Wanneer is de eisprong?

Wanneer is de ovulatie precies? Als jij en je partner van plan zijn zwanger te worden, is het van belang om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. De dagen rond de eisprong zijn namelijk de dagen waarop je het meest vruchtbaar bent. Deze beginnen doorgaans op de elfde dag van de menstruatiecyclus en duurt tot ongeveer dag vijftien. Eén dag nadat de eisprong plaats heeft gevonden sterft de eicel al af. Het beste kun je dus de twee dagen voor de ovulatie gemeenschap hebben. Maar wat houdt ‘ovuleren’ precies in? Wat betekent het als er tijdens de menstruatiecyclus geen eisprong plaatsvindt?

Wat gebeurt er tijdens de ovulatie?

De ovulatie, of eisprong, vindt slechts één keer per menstruatiecyclus plaats. Tijdens de ovulatie komt er uit de eierstok van de vrouw een, of soms meerdere, gerijpte eicellen vrij: dit is de eisprong. Vervolgens legt de eicel zijn weg naar de eileider af. Vanaf dat moment kan de eicel, door een zaadcel, bevrucht worden. 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaats gaat vinden, stijgt de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH). Dit gaat door totdat de zogenaamde LH-piek bereikt is. Op dat moment ben je op je vruchtbaarst.

Wat gebeurt er tijdens de eisprong?

Hoe ontstaat een twee- of meerling?

Bij de eisprong is het mogelijk dat er niet één, maar twee of zelfs meerdere eicellen in de eileiders terechtkomen. Al deze eicellen maken kans om bevrucht te worden door een zaadcel tijdens de conceptie. In dit geval spreek je van een twee-eiige tweeling of bijvoorbeeld een drie-eiige drieling. Een eeneiige tweeling ontstaat wanneer de bevruchte eicel zich na de conceptie splitst in twee eicellen. Dit komt echter minder vaak voor dan twee-eiige tweelingen. Ongeveer twee op de drie tweelingen komt voort uit twee, tijdens de eisprong vrijgekomen, eicellen.

Wanneer is de ovulatie?

Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, zal de eisprong rond tussen de elfde en de vijftiende dag van de cyclus plaatsvinden. Voordat de ovulatie plaats zal vinden, stijgt de waarde van het luteïniserend hormoon, tot de LH-piek. Tijdens de LH-piek ben je als vrouw op je vruchtbaarst, maar dit hormoon zorgt er eveneens voor dat het omhulsel om de eicel openbarst en de eicel zich kan gaan verplaatsen naar de eileider. Het toenemen van de hoeveelheid luteïniserend hormoon zorgt er dus voor dat de eisprong plaats zal vinden.

Wanneer is de eisprong?

Hoe test je wanneer de eisprong zal plaatsvinden?

Je kunt zelf berekenen wanneer jouw eisprong plaats zal gaan vinden. Let wel op dat dit enkel betrouwbaar is wanneer er bij jou sprake is van een regelmatige menstruatie. De eisprong zal ongeveer veertien dagen voor je volgende menstruatie plaatsvinden. Op deze datum, en de twee dagen ervoor, ben je op je vruchtbaarst en heb je de beste kans om zwanger te worden. Geen zin in rekenen? Op de website van Friendly Test kun je eenvoudig de dag van jouw eisprong laten berekenen.


Ovulatietest kopen

Er zijn ook wetenschappelijk onderbouwde tests verkrijgbaar: ovulatietests. Met deze tests kun je te weten komen wanneer jouw eisprong plaats zal vinden, door middel van het meten van de LH-waarde in je urine. Deze tests zijn bij Friendly Test zowel in digitale vorm als niet-digitale vorm te verkrijgen. Bij beide tests weet je binnen enkele minuten al of je kans op zwangerschap hoog of laag is. Het voordeel van een digitale ovulatietest is dat je direct weet waar je aan toe bent, zonder eerst de hoeveelheid streepjes te ontcijferen. Je kunt een ovulatietest kopen bij een drogist of online via de verschillende webshops.

Friendly Test


Friendly Test ovulatietest

De ovulatietesten van Friendly Test zijn al tien jaar één van de meest verkochte ovulatietesten. Dit komt doordat ze zowel scherp geprijsd als betrouwbaar zijn en al vele vrouwen zijn dankzij Friendly Test met succes zwanger geworden. Friendly Test is dan ook de eerste keuze van vrouwen die onder begeleiding van een specialist in een IVF-behandelingstraject zitten. Via de website van Friendly Test zijn verschillende soorten ovulatietesten, in verschillende prijscategorieën, te vinden. Voor iedereen is er bij Friendly Test dus een juiste test verkrijgbaar.


Ovulatietest kopen

Tips bij het gebruik van de ovulatietest van Friendly Test

Hier zijn nog enkele tips voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat. Het is verstandig om vóór gebruik de hele gebruiksaanwijzing te lezen; zo weet je direct waar je aan toe bent. Zorg ervoor dat je niet meer water gaat drinken dan normaal. Hierdoor kan je urine waterig worden en zal de test een onduidelijk resultaat leveren. Test ook niet met ochtendurine. Deze urine is namelijk vaak zeer geconcentreerd. Test bij voorkeur tussen 10 uur ’s ochtends en voordat je gaat slapen.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie