Wat is een embryo?

Op school krijgen kinderen en tieners tijdens de biologielessen al te maken met het begrip ‘embryo’ en de betekenis daarvan. Het wordt pas echt een belangrijk begrip wanneer jij en je partner proberen zwanger te worden. De tijd dat de baby in je buik nog in de embryonale fase zit, is de meest kwetsbare periode van een zwangerschap. De meeste miskramen komen dan ook voor tijdens deze periode. Maar wat is een embryo precies en waar moet je op letten tijdens deze fase in de zwangerschap?

Hoe ontstaat een embryo?

Op het moment dat de zaadcel de eicel in de eileider van de vrouw bevrucht, spreek je van ‘conceptie’. De bevruchte eicel, nu een zygote genaamd, moet zich echter nog innestelen in het baarmoederslijmvlies. Tijdens de reis daarnaartoe spreek je al van een ‘embryo’ en zullen de eerste celdingen al plaatsvinden. In de loop der tijd ontwikkelt het embryo zich steeds verder tot een baby. Vanaf de elfde week in je zwangerschap is de embryonale fase voorbij en spreek je niet meer van een embryo, maar van een foetus. 

Bekijk vooral onderstaande video even! 🙂

Waaruit bestaat een embryo?

Een zaadcel bestaat uit een kop en staart. De kop van een zaadcel bestaat uit een cel en deze bevat de genetische informatie van de man. De eicel in de eileider bevat de genetische informatie van de vrouw. Wanneer de zaad- en eicel samensmelten en uiteindelijk een embryo vormen, bestaat het dus voor de ene helft uit genetische informatie van de man en voor de andere helft uit die van de vrouw. Door deze erfelijke informatie zal jullie baby op zowel jou als je partner gaan lijken.

Ongeveer een week na de bevruchting is het embryo 1,5 millimeter groot en bestaat het uit drie verschillende lagen. Deze lagen zijn de beginselen van de belangrijkste organen en lichaamsdelen. De eerste laag bestaat uit de laag dat later de huid, de nagels, het haar en het zenuwstelsel zal vormen. Daaronder bevindt zich de middelste laag, dat uiteindelijk het skelet, het bloedvatensysteem en de spieren zal gaan vormen. Ten slotte is er nog de derde laag die zich zal gaan ontwikkelen tot de longen en andere organen.

Hoe ontwikkelt een embryo zich verder?

Vanaf de vijfde week in de zwangerschap zijn de eerste ontwikkelingen van het embryo al goed zichtbaar. Er heeft zich al een hoofdje, een rug en zelfs een staart gevormd. Deze staart zal na een paar weken weer verdwijnen. Vanaf dit moment worden ook de beginselen van de hersenen, het hart, het ruggenmerg en de bloedsomloop gelegd. Vanaf de zesde week begint het hartje ook daadwerkelijk te kloppen. In de weken erna worden de armen, benen en het gezicht van je baby gevormd en begint het steeds meer op een echt mens te lijken.

Wat is een embryo?

Het verschil tussen embryo en foetus

Wanneer jij elf weken zwanger bent, is de embryo in je buik negen weken oud en zijn de organen grotendeels al af. De eerste fase van de zwangerschap is klaar. Dit is ook meteen de meest kwetsbare fase; de kans op een miskraam is nu aanzienlijk kleiner. Vanaf de elfde week in een zwangerschap spreek je niet langer van een embryo, maar van een foetus. In deze fase wordt alles echt afgemaakt en worden er steeds meer details gevormd. Vanaf dan duurt het nog ongeveer 28 weken voordat de foetus klaar is met groeien.

Wat is een embryo?


IVF-behandeling bij vruchtbaarheidsproblemen

Helaas lukt niet ieder stel het om op een natuurlijke manier zwanger te raken. Dit kan verschillende redenen hebben. Gelukkig heeft de wetenschap al genoeg onderzoek gedaan om jullie hierbij te helpen. Zo bestaat er bijvoorbeeld de IVF-behandeling. Hierbij worden een aantal eicellen en zaadcellen in een laboratorium samengevoegd, om zo tot een bevruchting te komen. Vervolgens worden maximaal twee bevruchte eicellen, die dan embryo’s worden genoemd, terug in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. De kans op een tweeling bij deze behandeling is dan ook groter dan bij een natuurlijke bevruchting.


Meer over IVF

Wat is een embryo?

Wat doet een embryoloog?

Om embryoloog te worden, dien je een vooropleiding in de biowetenschap of (dier)geneeskunde te hebben afgemaakt. Vervolgens specialiseer je je, in een erkende IVF-kliniek, in drie jaar tot een embryoloog. Na je studie kun je aan de slag als embryoloog bij fertiliteitscentra. Gemiddeld werken er per fertiliteitscentrum drie embryologen, die zich bezighouden met de groei en ontwikkeling van embryo’s. Een embryoloog wordt ook na het voltooien van de studie nog bijgeschoold, om zo goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de geneeskunde en embryologie.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie