Wat is een miskraam en hoe herken je een miskraam?

Alles wat je moet weten over een miskraam

Er kan altijd iets misgaan tijdens de zwangerschap. Als natuurlijk zwanger worden al een lastige taak is, dan wil je er het liefst voor zorgen dat er geen problemen meer ontstaan. Echter is er een onderdeel waar je vrijwel geen invloed op hebt: een miskraam. Deze miskraam meemaken is ieders angst, waardoor je goed moet weten wat het inhoudt en hoe je het kunt herkennen. Zo zorg je ervoor dat je overal van op de hoogte bent en je ook weet waar je eventueel terecht zou kunnen. Lees daarom snel onderstaande informatie door.

Emoties vruchtbaarheidsbehandeling

Wat is een miskraam?

Een miskraam wordt gezien als het afstoten van een niet levensvatbaar vruchtje. Dit kan tot 16 weken in de zwangerschap voor komen en gaat gepaard met bloedverlies en buikpijn. Vaak komen er ook nog verschillende zwangerschapsverschijnselen bij kijken, zoals bijvoorbeeld misselijkheid en gespannen borsten. In sommige gevallen zie je dit al op de eerste echo, waardoor je ermee geconfronteerd wordt. Dit is de missed abortion. Je hebt dan nog geen verschijnselen gehad, doordat de zwangerschap nog intact wordt gehouden.

Een miskraam komt lang niet bij iedereen voor. Bloedverlies komt namelijk bij 1 op de 5 vrouwen voor in de eerste 16 weken, maar dit hoeft nog niet direct op het afstoten te duiden. In de helft van de gevallen stopt het bloedverlies namelijk vanzelf, waarna de zwangerschap op een normale manier wordt doorgezet. Je moet het wel in de gaten houden. Wanneer er namelijk nog andere klachten bij komen kijken, is de kans groot dat er een miskraam ontstaat.

Hoe herken je een miskraam?

Hoe herken je een miskraam?

Een miskraam herken je in eerste instantie met bloedverlies. Doordat dit vaker voorkomt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Het bloedverlies kan wel binnen enkele uren of dagen toenemen. De hevigheid neemt hierbij toe en je verliest daarna het vruchtje in de vorm van een mix tussen stolsels en weefsel. Veel mensen ervaren hier ook menstruatiepijn en weeën. Om deze pijnen tegen te gaan kun je paracetamol slikken. Na overleg met een arts kun je ook overgaan op ibuprofen. Zodat de ergste buikpijn onder controle kan worden gehouden. Neem in de eerste maanden van de zwangerschap te allen tijde contact op met jouw verloskundige.

Het is dan wel goed om te bekijken wat hevig bloedverlies is. Bij een miskraam is bloedverlies zorgwekkend wanneer het niet meer in het maandverband opgevangen kan worden. Als je iedere 20 minuten of korter een nieuw maandverbandje moet pakken, dan kan het ook gevaarlijk zijn voor de rest van je gezondheid. Je kunt immers ook sneller flauwvallen bij hevig bloedverlies. Ook heftige buikpijn en koorts zijn zorgwekkend. Afhankelijk van de klachten wordt er gekeken of er direct een afspraak gemaakt moet worden of dat er nog even gewacht wordt.

Wat kun je doen tijdens deze periode

Als er tijdens een echo een missed abortion wordt geconstateerd, dan komt dit hard aan. De zwangerschap is immers nog intact, terwijl de vrucht wel al aan het sterven is. Je hebt dan nog geen verschijnselen, maar het is eigenlijk al zover. Ook kan het zijn dat er wel al bloedverlies opgetreden heeft, maar dat nog niet alles uit de baarmoeder is. Je hebt dan meerdere opties. Je kunt namelijk afwachten of kiezen voor een curettage. Wanneer je besluit af te wachten, wat door de meeste vrouwen wordt gekozen, dan wordt het verloop goed in de gaten te houden. Het vruchtje wordt over het algemeen binnen 2 weken na het begin van de bloedingen afgestoten. Soms duurt het iets langer. Met deze optie wordt de verwerking ook iets eenvoudiger.

