Als je in optimale conditie bent, is het mogelijk om spontaan zwanger te raken. Een van de ‘vereiste’ daarvoor is dat je eileiders niet afgesloten zijn. Heb je wel last van twee afgesloten eileiders? Dan kan je niet spontaan zwanger raken. De open eileiders zijn namelijk nodig om de zaadcellen naar de eierstok te vervoeren. Deze zaadcellen komen vanuit de vagina en de baarmoeder en gaan dus naar de eierstok. Als de eicel bevrucht is, gaat deze via de eileiders weer terug naar de baarmoeder. Door deze werking heb je dus open eileiders nodig.
De diagnose afgesloten eileiders
Er zijn meerdere situaties denkbaar waarbij de eileiders niet meer open zijn. Dit kan gediagnosticeerd worden met een kijkoperatie of een röntgenfoto. Uit deze operatie/foto blijkt direct of de eileiders afgesloten zijn. Overigens is het daarbij ook mogelijk dat één van de twee eileiders open is. Op dat moment is het zeker mogelijk om spontaan zwanger te worden. De kans daarop is alleen een stukje kleiner geworden.

Maar, op welke manieren kunnen de eileiders nou afgesloten worden? Met andere woorden: wat zijn de mogelijke oorzaken van afgesloten eileiders? We kunnen wel stellen dat dit op meerdere manieren kan gebeuren. Zo kan een seksueel overdraagbare aandoening zorgen voor een ontsteking aan de eileiders. Die ontsteking kan zorgen voor een ontstopping van de eileiders. Ook is het mogelijk dat je door een eerdere buikoperatie, door verklevingen of door endometriose. In het laatstgenoemde geval zijn er stukjes van het slijmvlies buiten de baarmoeder gekomen.
De onderzoeksmogelijkheden
Om eventuele afgesloten eileiders vast te kunnen stellen, moet hier in een ziekenhuis onderzoek naar worden gedaan. Dit kan met behulp van een zogeheten hysterosalpingografie (HSG). Dit is een poliklinisch onderzoek waarbij de arts vloeistof in je lichaam pompt. Door de gang van die vloeistof te volgen, kan direct vast worden gesteld of de eileiders afgesloten zijn of niet. Wel is het goed om te weten dat een HSG enigszins pijnlijk kan zijn. Dit verschilt echter van vrouw tot vrouw.

De andere mogelijkheid is een kijkoperatie; een zogeheten diagnostische laparoscopie. Hierbij worden de buikholte inclusief de organen onderzocht. Tijdens en na de kijkoperatie kan de arts beoordelen wat de staat van de eileiders is. Bij een diagnostische laparoscopie is er een kleine kans op complicaties.
Kijkoperatie uitgelegd in een video
Wat als je eileiders dicht zijn?
Blijkt uit één van de onderzoeken dat de eileiders dicht zijn, hoef je niet direct te wanhopen. Als één van de twee eileider dicht is, heb je alsnog kans om spontaan zwanger te worden. De kans daarop is weliswaar afgenomen, maar is nog steeds aanwezig. Overige factoren, zoals de kwaliteit van het zaad van de man en de leeftijd van de vrouw, spelen daar ook nog een rol bij.

Mochten nou beide eileiders afgesloten zijn, heb je meerdere mogelijkheden. In sommige situaties kan een arts een vruchtbaarheid bevorderende operatie voorstellen. Bij een dergelijke operatie worden verklevingen weggehaald, waardoor de eileiders niet meer afgesloten zijn. In diverse ziekenhuizen in Nederlanden kun je de operatie ondergaan bijvoorbeeld: Erasmus MC of bij Isala Zwolle.
In het merendeel van de gevallen stelt de arts echter IVF voor. Dit is een specifieke vruchtbaarheidsbevalling waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt. De afkorting IVF staat voor ‘In Vitro Fertilisatie’; simpel vertaald betekent dit ‘bevruchting in glas’. De bevruchting vindt dus niet, zoals normaal gesproken, in het vrouwelijk lichaam plaats. Door de jaren heen zijn de ivf-technieken flink veranderd en verbeterd. De kans op een zwangerschap middels de ivf-techniek is dan ook gegroeid. Uit recent onderzoek blijkt hierover het volgende: ‘50% van alle stellen die IVF proberen, hebben na drie behandelingen een zwangerschap te pakken’. Je hebt middels IVF dus zéker de kans dat je alsnog zwanger wordt ondanks afgesloten eileiders!
Hey Lore, Hoe is het nog afgelopen? Ik heb al sinds mijn ovulatie 2 weken bloedverlies (helder tot bruin), waardoor…