Wat is sperma of zijn zaadcellen?

Om zwanger te worden, is een combinatie van een zaadcel en een eicel benodigd. Deze zaadcellen komen ‘vrij’ op het moment dat een man een zaadlozing heeft. Tijdens een zaadlozing komt er een behoorlijke hoeveelheid sperma vrij; deze sperma verlaat onder hoge snelheid het mannelijk lichaam en komt in het geslachtsdeel van de vrouw terecht. Het gevolg is dat het geslachtsdeel van de vrouw overspoeld wordt met miljoenen zaadcellen. Op het moment dat je zwanger wilt worden, dan is het noodzakelijk dat één van deze zaadcellen de eicel gaat bevruchten.

Helaas is het niet altijd mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te raken; de oorzaak daarvoor kan mogelijk te vinden zijn in de matige kwaliteit van de zaadcellen. Als het sperma van matige kwaliteit is, zijn de zaadcellen ook van een matige kwaliteit. Deze zaadcellen zijn vervolgens niet in staat om de eicel te bevruchten, waardoor een natuurlijke zwangerschap uitblijft. In dit artikel vertellen we je graag meer over sperma, de zaadcellen en de mogelijkheden om problemen met zaadcellen op te lossen.

Sperma uitgelegd

Op het moment dat een man klaarkomt, komt er sperma uit zijn geslachtsdeel. Sperma is een vloeistof met een ietwat melkachtige kleur. De vloeistof is stroperig, maar wordt na verloop van tijd wel waterig. Dat is bijvoorbeeld het geval als je sperma een tijdje in een (glazen) potje laat zitten. Het sperma bestaat overigens uit zowel zaadcellen als uit zaadvocht. Om zwanger te kunnen raken, heeft de vrouw een sterke zaadcel nodig. Een zaadcel die in staat is om de eicel te bevruchten, waardoor er een embryo kan ontstaan.

wat zijn zaadcellen

Bij de zaadlozing van een man komt er maximaal vijf millimeter sperma uit de penis. Deze minieme hoeveelheid bevat echter honderd- tot tweehonderd miljoen zaadcellen. Mogelijk heeft één van deze zaadcellen het in zich in om de eicel te bevruchten. Dat is echter afhankelijk van de vorm en van de beweeglijkheid van de zaadcellen. Uiteraard speelt ook het aantal zaadcellen een rol; des te meer zaadcellen in de vagina terecht komen, des te groter de kans op een zwangerschap is.

Detail video over sperma uitgelegd

Zaadcellen in detail

Een zaadcel bestaat uit drie delen: een kop, een middenstuk en een zweepstaart. Als je een zaadcel onder een microscoop bekijkt, heeft het iets weg van een kikkervisje. In een kleine zaadcel bevindt zich erfelijk materiaal van de man; dit materiaal bepaalt onder meer of de baby een jongen of een meisje gaat worden. voordat het zover is, moet de zaadcel wel in contact komen met de eicel. Of beter gezegd; de zaadcel moet de eicel kunnen bevruchten.

zaadcellen in detail

Bij een zaadlozing raakt een man honderd- tot tweehonderd miljoen zaadcellen kwijt. Binnen deze groep van zaadcellen kunnen zich zaadcellen met een afwijkende vorm voordoen. De zaadcellen met een afwijkende vorm zijn níet in staat om de eicel te bevruchten.

De bevruchting van een vrouw

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet een zaadcel de eicel bevruchten om zwanger te raken. Maar, hoe en waar treffen de zaadcel en de eicel elkaar? Nadat de zaadcellen in de vagina terecht zijn gekomen, worden deze via de eileider naar de baarmoeder gebracht. Gedurende deze ‘reis’ vallen er veel zaadcellen af. In de meeste gevallen halen uiteindelijk een paar duizend zaadcellen de eileider. Van deze duizend zaadcellen komen er uiteindelijk een paar honderd bijna in contact met de eicel.

Wat is sperma of zijn zaadcellen?

Het contact tussen een zaadcel en een eicel moet plaatsvinden in de baarmoeder. Het sperma met de zaadcellen moet op het juiste moment in baarmoeder zitten; op het moment dat er een eicel voorbijkomt. Dit moment kan enige tijd op zich laten wachten, maar gelukkig blijven de zaadcellen zo’n 2 tot 4 dagen in de baarmoeder van de vrouw zitten. Na verloop van tijd sterven de zaadcellen uit, indien deze niet succesvol in contact zijn geweest met een eicel. Hoe lang dit proces duurt, is met name afhankelijk van de kwaliteit van het sperma.

zwangerschap blijft uit

Spontane zwangerschap blijft uit

Op het moment dat een zaadcel en een eicel succesvol met elkaar in contact komen, ontstaat er een embryo. Deze embryo groeit uiteindelijk uit tot een baby. Helaas is het niet voor elk stelletje mogelijk om een spontane zwangerschap te krijgen. Eén van de oorzaken hiervoor kan de kwaliteit van het sperma zijn. Als de kwaliteit van het sperma ondermaats is, lukt het de zaadcellen simpelweg niet om de eicel te bevruchten. Als er geen zicht op het herstel van de kwaliteit van het sperma is, kan een stelletje besluiten om op een andere manier zwanger te raken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk dankzij een donor; een donor staat een bepaalde hoeveelheid sperma af, waarna deze sperma in de vrouw toegediend wordt middels IUI. Als deze sperma van de juiste kwaliteit is, kan het alsnog lukken om de eicel op een succesvolle manier te bevruchten.

Mocht de bevruchting niet optreden bij een IUI behandeling dan zijn er altijd nog andere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF, ICSI 🙂

GezondheidGezondheid