Cyclusproblemen of onregelmatige cyclus

Een menstruatiecyclus verloopt over het algemeen volgens een vast stramien. Deze cyclus loopt vanaf de eerste dag van de bloeding tot de volgende dag van de eerste bloeding. Als we het over een regelmatige menstruatiecyclus hebben, valt deze cyclus binnen bepaalde grenzen. Zo duurt een regelmatige menstruatiecyclus minimaal 21 dagen en maximaal 42 dagen. Bij een regelmatige menstruatiecyclus is er tevens vaak sprake van een eisprong.

Ik heb menstruatie problemen maar wij hebben een kinderwens

Indien de cyclus van de menstruatie tussen de 26 * 36 dagen ligt, is de kans op een eisprong het grootste. Maar, het is ook goed mogelijk dat de eisprong niet plaatsvindt. Dat is met name het geval bij een onregelmatige menstruatiecyclus. Ook kan de cyclus volledig uitblijven. Het gevolg? Je kunt moeizaam zwanger worden. Het is mogelijk, maar het gaat moeilijker/moeizamer.

De situatie waarin de menstruatie uitblijft

Het kan altijd gebeuren dat je lichaam ietwat uit balans is. Als dat het geval is, kan de menstruatie uitblijven. Deze menstruatie kan óók uitblijven als je normaliter wel een regelmatige cyclus hebt. Het lichaam kan echter uit balans raken door externe factoren; denk hierbij bijvoorbeeld aan stress. Stress heeft altijd een negatieve invloed op het menselijk lichaam. Het gevolg kan onder andere zijn dat de menstruatie uitblijft. Indien de menstruatie langer dan een paar weken uitblijft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Een huisarts kan voor een onttrekkingsbloeding zorgen, zodat de menstruatie alsnog plaats gaat vinden.

Wat als je menstruatie uitblijft?

Het kan ook voorkomen dat de periode tussen twee menstruaties langer dan 6 maanden is. In dat geval spreken we van ‘amenorroe’. Mocht je nog nooit een menstruatie hebben gehad, wordt dat aangeduid met de term ‘primaire amenorroe’. Ben je al 16 jaar of ouder en nog nooit ongesteld geweest? Dan is een bezoekje aan de huisarts ook aan te raden.

De situatie waarin de cyclus onregelmatig is

Je kunt ook te maken krijgen met een onregelmatige cyclus. Daarbij is er dus wel sprake van menstruatie, maar dit vindt min of meer op willekeurige basis plaats. We spreken van oligomenorroe als de periode tussen de menstruaties in tussen de 36 dagen en 6 maanden lang is. Het lastige hierbij is dat er geen regelmaat in de cyclus zit. Hierdoor is het ook lastig om te kunnen bepalen of/wanneer de eisprong plaatsvindt.

Het kan ook mogelijk zijn dat je te maken hebt met een onregelmatige cyclus met een kort tijdsbestek. Als de cyclus korter dan 21 dagen duurt, spreken we van polymenorroe.

Ik heb een onregelmatige cyclus wat nu?

Is er een behandeling mogelijk bij cyclusproblemen?

Mijn cyclus is onregelmatig wat moet ik nu?Heb je te maken met een onregelmatige cyclus? Of blijft de menstruatie regelmatig volledig uit? Dan is het raadzaam om een afspraak bij de huisarts te maken. Een huisarts kan op meerdere manieren onderzoek doen naar de oorzaken van een onregelmatige cyclus. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met een zogeheten ‘onttrekkingsbloeding’ de menstruatie alsnog op te wekken.

Mocht de menstruatie uitblijven, kan dat verscheidene redenen hebben. Zo is het ook mogelijk dat stress dit veroorzaakt. In sommige gevallen kan de huisarts je doorsturen naar een gynaecoloog. Een gynaecoloog kan een zogeheten Oriënterend Fertiliteitsonderzoek, ook wel aangeduid met de afkorting OFO, opstarten. Bij dit onderzoek gaat de gynaecoloog, aan de hand van bloedonderzoek en een echo, op zoek naar factoren die terug te vinden zijn in de hormoonhuishouding. Een menstruatiecyclus heeft uiteraard een hoop van doen met hormonen. Mocht er iets met de hormonen mis zijn, kan dat duidelijk worden aan de hand van een OFO. Voordat het zo ver is, moet je wel een doorverwijzing van de huisarts hebben. Bij cyclusproblemen is dan ook de eerste stap om een afspraak bij je huisarts te maken!

GezondheidGezondheid