Buitenbaarmoederlijke zwangerschap symptomen & diagnose

Indien er sprake van een zwangerschap buiten de baarmoeder is, spreekt men over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In dat geval groeit de embryo buiten de baarmoeder in plaats van ín de baarmoeder. Hoe dit ontstaat, of dit te voorkomen valt, wat de symptomen zijn en of er eventuele behandelingen mogelijk zijn, lees je in dit uitgebreide artikel. Wij hebben alle informatie omtrent een buitenbaarmoederlijke zwangerschap op een feitelijke manier in dit artikel uiteengezet.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap precies?

Normaliter komen een eicel en een zaadcel met elkaar in contact. De zaadcel moet de eicel bevruchten, waarna de bevruchte eicel zich in de baarmoeder kan nestelen en daar kan gaan groeien. In sommige situaties is het mogelijk dat de bevruchte eicel zich niet ín de baarmoeder nestelt, maar buiten de baarmoeder. Dit is uiteindelijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Over het algemeen kan gesteld worden de bevruchte eicel op één van de volgende plekken groeit in plaats van in de holte van de baarmoeder:

  • In een eileider (meest voorkomende bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap)
  • In een eierstok
  • Elders in de buik

Wetenschappers stellen dat de bevruchte eicel in nagenoeg alle gevallen in eileider is genesteld. Een bevruchte eicel in een eierstok of elders in de buik is mogelijk, maar komt niet al te vaak voor. Dezelfde wetenschappers stellen dat minder dan 1 op 100 zwangerschappen buiten de baarmoeder plaatsvindt. Op het moment dat een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder bevindt, is deze niet in staat om uit te groeien tot een baby. Het is daarbij ook niet mogelijk om de bevruchte eicel te verplaatsen naar de holte van de baarmoeder.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Hoe ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Op het moment dat een vrouw een eisprong heeft, komt er uit de eierstok een eicel vrij. Het uiteinde van eileider vangt de eicel vervolgens op, waarna de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Als dat het geval is, raak je als vrouw zijnde zwanger. Maar, het zwangerschapsweefsel moet daarvoor wel in de baarmoeder terecht komen. Als dat niet het geval is, is er dus sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een dergelijke zwangerschap ontstaat dus doordat het zwangerschapsweefsel niet ín de baarmoeder terecht komt, maar blijft ‘steken’ in bijvoorbeeld de eileider. De bevruchte eicel vindt zijn weg naar de baarmoeder niet en kan daardoor niet uitgroeien tot een baby.

Een dergelijke zwangerschap ontstaat dus door een verkeerde verplaatsing van het zwangerschapsweefsel. Dit weefsel blijft in de eileider (of heel soms bij de eierstok of elders in de buik) hangen, waardoor de bevruchte eicel niet uit kan groeien tot een baby.

Wat zijn de buitenbaarmoederlijke zwangerschap symptomen?

Het lastige van een dergelijke zwangerschap zijn de wisselende klachten. Het ene moment voelt alles goed aan, terwijl je het volgende last van buikpijn hebt. Feit is dat een vrouw tijdens een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bovengemiddeld buikpijn heeft op de plek waar het zwangerschapsweefsel aan het groeien is. Dit kan dus links of rechts onderin de buik zijn.

 Een ander kenmerkend symptoom is bloed uit de vagina. Dit bloed komt vanaf het slijmvlies van de baarmoeder en vindt via de vagina zijn weg naar buiten. Ook dit is een duidelijk symptoom van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarentegen zijn er óók vrouwen die een tijd helemaal geen last van de symptomen hebben. Zij voelen zich langere tijd goed, totdat ze last van acute klachten krijgen. Daar vallen onder meer de volgende buitenbaarmoederlijke zwangerschap symptomen onder:

  • Plots hevige pijn in de buik
  • Plots hevige pijn in de schouder(s)
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Flauwvallen
  • Sneller kloppend hart
  • Gevoel om te moeten poepen

Heb je last van één of meer van bovenstaande symptomen? Dan is het onwijs belangrijk om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met het ziekenhuis. Bel het nummer dat je van jouw gynaecoloog hebt ontvangen voor noodsituaties. Mocht de pijn echt niet te verdragen zijn, is het ook mogelijk om 112 te bellen.

diagnose buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Hoe kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geconstateerd worden?

Als je last van één of meer van bovenstaande symptomen hebt, is het belangrijk om je nader te laten onderzoeken. Een gynaecoloog heeft grofweg twee mogelijkheden voor een dergelijk onderzoek: een bloedonderzoek of een echo. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap echo kan plaatsvinden tot ongeveer een zwangerschap van 5 weken. Ben je korter dan 5 weken zwanger? Dan is het voor de gynaecoloog nog niet mogelijk om te constateren of de zwangerschap binnen of buiten de baarmoeder plaatsvindt.

Op het moment dat de gynaecoloog geen zwangerschapsweefsel ziet zitten, kan hij/zij overgaan tot een bloedonderzoek. Bij dit bloedonderzoek wordt gekeken of het hormoon HCG in het bloed aanwezig is. Dit is hét zwangerschapshormoon. Mocht dit hormoon niet in je bloed aanwezig zijn, dan is dat een duidelijk signaal.

Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voorkomen worden?

Een dergelijke zwangerschap komt bij minder dan 1 op de 100 zwangerschappen voor. Is het alsnog mogelijk om een dergelijke zwangerschap volledig te voorkomen? Heb je als vrouw zijnde invloed op een dergelijke situatie? Nee, dat heb je niet. Je bent in feite overgeleverd aan de grille van het lichaam. In het lichaam loopt niet altijd alles gesmeerd, waardoor een dergelijke zwangerschap nooit volledig te voorkomen valt. Mocht je de symptomen ervaren, is het van belang om je zo spoedig mogelijk te laten controleren/onderzoeken.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie