kan de kans op herhaalde miskramen verkleinen. Feit is wel dat de oorzaken veelal onbekend zijn, waardoor het zeer lastig is om je tegen een herhaalde miskraam te wapenen. Statistieken laten zien dat in 80% van alle gevallen van een herhaalde miskraam geen duidelijke oorzaak terug te vinden is. Dit blijft voor veel stellen dan helaas ook een grijs gebied.

De vriendelijkste zwangerschapstesten & ovulatietesten van Nederland, Friendly Test. Friendly Test is opgericht door Laura & Jurriën van Niet vanzelf zwanger, dezelfde of zelfs betere kwaliteit dan andere testen alleen een stuk vriendelijker! ♡ Via onze website krijg je altijd 5% korting op ons gehele assortiment!

Delen is lief!

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on facebook

Lieve reacties zijn altijd welkom!

Laura Kwint

Ho, Wacht! Ik wil je wat vertellen..

Wist jij dat ik een platform opgericht heb speciaal voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen? De community is volledig gratis en beschikt over een openbaar forum en besloten groepen. Kom in contact met lotgenoten en praat in vertrouwen over je emoties en leer nieuwe mensen kennen!