In Nederland heeft naar schatting 1 op de 10 vrouwen last endometriose. We spreken van endometriose als weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Het lastige hieraan is dat dit weefsel op baarmoederslijmvlies lijkt. Doordat het weefsel buiten de baarmoederholte zit, kan dit een behoorlijke pijn veroorzaken. Daarnaast kan endometriose ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid.
Hoe ontstaat endometriose?
De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met endometrium. Dit is een variant van slijmvlies en bevindt zich dus binnenin de baarmoeder. Bij elke menstruatiecyclus groeit dit slijmvlies met een bepaalde hoeveel aan. Indien je niet zwanger bent, wordt dit slijmvlies tijdens de menstruatie afgestoten. Door dit natuurlijke proces heb je altijd de perfecte hoeveelheid slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder.
Het afstoten van het slijmvlies gaat via de pagina. Maar, een gedeelte van het menstruatievocht kan ook in de buikholte terecht komen. Dat is het geval als het slijmvlies via de eileiders afgestoten wordt. Indien het slijmvlies in de buikholte terecht komt, is er sprake van endometriose. In een normale en gezonde situatie wordt het slijmvlies in de buikholte door het immuunsysteem opgeruimd. Als dat natuurlijke proces niet goed functioneert, is het mogelijk dat het slijmvlies zich aan de buikholte gaat hechten. Op deze manier is het mogelijk dat er zogeheten endometriosehaarden ontstaan in/bij de buikholte.

De symptomen van Endometriose
Veel vrouwen zullen ongetwijfeld in eerste instantie niet door hebben dat ze last van endometriose hebben. Dat komt puur doordat deze aandoening zich aan de binnenkant van het lichaam bevindt. Er zijn echter wel enkele klachten waar je endometriose aan kunt herkennen. Dit zijn behoorlijk specifieke klachten die je in onderstaand lijstje kunt vinden:
- Voor of na de menstruatie veel pijn
- Tijdens het vrijen veel pijn
- Een langdurige en/of hevige menstruatie
- Pijn bij het plassen
Als je last van één of meerdere symptomen hebt, is het van belang om spoedig een afspraak bij de huisarts te maken. Bovenstaande symptomen zijn behoorlijk specifieke klachten voor endometriose. Tegelijkertijd zijn er ook andere symptomen die mogelijk op endometriose kunnen wijzen. Dat is bijvoorbeeld pijn in de vagina, last van rugpijn, een bovengemiddeld vermoeid gevoel en een opgeblazen gevoel.
Kortom: heb je voor, tijdens of na de menstruatie veel pijn? Neem de klachten altijd serieus en overleg direct met je arts. Dat geldt ook voor pijn tijdens het vrijen en als je last van een hevige/langdurige menstruatie hebt.

Behandeling van endometriose
Endometriose heeft bepaalde raakvlakken met de vruchtbaarheid. Maar: hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe groter de kans is dat je vruchtbaar blijft. Des te meer reden om spoedig een afspraak bij de huisarts te maken. Als je last van endometriose hebt, kan een arts met verschillende behandelingen aan de slag gaan. De volgende behandelingen worden veelvuldig toegepast bij endometriose:
- Chirurgische ingrepen
- Acupunctuur, homeopathie, osteopathie of andere alternatieve therapieën
- Hormonale therapie
Voor welke behandelvorm de arts kiest, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Met andere woorden: de behandeling bij endometriose is altijd maatwerk. De behandeling moet specifiek voor jou op maat gemaakt en is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere een eventuele kinderwens, jouw leeftijd en de plek van de endometriose zijn belangrijke factoren.
Overigens moet de arts uiteraard allereerst de diagnose stellen. Dat kan aan de hand van een echo/kijkoperatie. Hierbij wordt gekeken naar afwijkingen in de buikholte en eierstokken. Ook met behulp van een MRI scan is het mogelijk om endometriose te herkennen. Bij de uiteindelijke diagnose is er in 9 van de 10 gevallen gebruik gemaakt van meerdere technieken: lichamelijk onderzoek, MRI, kijkoperatie en/of echo.

Wat toevallig dat jullie een dagje voor lopen qua terugplaatsing! Hopelijk inderdaad beiden snel mooi nieuws! Ga voor jullie duimen,…