Tussen de baarmoederholte en de vagina in treffen we de zogenaamde baarmoederhals aan. Er wordt in de praktijk naar de baarmoederhals ook vaak verwezen als hebbende de zogenaamde cervix. De baarmoederhals kan worden omschreven als min of meer het onderste derde deel van de baarmoeder. Ze vormt dan ook als het ware de verbinding tussen de baarmoeder en de vagina. De baarmoeder hals bestaat niet alleen uit bindweefsel, maar ook uit spieren. Bovendien beschikt ze ook over een holle doorgang in de lengterichting, de zogenaamde baarmoedermond. Ze wordt bekleed door middel van slijmvlies.
Het zijn de klieren die hier een stevig slijm vormen. De functie van dit slijm bestaat er in om er voor te zorgen dat de baarmoederholte naar buiten kan worden afgesloten waardoor ziektekiemen er zich niet in kunnen doorzetten. Enkel en alleen tijdens de vruchtbare dagen van de vrouw verdunt het slijm waarna er zich een kanaal van een paar millimeter vormt. Gedurende de zwangerschap is het zo dat de gesloten baarmoederhals de vruchtholte afsluit.
Wat is de baarmoederhals precies?
In grote lijnen hebben we in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven wat de baarmoederhals nu precies is. Het kan echter ook interessant zijn om er even de anatomie van te bestuderen. Voor de baarmoeder hals geldt dat ze bestaat uit twee delen, een voorste en een achterste gedeelte. Het voorste deel luistert naar de naam ‘ectocervix’. Het is dit gedeelte van de baarmoederhals dat in de vagina zichtbaar is. Van de baarmoederhals is bekend dat ze over een dikke slijmvlieslaag beschikt. Voor het bovenste gedeelte van de baarmoederhals geldt dat ze door middel van de inwendige baarmoedermond wordt verbonden met de baarmoeder. Het onderste gedeelte bevindt zich zoals eerder reeds aangegeven in de vagina. Hierlangs kan niet alleen menstruatievloeistof passeren, maar natuurlijk ook het sperma wanneer er sprake is van seksuele betrekkingen. De baarmoeder hals staat er tot slot om bekend tijdens het geboorteproces uit te zetten.
Wat is nu exact de functie van de baarmoederhals?
Ondertussen zal je in grote lijnen een goed zicht hebben op wat de baarmoederhals nu precies is. Dat brengt ons meteen bij de functie. Wat de functie betreft maken we eigenlijk een onderscheid tussen drie verschillende fasen. Zo speelt de baarmoederhals niet alleen een rol bij de menstruatie en geboorte, maar ook tijdens de zwangerschap en bij de bevruchting. Wil je hier graag meer over te weten komen? Lees dan vooral snel verder en ontdek er alles over.
1.) Bij de menstruatie en de geboorte
Op het ogenblik dat de vrouw menstrueert kan er worden vastgesteld dat de baarmoeder zich begint te openen. Hierdoor kan het baarmoederslijmvlies worden vrijgegeven. Het is dit proces dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van de beruchte menstruatiepijnen of menstruatiekrampen. De baarmoederhals opent zich eveneens op het ogenblik dat het geboorteproces zich aan het voltrekken is. De baarmoedermond meent op dat ogenblik tien centimeter in doorsnee. Op het ogenblik dat er sprake is van een volledige ontsluiting kan het kind geboren worden.

2.) Bij de zwangerschap
Wanneer er sprake is van een zwangerschap is de baarmoederhals goed afgesloten. Dit voorkomt dat het kind uit de baarmoeder kan glijden. Tijdens de zwangerschap voorkom de baarmoederhals eveneens dat er bacteriën of andere ziekteverwekkers zouden kunnen binnendringen die eventueel schade zouden kunnen toebrengen aan het ongeboren kind.
3.) Bij de bevruchting
De kloppingen en pulsaties die je als vrouw kan ervaren tijdens het orgasme worden veroorzaakt door de baarmoeder. Zij tracht op dat moment immers om sperma te verzamelen. Het schommelen van de baarmoeder zorgt er tijdens het orgasme voor dat de baarmoeder hals als het ware over de mogelijkheid komt te beschikken om het sperma op te scheppen welke haar weg heeft gevonden tot achter in de vagina. Het spreekt voor zich dat hierdoor de kans op bevruchting aanzienlijk kan worden verbeterd. Ervaart de vrouw een orgasme? Dan kan er worden vastgesteld dat ook de ectocervix zal uitzetten. Dit proces is specifiek bedoeld om er voor te zorgen dat het sperma van de man eenvoudiger in de baarmoeder kan worden gekregen. Ook op deze manier kan de kans op het realiseren van een zwangerschap natuurlijk aanzienlijk worden vergroot.

De beschermende functie van de baarmoederhals
Tot slot kan er in de praktijk worden vastgesteld dat niet alleen de baarmoederhals, maar ook de nabijgelegen structuren steriel zijn. Op deze manier kan er een bescherming van de baarmoederholte worden gecreëerd en kan worden voorkomen dat er een bacteriële invasie plaatsvindt in het bovenste gedeelte van de vrouwelijke geslachtsorganen. Het is het afgesloten baarmoederslijmvlies dat er voor zorgt dat deze omgeving schoon en steriel kan worden gehouden… althans in combinatie met het dikke baarmoederhalsslijm en natuurlijk de smalle doorgang waarvan sprake is.