Wanneer je al voor langere tijd een gezonde relatie hebt, is het een mogelijke volgende stap om zwanger te worden. Een kindje van jullie samen is misschien wel het mooiste wat er is. Om zwanger te worden is een bevruchting van de vrouwelijke eicel nodig, ook wel conceptie genoemd. Hoe gaat dit precies in zijn werk? En wat gebeurt er als een succesvolle conceptie heeft plaatsgevonden? Wat zijn de vervolgstappen als het jullie niet lukt om op een natuurlijke manier zwanger te worden?
Wat is de bevruchting?
De conceptie is het moment waarop de eicel in de baarmoeder van de vrouw, bevrucht wordt door de zaadcel van de man. Hiervoor moet er een eisprong bij de vrouw plaatsgevonden hebben, waarna de eicel zich in eileider bevindt en bevrucht kan worden. Elke milliliter sperma van een man bevat zo’n 50 en 100 miljoen zaadcellen. Deze zaadcellen bestaan uit een zogenaamde kop en staart. De kop bevat de genetische informatie en de staart helpt de zaadcel om de eicel te bereiken. Na de conceptie smelten de zaad- en eicel samen, waaruit vervolgens de zygote ontstaat.
Hoe komt de zaadcel bij de eicel in de baarmoeder?
Voordat een zaadcel de eicel in de baarmoeder kan bevruchten, moet het een lange weg afleggen. Op het moment van ejaculatie bij de man, schiet het sperma met 16 kilometer per uur uit de penis. Denk aan een rustige manier van fietsen; zo snel is dat. Vervolgens kan het vijf minuten tot drie kwartier duren voordat de snelste zaadcel in het sperma de eicel heeft bereikt. Slechts enkele honderden van de 50 tot 100 miljoen zaadcellen komt in de buurt van de eicel in de baarmoeder.
Maar het lichaam van een vrouw helpt de zaadcellen ook om de eicel te bereiken. Wanneer een vrouw tijdens de seks een orgasme krijgt, maakt de baarmoeder samentrekkende bewegingen. Deze bewegingen helpen de zaadcellen zich makkelijker richting de baarmoeder te bewegen. Wanneer een vrouw zich in haar vruchtbare periode bevindt, wordt het baarmoederslijmvlies waterig en dunner en gaat de baarmoederhals wijder open staan. Mocht de eisprong nog moeten plaatsvinden op het moment van de gemeenschap, dan zorgt de eileider, door middel van een bepaald slijm, dat de zaadcellen langer in de baarmoeder kunnen overleven.

De beste momenten voor conceptie
Een vrouw kan enkel zwanger raken tijdens de vruchtbare periode in haar menstruatiecyclus. De dagen rond de eisprong, het moment waarop een eitje zich losmaakt van de eierstokken, heb je de meeste kans op succesvolle conceptie. Een eicel is na de eisprong maar twaalf uur lang vruchtbaar. Na deze twaalf uur sterft de eicel af en zal het, wanneer het onbevrucht blijft, uit de baarmoeder verwijderd worden. Zaadcellen overleven ongeveer drie dagen in de baarmoederhals. Wanneer je zwanger wil worden, is dus ongeveer drie dagen vóór de eisprong de beste tijd om seks te hebben.

Hoe weet je of er conceptie heeft plaatsgevonden?
Enkele weken nadat de conceptie heeft plaatsgevonden, kun je al veranderingen in je lichaam merken, bijvoorbeeld:
- (Ochtend)misselijkheid
- Gevoelige borsten
- Vermoeidheid
- Veel plassen
- Je emotioneler voelen
Natuurlijk is de beste, en meest betrouwbare, manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, door het doen van een zwangerschapstest. Deze tests meten de hoeveelheid hCG hormoon in je urine. Dit hormoon wordt na de innesteling door de vrucht aangemaakt en toont dus aan dat er sprake is van een bevruchte eicel.

Wat gebeurt er na de conceptie?
Heeft er een bevruchting van de eicel plaatsgevonden? Dan versmelten de zaad- en eicel tot een zygote en beweegt deze zich naar de baarmoeder van de vrouw. Ondertussen is het zich al aan het ontwikkelen tot een embryo. Tijdens de menstruatiecyclus bereidt de baarmoeder zich al voor op een eventuele bevruchting. Het baarmoederslijmvlies is dikker geworden, zodat het embryo zich kan innestelen. Gemiddeld duurt deze innesteling vijf tot acht dagen. Wanneer het embryo zich succesvol heeft ingenesteld, ben je daadwerkelijk zwanger.
Wat als conceptie niet lukt?
Helaas is het ook mogelijk dat het jullie niet lukt om tot een succesvolle conceptie te komen. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Het is belangrijk om uit te zoeken of deze oorzaak bij jou, je partner of misschien wel bij allebei ligt. Zo kan de vrouw bijvoorbeeld niet vaak genoeg ovuleren. Voor een succesvolle conceptie is namelijk wel een vrijgekomen eicel nodig. Maar het kan ook aan de spermakwaliteit van de man liggen en heeft het hulp nodig om de eicel te bereiken. Vervolgens kunnen jullie op zoek gaan naar passende behandelingen.
Hey Lore, Hoe is het nog afgelopen? Ik heb al sinds mijn ovulatie 2 weken bloedverlies (helder tot bruin), waardoor…