De baarmoeder is het vrouwelijke orgaan dat mee verantwoordelijk is voor de voortplanting van de mens. De belangrijkste functie waar de baarmoeder over beschikt is er voor te zorgen dat het bevruchte embryo zich kan innestelen. Het embryo zal vervolgens in de baarmoeder uitgroeien tot een foetus. Ze blijft hier in tot aan de geboorte van de baby. Wanneer we de baarmoeder meer in detail gaan bekijken zien we dat deze uit verschillende onderdelen bestaat. Het gaat hierbij om het lichaam van de baarmoeder en om de baarmoederhals. Een belangrijk onderdeel van de baarmoeder is de zogenaamde baarmoederwand. Ondanks het feit dat er hier eigenlijk niet zoveel over gesproken wordt is haar samenstelling en functie cruciaal voor de voortplanting. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan kan de onderstaande informatie je daar zeker bij helpen.
Wat is de baarmoederwand precies?
De baarmoederwand is de benaming die wordt gegeven aan de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens elke maand bereidt de baarmoederwand zich voor op het ontvangen van een bevruchte eicel. De baarmoederwand zal op dat ogenblik dikker worden zodat er zich zonder probleem een bevruchte eicel in kan nestelen. Op het ogenblik dat er geen bevruchting plaatsvindt zal de baarmoeder dit soort extra slijm terug afstoten. Het gevolg is dat het onder de vorm van menstruatiebloed naar buiten zal komen. Het plaatsvinden van deze gebeurtenis is eigenlijk de eerste stap in de nieuwe menstruatiecyclus.

Opgebouwd uit drie verschillende lagen
Bovenstaande klinkt vrij eenvoudig, maar in de praktijk kan er worden vastgesteld dat de samenstelling van de baarmoederwand toch net wat complexer is. Wanneer we deze dieper in detail gaan bestuderen zien we namelijk dat deze niet zomaar bestaat uit één enkele laag of samenstelling, in tegendeel. Er is concreet sprake van drie verschillende lagen. Het gaat hierbij om de volgende:
• Het endometrium of baarmoederslijmvlies;
• Het myometrium;
• De tunica serosa;

Het endometrium of baarmoederslijmvlies is het slijmvlies dat verantwoordelijk is voor het bedekken van de volledige binnenkant van de baarmoeder. Dit celweefsel beschikt over een zeer sterke doorbloeding. Het zogenaamde myometrium is de middelste laag die meteen ook over de dikste textuur beschikt. Ze is voornamelijk opgebouwd uit spiervezels.
Tot slot is er dan dus nog de tunica serosa. Het betreft hier het zogenaamde serieus vlies welke de dunne buitenste laag vormt. Deze omhult niet alleen het baarmoederlichaam, maar ook een gedeelte van de baarmoederhals. Voor deze bekleding van het buikvlies geldt dat ze eigenlijk alle organen omhult die zich in de buikholte bevinden. Het gaat daarbij dan eveneens om de baarmoeder.
Welke problemen kunnen er zich stellen met betrekking tot de baarmoederwand?
Er zijn als vrouw diverse klachten of problemen waarmee je kan worden geconfronteerd die betrekking hebben tot de baarmoederwand. Eén van deze problemen heeft betrekking tot het ontstaan van een zogenaamde vleesboom of myoom. Het gaat hierbij om een goedaardig balletje van spiercellen dat zich bevindt in de spierlaag van de baarmoeder. Voor een vleesboom geldt dat ze zich kan vormen aan de buitenkant van de baarmoeder, maar ook in bijvoorbeeld de baarmoederwand. Ze zou zich zelfs in de baarmoederholte kunnen ontwikkelen. Wat er aan de basis ligt van het ontstaan van een vleesboom is niet exact bekend. Wel weten we dat ze in grootte kan variëren van slechts enkele millimeters tot zomaar even ruim 10 centimeter.
Het is in het merendeel van de gevallen zo dat een vleesboom voorkomt zonder dat er daar precieze klachten door ontstaan. Gemiddeld zou een vleesboom zich bovendien ontwikkelen bij zo’n 20 à 30 procent van de vrouwen. Tijdens de zwangerschap is het zo dat de vleesboom soms in omvang kan toenemen door hormoonveranderingen. Na afloop van de zwangerschap zal ze dan terug in omvang afnemen. Een vleesboom kan eveneens groter worden als gevolg van bepaalde hormoonbehandelingen. Het gaat hierbij dan onder meer om een behandeling die de strijd moet aanbinden met bijvoorbeeld overgangsklachten.

Wat is een baarmoederfibroom?
Tot slot is het zo dat heel wat dames die de leeftijd van 30 jaar of ouder hebben bereikt geconfronteerd worden met een zogenaamde baarmoederfibroom. Het gaat hierbij om een aandoening die naar verwachting tussen de 30 en 50 procent van alle vrouwen treft. Het gaat hierbij om goedaardige tumoren die zich ontwikkelen in de baarmoederwand. Niet alleen het aantal tumoren, maar ook de precieze ligging kunnen sterk afhankelijk zijn van de dame in kwestie. Onderzoek heeft aangetoond dat hormonale schommelingen mee aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van deze aandoening. Met name de zwangerschap zou een uitlokkende factor kunnen zijn voor het ontstaan en / of de groei van fibromen.