Sommigen geven tijdens een miskraam echter de voorkeur aan een curettage. Het afwachten kan namelijk lang duren, waardoor het ook emotioneel zwaar wordt. In feite heeft een curettage zowel een praktische als emotionele reden. Zo kan aanhoudend of ruim bloedverlies een reden zijn. Tijdens de curettage wordt er met een dun slangetje via de vagina naar binnen gegaan, waarna de baarmoeder leeg wordt gezogen en schoongemaakt. Hiervoor krijg je een lichte narcose. De bloeding houdt na een aantal dagen op.

Alles wat je moet weten over een miskraam

Herstel na een miskraam

Na een miskraam hoef je vrijwel niets te doen. Het lichaam kan namelijk vanzelf weer herstellen. 1 tot 2 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies hebben. Ook een bruinige afscheiding komt vaker voor. Je merkt vanzelf dat jouw energie weer terugkomt en het lichaam weer op de juiste manier gaat werken. Voordat je opnieuw zwanger wilt worden is het wel aan te raden om een menstruatie af te wachten. Dit geeft namelijk aan dat het lichaam voldoende hersteld is, waardoor een zwangerschap weer mogelijk is en je minder teleurstellingen gaat hebben.

Een miskraam voorkomen is echter niet te voorkomen. Zelfs tijdens jouw volgende zwangerschap is het daarom mogelijk dat het opnieuw gebeurd, dit noemt men herhaalde miskraam. Hiervoor wordt te allen tijde aangeraden om zo gezond mogelijk te leven. Een gezondere voeding zorgt er namelijk voor dat je alle stoffen binnenkrijgt, waardoor er ook tijdens de zwangerschap minder complicaties op kunnen treden. Ook werken verschillende voedingssupplementen, zoals vitamines (vitamine D, vitamine C en omega 3), voor een goede ontwikkeling van het ongeboren kind. Houd er wel rekening mee dat een miskraam hiermee niet volledig te voorkomen is.

Emoties tijdens fertiliteitstraject

Omgaan met je gevoelens

Een miskraam is een heftig proces. Zeker als er meerdere miskramen zijn geweest, kan dit extra zwaar worden. Vooral voor vrouwen is dit een moeilijke tijd, maar ook de partner kan veel emoties niet bedwingen. Het is immers toch weer een teleurstelling en gooit roet in het eten. Wanneer miskramen vaker voor komen, dan heeft dit vaak met een aanlegstoornis tijdens de bevruchting te maken. Echter heb je nooit een verhoogde kans na een eerste miskraam. Pas wanneer het vaker voorkomt, gaat de kans op een nieuwe omhoog.

Ondanks dat een miskraam een zwaar proces is, moet je bepaalde emoties wel herkennen. Dit zorgt ervoor dat je er zelf ook weer meer begrip voor krijgt en je jouw partner ook kunt steunen. Denk daarbij aan boosheid, schuldgevoelens, ongeloof, verdriet en een gevoel van leegte. Zorg er daarom voor dat je erover blijft praten, waardoor het iets draaglijker wordt en de verwerking wellicht iets versneld kan worden.

video: verwerking van een miskraam

De vriendelijkste zwangerschapstesten & ovulatietesten van Nederland, Friendly Test. Friendly Test is opgericht door Laura & Jurriën van Niet vanzelf zwanger, dezelfde of zelfs betere kwaliteit dan andere testen alleen een stuk vriendelijker! ♡ Via onze website krijg je altijd 5% korting op ons gehele assortiment!

Delen is lief!

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on facebook

Lieve reacties zijn altijd welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 7 =

Laura Kwint

Ho, Wacht! Ik wil je wat vertellen..

Wist jij dat ik een platform opgericht heb speciaal voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen? De community is volledig gratis en beschikt over een openbaar forum en besloten groepen. Kom in contact met lotgenoten en praat in vertrouwen over je emoties en leer nieuwe mensen kennen!